Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plt. maj. Alexandru Cătinaru, comandant echipaj la Secția de Pompieri Adjud: Dumnezeu este lângă noi la orice intervenție!

Povestea pe care o vom afla astăzi este despre curaj, dorință și pasiune. Plutonier major Alexandru Lucian Cătinaru, comandant de echipaj la Secția de Pompieri Adjud din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea, este îndrăgostit de haina militară. Chiar dacă bunicii din Urechești, acolo unde focșăneanul și-a petrecut mare parte din copilărie, și-ar fi dorit ca nepotul lor să devină preot, viața avea să-i pregătească un alt parcurs plutonierului major Alexandru Cătinaru.

După ce am absolvit Colegiul Tehnic «Valeriu D. Cotea» Focșani, m-am înscris la Universitatea «George Barițiu», filiala din Focșani. Nu am rămas decât doi ani pentru că în 2011 am dat examen la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă «Pavel Zăgănescu» Boldești. Aveam 22 de ani când am intrat la școala de subofițeri. Primele două săptămâni, de acomodare, au fost dificile, ulterior m-am obișnuit. Practica am făcut-o la Focșani. Mergeam ca observator, astfel încât să văd cum decurge o intervenție. A fost o perioadă foarte frumoasă. Pe 5 iulie 2013 am fost încadrat ca subofițer operativ principal – servant, la Secția de Pompieri Adjud‟, iar de atunci au trecut 9 ani.

Provocările hainei militare…

În spatele imaginii impecabile a militarilor se ascund multe…  ore nedormite, misiuni periculoase, durerea semenilor, adrenalină… însă, un militar profesionist știe să le facă față cu succes. Prima misiune în calitate de pompier angajat, de care plt. maj. Alexandru Cătinaru îți aduce aminte, a fost un incendiu care a durat mai bine de 10 ore. „În jurul orei 22:00 a sunat alarma și am fost anunțați că este un incendiu la o șură de paie. Ne-am echipat și am plecat imediat. Când am ajuns la locul intervenției, ardea generalizat. Am muncit foarte mult acolo, până la 07:00. N-au fost victime, ci doar pagube materiale, însă a fost extenuant‟, povestește pompierul.

Din 2015, vrânceanul este și paramedic. Dorința de a ajuta cât mai mult semenii aflați în nevoie l-a determinat pe plt. maj. Alexandru Cătinaru să urmeze mai multe cursuri de perfecționare la Galați, Iași, Siret. În cei 7 ani de activitate ca paramedic, pompierul a văzut multe și a salvat viețile a sute de oameni. Au fost însă și situații în care, deși și-ar fi dorit să facă mai mult, nu a putut. „Una dintre cele mai grele misiuni a fost cea din dimineața zilei de 27 martie 2021. Telefonistul ne-a spus că avem un accident rutier între un autoturism și un tren. Ajunși la locul solicitării, din păcate, l-am găsit pe colegul nostru, Florin Tăbăcaru. Avea leziuni incompatibile cu viața. În ziua aceea n-am mai fost om…‟, recunoaște plt. maj. Alexandru Cătinaru. În astfel de situații, cel mai mare ajutor moral vine din parte lui Dumnezeu, pentru că, spune pompierul, „noi lucrăm cu Dumnezeu. Când plecăm la intervenție, spunem în gând: « Doamne ajută!». Dumnezeu este lângă noi la orice intervenție!‟. 

Pompierul lunii septembrie 2022 la ISU Vrancea

Expresia „omul potrivit la locul potrivit‟ descrie cel mai bine intervenția plt. maj. Alexandru Cătinaru și a colegilor săi din data de 17 septembrie 2022, intervenție în urma căreia vrânceanul a primit distincția „Pompierul lunii septembrie 2022‟. „Alături de colegii cu care activez la Secția de Pompieri Adjud, mă deplasam către serviciu. La ieșire din Haret, pe partea dreaptă, am văzut o mașină răsturnată. Am tras imediat mașina pe dreapta și fiecare ne-am intrat în rol. După ce colegii au extras victima, un bărbat de aproximativ 56 de ani din Piatra Neamț, eu i-am acordat îngrijirile medicale necesare. Totodată, am sunat la 112 și am prezentat situația, iar atunci când au venit colegii de la SAJ, am predat victima în cea mai bună stare‟, povestește pompierul, care este de părere că fiecare dintre noi ar trebui să știe măcar regulile minime de acordare a primului ajutor pentru că, de cele mai multe ori, doar câteva secunde fac diferența între viață și moarte.

Tinerii care vor să urmeze o carieră militară trebui să „învețe și să fie foarte serioși‟, pentru că atunci când îmbraci haina militară, „devii un salvator care trebuie să fie cinstit, onest și devotat‟. De când face parte din familia pompierilor vrânceani, tânărul spune că a devenit „foarte curajos‟, iar meritul pentru toate reușitele profesionale le aparține colegilor „fără de care aș fi un nimeni la intervenție‟. Din punct de vedere profesional, pompierul își dorește să învețe pentru categoriile C, E și D, și să urmeze cursurile unei școli sanitare. În timpul liber, plt. maj. Alexandru Cătinaru îi place să alerge și să-și ajute părinții. 

Îi dorim plt. maj. Alexandru Cătinaru mult succes în activitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?