Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Viorel Felician Marcu, inspector de muncă în cadrul ITM Vrancea și membru al Corului Pastorala

Fiecare zi aduce ceva nou‟, spune Viorel Felician Marcu, inspector de muncă în cadrul Compartimentului control relații de muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea. Născut și crescut în Focșani, Viorel Marcu a primit de la părinții săi o educație aleasă. „Mama a fost contabilă, iar tatăl cadru didactic, mai precis maistru instructor la Școala nr. 2 din Focșani. Am avut o copilărie superbă. Fiind atras de mașini, după finalizarea clasei a VIII-a, am urmat Liceul «Unirea» Focșani care, pe acea vreme, era liceu auto‟, spune Viorel Marcu.

Cu toate că în adolescență visa la o carieră didactică, avându-l exemplu pe tatăl lui, vrânceanul a renunțat la această idee și, după absolvirea liceului, la îndemnul unei cunoștințe, s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei‟ din Iași. În 1996, cu un an înainte de a absolvi facultatea, Viorel Marcu s-a angajat la „actuala Agenție de Șomaj, care pe atunci era doar un compartiment al Direcției de Muncă‟. În 1997, după ce „mi-am dat licența la Universitatea de stat «Lucian Blaga» Sibiu, am fost transferat la Camera de muncă, actualmente Inspecția Muncii‟. 

„Relațiile interumane trebuie să se bazeze pe respect reciproc și corectitudine‟

După o muncă de birou, în arhiva actualului ITM Vrancea, a urmat munca de teren. „Activitatea de control am deschis-o în anul 2000, împreună cu domnul Dumitru Vornicoglo, fost director al Direcției de Muncă și, ulterior, șef al corpului de control al ITM Vrancea, pe care îl consider un adevărat mentor‟, spune Viorel Marcu. Munca de teren, și atunci, ca și acum, viza, în principal, „identificarea și combaterea muncii fără forme legale de angajare și a muncii nedeclarate, salarizare, timp de muncă și odihnă‟. În prezent, una dintre activitățile specifice este și cea de verificare a „legalității activităților desfășurate de cetățenii străini pe teritoriul României, cazuri în care colaborăm cu Serviciul pentru Imigrări Vrancea‟.

De-a lungul timpului, au fost și situații în care atât Viorel Marcu, cât și colegii săi inspectori care au mers în control pe teren, s-au confruntat cu persoane recalcitrante care au avut o „atitudine agresivă‟. În astfel de cazuri, „s-a apelat la sprijinul organelor de Poliție sau Jandarmerie‟ iar în aceste situații, „de împiedicare a efectuării controlului, au fost aplicate sancțiuni contravenționale”. Firea calmă a inspectorului Viorel Marcu l-a ajutat să aibă o „atitudine legală și corectă în fața agenților economici și a lucrătorilor‟, considerănd că în acest fel a contribuit „din plin la crearea imaginii instituției din care fac parte‟.

Una dintre problemele observate încă de la începutul activității este munca nedeclarată. Iar Viorel Marcu este de părere că această problemă s-ar putea să nu dispară, pentru că „omul este tentat să mai meargă și pe lângă lege‟. Ajungând la acest subiect, am discutat și despre munca zilierilor care-și „desfășoară activitatea în domeniile de activitate ale beneficiarilor prevăzute în mod expres de dispozițiile Legii 52/2011. În Vrancea, aceștia prestează activități în special în agricultură și viticultură. Cu toate acestea, numărul lor este în scădere, întrucât nu sunt avantaje mari în ceea ce privește fiscalizarea muncii, iar pe de altă parte, agenții economici încep să-și achiziționeze utilaje performante care să înlocuiască acest tip de forță de muncă‟.

Față de primii ani de activitate, după aproximativ 26 de ani de muncă, Viorel Marcu este de părere că a devenit „mai înțelept, cumpătat și răbdător. Sunt mulțumit atunci când reușesc să mă fac înțeles, dar mai ales atunci când văd că eforturile mele, concretizate prin actele de control încheiate, încep să dea rezultate. În activitatea de control, partea de îndrumare este esențială, iar puterea exemplului, pe care o folosesc mereu, este cea mai edificatoare‟.

Membru al Corului Pastorala

Puținul timp liber pe care-l are la dispoziție, Viorel Marcu și-l dedică unei pasiuni care-i aduce liniște, armonie și bucurie: cântatul. Pasiunea pentru muzică pornește din copilărie, încă din vremea în care era elev al Școlii Gimnaziale nr. 9 din Focșani. „Acolo era și Școala de muzică, iar director era domnul profesor Dumitru Săndulachi, dirijorul Corului Pastorala‟, povestește Viorel Marcu. După o perioadă de pauză, în 2017, vrânceanul a revenit în Corul Pastorala în calitate de membru voluntar. „Superba atmosferă de la concerte și repetiții a făcut ca această colaborare să dăinuiască, datorându-se tuturor membrilor corului, în frunte cu dirijorul său, profesor dr. Dumitru Săndulachi‟, adaugă Viorel Marcu.

Cum își încarcă bateriile după o zi încărcată la locul de muncă?! Cu ajutorul familiei. „În particular, am o familie frumoasă. Soția mea, Stela Marcu, profesor de limbă franceză, este sprijinul meu moral în toate situații dificile, relația dintre noi fiind bazată pe iubire și respect. Avem doi băieți minunați, Theodor și Emilian, de care sunt foarte mândru‟, spune Viorel Marcu. În ceea ce privește activitatea profesională, vrânceanul este de părere că „mare parte din experiența acumulată este rezultatul unei colaborări strânse cu toți colegii mei, din toate compartimentele, cărora țin să le mulțumesc‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?