Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Sfârșit de an plin cu evenimente cultural-artistice organizate de Teatrul Pastia

Discuțiile despre cele trei milioane de lei acordați Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia” au întârziat cu peste o oră ședința de joi a Consiliului Local. A fost nevoie de o discuție între primarul Cristi Misăilă și liderii grupurilor politice din Consiliul Local pentru ca repartizarea celor 3,23 milioane lei către Teatrul Municipal să fie aprobată fără nicio opoziție. Singurul amendament a vizat achiziția scenei cu sunet și lumini de către Teatrul Municipal unde urmează să fie găsită cea mai bună soluție atât financiară dar și din punct de vedere al calității. Însă proiectele culturale prevăzute de Teatrul Municipal pentru sfârșitul acestui an se vor derula așa cum au fost anunțate de conducerea instituței de cultură. 

Este vorba despre evenimente precum Vranthalia, Zilele Pastia, Ziua Vârstnicilor, În Târgul Focșanilor, Ziua Națională 1 Decembrie, Festivalul Florentin Delmar, Serbările Iernii, Revelion. Pentru fiecare din aceste proiecte a fost întocmit un deviz estimativ. De exemplu, pentru Vranthalia a fost estimat un buget de 400 mii lei, 100 mii lei pentru 1 Decembrie, 50 mii lei pentru Festivalul Delmar, iar pentru Revelion un buget de 150 mii lei. Valoare totală a proiectelor culturale a fost estimată la 900 mii lei. Nu sunt bugete mari dacă se va reuși achiziția scenei, cu sisteme de sunet și lumini, unde se cheltuie mare parte din bugetele pentru spectacole. Practic, dacă Teatrul Municipal va avea propria scenă, va mai trebui să asigure buget doar pentru onorariile artiștilor invitați. 

Banii repartizați Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia” au fost alocați de la bugetul de stat strict pentru finanțarea instituțiilor de spectacole și concerte. Cei 3,23 milioane lei alocați de la bugetul de stat nu puteau fi direcționați de consilieri către alte instituții culturale sau pentru alte cheltuiele curente și investiții. Din acești bani urmează să fie realizate proiectele culturale menționate mai sus precum și mai multe investiții la Teatrul Municipal, respectiv pian Steinway, kit studio mobil Broadcast cu trei camere, sistem de vânzare bilete on-line, reparații la fațadă și interioare, înlocuirea sistemului termic, înlocuirea tablei la acoperiș. „Consiliul de administrație al Teatrului Municipal Mr. Gh. Pastia Focșani împreună cu ordonatorul principal de credite vor decide aprobarea cheltuirii sumelor. Sumele prezentate în solicitare sunt variabile, ofertele pentru produse schimbându-se de la o zi la alta în funcție de inflație. Considerăm că acordarea acestei sume și cheltuierea ei în mod judicios vor conduce la o mai bună desfășurare a activității, la conservarea clădirii de patrimoniu și îmbunătățirea vizibilității ei în plan cultural național, fapt ce va contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea relației cu publicul din Focșani și nu numai”, se arată în adresa semnată de managerul Sorin Francu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?