N-ai mașină electrică sau hibridă? Vei plăti o taxă dacă vei dori să intri în anumite zone din Focșani

0
8620

Focșaniul va trebui să stabilească, în următorii trei ani, zonele cu emisii scăzute din muncipiu unde accesul va fi permis doar mașinilor care respectă regulile zonei sau care vor achita o taxă. Reglementarea este introdusă prin proiectul Legii mobilității urbane elaborat de Ministerul Dezvoltării care ar trebui adoptată până la 31 decembrie 2022. Adoptarea acestei legi este una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Obiectivul acestei reforme este de a îmbunătăți condițiile de mobilitate în zonele urbane și rurale, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate de transporturi și de a spori siguranța rutieră în zonele urbane, prin soluții digitale și ecologice de transport”, se arată în expunerea de motive la legea menționată.

Primarul Cristi Misăilă a anunțat, ieri, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, că la nivelul municipiului vor trebui stabilite aceste zone unde va fi permis accesul numai pentru anumite vehicule, respectiv electrice și hibride. Conform proiectului de lege, în cazul municipiului Focșani, care nu este municipiu de rang 0 sau 1, vor trebui instituite zone cu emisii scăzute, stabilite în baza planului de mobilitate urbană durabilă. „Municipiile reședință de județ, altele decât cele de rang 1, au obligația să instituie până la 31 decembrie 2025, acolo unde este cazul, zone cu emisii scăzute, stabilite în baza planului de mobilitate urbană durabilă”, se arată în proiectul de lege. În interiorul zonelor menționate va fi permis accesul autovehiculelor care respectă standardele de emisii ale zonei, care achită taxa aferentă sau care sunt exceptate de la plată. Noua lege va impune ca la elaborarea planurilor de mobilitate urbană să fie inițiate măsuri pentru „promovarea mijloacelor de transport alternative și integrate cu transportul public pentru reducerea poluării mediului; dezvoltarea infrastructurii, dotărilor și serviciilor pentru mersul cu bicicleta; creșterea gradului de utilizare a infrastructurii rutiere pentru moduri de transport prietenoase cu mediul în detrimentul staționării și parcării autoturismelor”. 

Inițiatorul proiectului de lege atrage atenția că aceste măsuri trebuie luate din cauza numărului crescut al autoturismelor din orașe dar și a vârstei acestora care au ca rezultat un necesar din ce în ce mai mare de teren pentru parcări și o calitate precară a aerului. Beneficiarii finali ai acestor măsuri vor fi în principal cetățenii deoarece va fi redusă aglomerația de autovehicule, adică o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și, indirect, ameliorarea stării de sănătate prin prevenirea bolilor respiratorii și combaterea obezității prin promovarea transportului nemotorizat. 

Aceste principii sunt deja asumate de municipiul Focșani prin implementarea proiectului finanțat din fonduri europene „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”. Proiectul vizează resistematizarea infrastructurii din Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta si pietonale, prin reducerea emisiilor de Gaze cu efect de seră (GES), promovarea mobilității urbane durabile și protejarea mediului înconjurător. Este un proiect în care se pune accent pe soluții alternative de transport, pe stimularea deplasării cu bicicleta sau cu mijloacele de transport public. Vor fi realizate piste de biciclete, benzi speciale pentru transportul public. 

Semafoare electrice pe mai multe străzi din Focșani

Consilierii locali au aprobat, ieri, două proiecte referitoare la extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului public pe mai multe străzi din municipiu. Proiectele „Extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului public, inclusiv măsuri de monitorizare a parametrilor de mediu și reducerea poluării, etapa a II-a” și „Extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului public, inclusiv măsuri de monitorizare a parametrilor de mediu și reducerea poluării, etapa a III-a” ar urma să fie derulate cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectele prevăd achiziția de sisteme de semafoare integrate în sistemul de management al traficului, cu monitorizare video, senzori de monitorizare a parametrilor de mediu pe străzi ale municipiului care nu erau cuprinse în prima etapă. Astfel, vor fi montate semafoare inteligente pe străzile Calea Moldovei, Calea Munteniei, bd. București, Brăilei, Gării, Republicii, Brăilei, Gh. Pastia, Anghel Saligny, 1 Decembrie 1918, Mare a Unirii, Aurora, Ana Ipătescu, Unirea Principatelor. Practic, pe toate străzile principale din Focșani. Primul dintre acestea are o valoare de 5,2 milioane lei, la care se adaugă TVA în valoare de un milion lei, iar al doilea are o valoare de 24,6 milioane lei, la care se adaugă TVA de 4,6 milioane lei. Diferența dintre valori se datorează numărului mai mare de străzi incluse în proiecte. 

Un alt proiect aprobat de consilierii locali se referă la achiziția a 10 autobuze electrice, tot cu fonduri europene prin PNRR. Proiectul „Achiziția de autobuze ecologice, stații de încărcare și sisteme asociate, Etapa a 2-a” are o valoare de 28,4 milioane lei, din care 23,9 milioane lei este valoarea cheltuielilor eligibile prin PNRR, la care se adaugă TVA de 4,5 milioane lei. Prin acest proiect urmează să fie achiziționate 10 autobuze electrice de capacitate medie și sistemele asociate. Vor mai fi 10 stații de încărcare lentă și 4 stații de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice. Se asigură bani pentru lucrările de construcții pentru branșarea stațiilor de încărcare, pentru activitățile de proiectare și asistență tehnică. Conform documentației tehnice, fiecare autobuz va costa 486 mii euro, inclusiv costurile stațiilor de încărcare. 

Foto cu rol de prezentare, sursa: Mike B-pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here