Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

FOTO: Oana-Monica Sandu a lansat un ghid metodologic și o lucrare de cercetare, la Teatrul Pastia

         Oana-Monica Sandu, profesor învățământ preșcolar la Grădinița cu P. P. Nr. 16 Focșani, a lansat ghidul metodologic „Împreună cu copilul și alături de el”. Evenimentul a avut loc vineri, 7 octombrie 2022, la Teatrul Municipal „Mr. Ghe. Pastia‟ Focșani și a debutat cu un moment artistic realizat de copiii formației de dans „Lianys‟, coordonat de profesor coregraf Liliana Ioniță. Cu o vechime de 26 de ani în învățământ, Oana-Monica Sandu este absolventă a Liceului Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani, este licențiată în litere și are un master în Comunicare și Relații Publice. Ghidul metodologic „Împreună cu copilul și alături de el” nu este singura carte lansată de vrânceancă. În 2014, a cunoscut lumina tiparului „Pentru tine, copile, din suflet‟, carte de poezii dedicate copiilor preșcolari, pe teme abordate în curriculum pentru învățământ preșcolar, iar în 2016 a fost publicat „ Let’s exercise our English”, caiet de lucru individual cu exerciții de limbă engleză, nivel gimnazial și liceal.

             Ghidul metodic a fost scris „din nevoia de a aborda o serie de subiecte extrem de utile atât cadrelor didactice, cât și părinților pentru că, atât familia, cât și mediul educațional de la grădiniță/școală oferă modele, îndrumă și remediază. De aceea, o cât mai bună colaborare între acești factori ai educației duce la rezultatele scontate, la realizarea obiectivelor propuse. Experiența didactică mi-a demonstrat faptul că fără apropiere emoțională, afectivitate, dragoste și empatie față de copii, nu putem vorbi de reușită didactică. Ei trebuie să fie înțeleși, ascultați, pentru că o bună cunoaștere a universului lor contribuie pozitiv la explorarea tuturor calităților pe care le au, precum și o abordare diferențiată a strategiilor în vederea atingerii obiectivelor propuse. Să nu uităm niciodată că noi, cadrele didactice, suntem modelatori, creatori de oameni iar tot ceea ce facem și întreprindem se reflectă asupra copiilor noștri. În primul rând noi putem fi modele pentru ei, iar pentru aceasta trebuie să înțelegem lumea lor, dorințele lor, problemele lor‟, consideră Oana-Monica Sandu.

             Tot vineri, autoarea a publicat și lucrarea de cercetare „Învățarea interculturală în spațiul educațional european. Dialogul și comunicarea între culturi‟ care reprezintă „o introspecție asupra educației interculturale‟. Motivul alegerii acestei teme este „propria experiență acumulată de-a lungul a zece ani în care am participat în calitate de cursant, dar și ca formator în cadrul programelor de formare internațională Grundvig și Erasmus+. În tot acest timp am avut ocazia de a explora și cunoaște destul de bine sisteme de învățământ din diverse țări europene, precum și cadre didactice cu care am realizat schimburi de experiență ce au avut un impact deosebit în cadrul propriei mele profesii de dascăl, manager și nu numai (Long life learning). Trăim într-o epocă în care unul dintre cuvintele foarte des vehiculate este schimbarea, valorile pe care vechii greci își întemeiau existența – Adevăr, Bine, Frumos – și care rămân totuși de o inalterabilă actualitate. În secolul XXI un învățământ de calitate nu poate fi monocultural. Importante sunt principiile de apreciere a celorlalte culturi‟, adaugă Oana-Monica Sandu.

               Profesoara este profund recunoscătoare familiei căreia îi mulțumește enorm pentru „toată susținerea și înțelegerea năravului scrierii‟, dar și sponsorilor SC Bogmad SRL și SC Diacarn Food SRL „datorită cărora cele două cărți au văzut lumina tiparului‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?