Primăria Focșani vrea să mai cumpere 10 autobuze electrice

0
1881

Primăria Focșani vrea să mai cumpere 10 autobuze electrice și să extindă sistemul de semafoare inteligente pe mai multe străzi ale municipiului. Modernizarea serviciului de transport public și a sistemului de management al traficului vor fi realizate cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Primarul Cristi Misăilă a inițiat trei proiecte de hotărâre pentru accesarea de fonduri europene prin PNRR care vor fi discutate în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local convocate marți, 4 octombrie. Primul dintre proiectele de hotărâre se referă la aprobarea proiectului, a notei de fundamentare a investiției, a cheltuielilor legate pentru realizarea proiectului „Achiziția de autobuze ecologice, stații de încărcare și sisteme asociate, Etapa a 2-a”. Proiectul are o valoare de 28,4 milioane lei, din care 23,9 milioane lei este valoarea cheltuielilor eligibile prin PNRR, la care se adaugă TVA de 4,5 milioane lei. 

Prin acest proiect urmează să fie achiziționate 10 autobuze electrice de capacitate medie și sistemele asociate. Vor mai fi 10 stații de încărcare lentă și 4 stații de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice. Se asigură bani pentru lucrările de construcții pentru branșarea stațiilor de încărcare, pentru activitățile de proiectare și asistență tehnică. Conform documentației tehnice, fiecare autobuz va costa 486 mii euro, inclusiv costurile stațiilor de încărcare. Prin modernizarea parcului de vehicule de transport public local, proiectul va contribui la creșterea confortului și siguranței pentru călători și, implicit, la creșterea gradului de atractivitate a acestui mod de transport, prin asigurarea de mijloace de transport public noi, moderne și nepoluante, se arată în nota de fundamentare a proiectului. La acest moment, parcul de vehicule de la Transport Public cuprinde 45 de autobuze cărora li se vor adăuga vehiculele electrice ce urmează să sosească începând cu luna octombrie. 

Prin alte proiecte cu finanțare nerambursabilă implementate de Primărie, municipiul Focșani ar urma să primească 36 autobuze electrice, să dezvolte un sistem e-ticketing, să modernizeze stațiile de transport public care vor avea sisteme de informare a călătorilor, monitorizare video, acces la internet. La final, parcul celor de la Transport Public va avea 46 de autobuze electricare care vor fi utilizate pentru rutele din interiorul, dar și câteva trasee din exteriorul municipiului. Alte două proiecte de hotărâre care se află pe ordinea de zi a ședinței de marți se referă la proiectele „Extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului public, inclusiv măsuri de monitorizare a parametrilor de mediu și reducerea poluării, etapa a II-a” și „Extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului public, inclusiv măsuri de monitorizare a parametrilor de mediu și reducerea poluării, etapa a III-a”. 

Primul dintre acestea are o valoare de 5,2 milioane lei, la care se adaugă TVA în valoare de un milion lei, iar al doilea are o valoare de 24,6 milioane lei, la care se adaugă TVA de 4,6 milioane lei. Prin aceste proiecte se dorește achiziția de sisteme de semafoare integrate în sistemul de management al traficului, cu monitorizare video, senzori de monitorizare a parametrilor de mediu pe străzi ale municipiului care nu erau cuprinse în prima etapă. Astfel, vor fi montate semafoare inteligente pe străzile Calea Moldovei, Calea Munteniei, bd. București, Brăilei, Gării, Republicii, Brăilei, Gh. Pastia, Anghel Saligny, 1 Decembrie 1918, Mare a Unirii, Aurora, Ana Ipătescu, Unirea Principatelor. Practic, pe toate străzile principale din Focșani. 

Sursa foto: new.abb.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here