Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Ai comandat ceva și plătești ramburs? Firmele de curierat trebuie să comunice asta fiscului

Firmele de curierat trebuie să depună declarațiile despre trimiterile poştale contra ramburs până în ultima zi a lunii ianuarie 2023 pentru trimiterile poștale aferente lunii decembrie 2022. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea a anunțat că a fost aprobat, prin ordin al președintelui ANAF, modelul şi conţinutul formularului 395 „Declaraţie informativă privind trimiterile poştale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poştale pe teritoriul naţional”. Prin această declarație, firmele de curierat au obligația să raporteze Fiscului informaţii referitoare la trimiterile poştale cu plata ramburs. Ordinul președintelui ANAF se aplică pentru trimiterile poştale contra ramburs efectuate pe teritoriul naţional începând cu luna următoare de la împlinirea unui termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului. 

Astfel, prima raportare va fi depusă până în ultima zi calendaristică a lunii ianuarie 2023 pentru trimiterile poștale aferente lunii decembrie 2022. „Formularul 395 se completează şi se depune de către persoanele autorizate pentru activitatea de furnizare a serviciilor poştale, pentru trimiterile poştale contra ramburs efectuate pe teritoriul naţional. Declaraţia se depune în format electronic sub forma unui fişier PDF, cu fişier xml ataşat, semnat electronic. Declaraţia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe portalul e-guvernare. Pentru depunerea declaraţiei, plătitorul trebuie să deţină un certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată AJFP Vrancea.

În declarația informativă trebuie menționate livrările care au ajuns la destinatar în perioada de raportare și nu cele pentru care au fost emise documente de transport. Finanțiștii precizează că trebuie comunicate informații aferente livrărilor, precum „număr și dată document de transport, valoare ramburs, denumire și cod fiscal expeditor, adresa de preluare a trimiterii, modalitate virare ramburs către expeditor (cont colector sau numerar), IBAN cont colector, denumire/nume şi prenume destinatar, etc.”.

Foto cu rol informativ, sursa: Kampus Production – pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?