VIDEO: Activități de educație rutieră, prevenire a victimizării și a consumului de alcool și droguri, desfășurate în școlile vrâncene

0
250

În săptămâna precedentă, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au continuat activitățile informativ-preventive desfășurate în unitățile de învățământ și, împreună cu polițiștii de la Secția 5 Poliție Rurală Cotești, Serviciul Rutier și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, s-au aflat în mijlocul elevilor de la Școlile Gimnaziale din Cotești, Popești și Bolotești. Scopul activităților a fost formarea comportamentului rutier responsabil, în vederea cunoașterii și respectării regulilor de circulație pentru prevenirea producerii evenimentelor rutiere în rândul elevilor.

Temele abordate au vizat siguranța rutieră, dar și siguranța la școală, în mediul online, prevenirea victimizării și a situațiilor de bullying, prevenirea traficului și a consumului de droguri. Copiii au fost învățați să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, să aleagă locurile special amenajate, să se deplaseze doar pe trotuar și să traverseze strada doar prin locuri semnalizate, fără a alerga. Totodată, polițiștii le-au prezentat normele rutiere în ceea ce privește deplasarea cu bicicleta, trotineta sau rolele. De asemenea, li s-a reamintit cât de important este să fie toleranţi, să-i trateze pe cei din jur cu respect, să aibă o atitudine non-violentă în cazul apariţiei unor conflicte, să nu ia parte la fapte care contravin legii și să nu consume substanțe care le pun în pericol sănătatea și siguranța. Polițiștii le-au explicat elevilor că agresivitatea de tip bullying nu înseamnă exclusiv acte de violență verbală sau fizică, ci este o manifestare repetitivă, de durată, care poate genera consecințe dintre cele mai grave pentru victime, de la dorința de a nu mai frecventa școala, refuzul de a socializa, până la afecțiuni psihice sau fizice.

La Bolotești, specialistul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog a pus la dispoziția copiilor și adolescenților ochelarii speciali care simulează starea de intoxicare cu alcool și droguri pentru a-i face să conștientizeze pericolul reprezentat de consumul acestor substanțe. De asemenea, polițiștii le-au prezentat școlarilor, laboratorul mobil de educație rutieră din cadrul Serviciului Rutier.

Prin astfel de activități, polițiștii își doresc responsabilizarea celor mici în ceea ce privește regulile de circulație, ca măsură pentru siguranța acestora, conștientizarea  importanței și respectării regulilor de circulație fiind un factor important, care, pe termen lung, contribuie la scăderea numărului de accidente rutiere. Polițiștii vrânceni desfășoară în mod curent, activități preventive în rândul elevilor, activitățile de educație rutieră fiind realizate și în cadrul proiectului „Educația Rutieră-Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”.

Comunicat de presă IPJ Vrancea, 4 octombrie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here