Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: Au fost inaugurate Galeriile de Artă din Focșani

Sediul reabilitat al Galeriilor de Artă din Focșani a fost inaugurat, joi seară, cu câteva evenimente culturale. La parterul Galeriilor a fost organizată o expoziție de pictură a artiștilor vrânceni membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România. În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a arătat că spațiul Galeriilor de Artă va fi dedicat în totalitate artei și i-a asigurat pe artiștii vrânceni că au un partener în administrația județeană. El i-a felicitat pe artiștii care au expus în prima expoziție organizată la noile Galerii de Artă și a subliniat importanța pe care cultura trebuie să o primească din partea autorităților din județ. „Galeriile de Artă nu sunt doar ale Consiliului Județean, sunt ale județului Vrancea, fac parte din activitatea culturală pe care o vrem cât mai intensă”, a precizat președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma. Prezentarea lucrărilor expuse a fost asigurată de profesorul Liviu Nedelcu, președintele filialei Vrancea a UAP România. 

A urmat lansarea albumului monografic „Vrancea – tărâmul unde istoria se contopește cu legenda”, tipărit la Editura Litera. Albumul este o premieră pentru județul Vrancea, fiind prima lucrare de acest gen tipărită după 1989. Bibliotecara dr. Teodora Fîntînaru a menționat că albumul este o sinteză, o carte recuperatorie dar și o carte resursă care oferă foarte multe informații despre Vrancea. „Este o carte de referință, un instrument la îndemâna școlilor, a profesorilor, a celor care cercetează diferite teme ale Vrancei, a celor care vor să conducă prieteni prin Vrancea noastră, care încă mai are urme vechi și frumoase”, a spus  Teodora Fîntînaru. În volum sunt informații și imagini despre trecutul istoric la județului, despre viticultură, tradiții, meșterii populari, bisericile de lemn, artiștii și sportivii care au făcut cunoscut județul Vrancea. Reprezentantul editurii Litera, Justina Bandol, a subliniat că albumul monografic „Vrancea – tărâmul unde istoria se contopește cu legenda” este, probabil, singura lucrare de acest gen realizată în țară care acoperă mai multe domenii, cu o structură bogată și care nu se axează doar pe prezentări turistice sau a activității comerciale. 

Tot la etajul Galeriilor au fost organizate două expoziții, „Zestrea artei universale în albume de artă” realizată de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” și o expoziție de fotografii cu peisaje din Vrancea realizată de Centrul Cultural Vrancea. 

  Galeriile de Artă de pe Bulevardul Unirii au fost reabilitate printr-un proiect finanțat din fonduri europene și ar urma să devină un punct de atracție pentru viața culturală vrânceană care are nevoie de un spațiu adecvat pentru organizarea expozițiilor de artă organizate periodic în municipiu. Proiectul de reabilitare a fost implementat de Consiliul Județean Vrancea și finanțat din fonduri europene în cadrul POR 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului este de 1.350.391 lei. Obiectivul general al proiectului a vizat creșterea eficienței energetice în clădirea publică Galeriile de Artă, prin derularea de lucrări de intervenție cu scopul termoizolării clădirii, modernizării instalației de preparare şi distribuire a agentului termic şi a apei menajere, instalarea sistemelor de climatizare, modernizarea instalației de iluminat, inclusiv utilizarea de surse regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie, precum şi alte lucrări conexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?