„Fratele meu nu s-a sinucis”. Sora militarului găsit împuşcat face acuzații grave

0
47376

Sora militarului găsit împușcat sâmbătă, 1 octombrie, la o unitate militară din Focșani, lansează acuzații grave. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, unde a încărcat și poza fratelui său, Ilona Dănilă spune că acesta nu s-a sinucis. „Fratele meu nu s-a sinucis. Fratele meu a lucrat vineri noapte. Sâmbătă dimineață „a ieșit” din tură. Își luase liber luni și marți ca să îi ajute pe părinții mei la treabă. La 17 fără 10 avea tren. Nu i-a răspuns tatei pe la 12. Nu a sunat că s-ar fi pornit. Am sunat toți. Până la 22:30 când i s-a închis telefonul. Un mesaj de la un coleg de al lui de la Școala Militară mă întreba dacă e adevărat. „Ce să fie adevărat?”. Am început să sun la unitate. Mi-au răspuns. Sunt sora lui Andrei, vă rog, suntem disperați, știți ceva de el? „Lăsați un număr și vă sunăm noi.” Nu m-au mai sunat. Nici nu au răspuns la telefon. Am urcat în mașină și am plecat spre Focșani. Pe drum m-au sunat cei de la Poliția din Focșani. „Fratele dumneavoastră a decedat”. (…) Mi-a spus că Andrei e la morgă și că tata știe și a închis. L-am sunat pe tata. I-am spus că sunt pe drum spre Focșani. S-a pornit și el”, povestește Ilona Dănilă. 

Ea spune că „la unitate într-un birou” s-a întâlnit cu „vreo 6 persoane fără nicio expresie facială”. „”Ne pare rău, fiul dumneavoastră s-a sinucis”. S-au panicat când au văzut că nu îi credem. (…) Psihologul unității a spus că vineri a vorbit cu el și totul era ok, doar se bucura că vine acasă. La toate întrebările noastre au răspuns: „Nu știm. Este aici procurorul militar.”. M-am săturat. Am urlat să vină procurorul. A venit. Un om fără expresie. A început o poezie despre anchetă. „La ce oră s-a întâmplat?” Răspuns: aceeași poezie despre anchetă. M-a întrebat: „Ai vorbit cu el azi?”. Am spus că da, deși nu vorbisem. S-au uitați toți speriați unii la alții. Am înțeles, Andrei nu a părăsit unitatea. A spus totuși că cercetează toate variantele”, mai spune sora militarului găsit împușcat. 

Ea afirmă că fratele său „nu avea ce să caute în unitate în afara programului de lucru îmbrăcat în civil. Și dacă avea, cine îi dă și armă și muniție? Arma nu se curăță cu muniție”. De asemenea, Ilona Dănilă spune că „nu e împușcat în cap”, așa cum a relatat presa, „ci în piept”. „Gaura din spate e mai jos decât cea din față. Cine ține arma cu spatele în sus când împușcă? De ce fratele meu are mâna ruptă de la încheietură? 

(…) Nu avea depresie. Nu avea probleme. Nu suferea pentru nimic. Era cel mai bun om din lume”, mai scrie femeia, care continuă cu alte acuzații foarte grave.

În aproximativ două ore de la apariție, postarea a fost distribuită de peste 300 de ori. În peste o sută de comentarii, oamenii își arată susținerea și transmit condoleanțe familiei.   

Conform unui comunicat transmis de Brigada 8 ROT „Alexandru Ioan Cuza” Focșani, „maistrul militar cls.IV Dănilă Andrei, din cadrul UM 01471 Focșani, a decedat sâmbătă, 1 octombrie, în jurul orei 20.00, în urma unei răni prin împușcare, în timp ce își întreținea armamentul din dotare. Conform procedurilor, a fost apelat serviciul de urgență 112 dar, din păcate, militarul nu a mai putut fi salvat. Militarul nu se afla în serviciul de zi pe unitate, iar din primele date a rezultat faptul că decesul a survenit în urma unei sinucideri. Evenimentul este cercetat de către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, iar la nivelul unității a fost numită o comisie, condusă de șeful de stat major pentru cercetarea administrativă a împrejurărilor producerii evenimentului. Militarul în vârstă de 22 de ani era necăsătorit, fiind angajat al M.Ap.N. din iulie 2020 și nu a participat la misiuni în teatrele de operații. La ultima testare psihologică susținută în luna august 2020 și cu o valabilitate de 3 ani, militarul a fost declarat apt pentru serviciul militar. Conducerea Unității Militare 01471 transmite sincere condoleanțe și este alături de familia greu încercată a militarului decedat. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here