Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Ghidul începătorului: ce trebuie să știți pentru a folosi stilouri cu cerneală

Este timpul să demistificăm stiloul cu cerneală. Multă lume consideră stilourile ca fiind arhaice, incomode sau de-a dreptul intimidante. Dar, de îndată ce folosiți pentru prima dată un stilou Lamy, vă dați seama că, de fapt, nu sunt atât de diferite de orice alt instrument de scriere. Trebuie doar să atingeți vârful pe hârtie și să scrieți.

Totuși, există o mică curbă de învățare, așa că în acest ghid vom împărtăși câteva instrucțiuni și sfaturi pe care le-am găsit utile pentru persoanele care încep sau care au nevoie de o reîmprospătare. Nu vă faceți griji dacă nu sunteți familiarizat cu toate aspectele legate de un stilou Lamy – vă vom explica toate aspectele tehnice pe parcurs.

1) Instalați cerneala

Instalați cartușul de cerneală. Stilourile vin aproape întotdeauna cu cartușul de cerneală sigilat și dezinstalat, așa că va trebui să instalați cartușul înainte de a putea scrie cu acesta.

Nu toate stilourile sunt compatibile cu aceleași cartușe, așa că nu uitați să verificați lista de rezerve recomandate pentru stiloul dvs. atunci când alegeți cartușele de reîncărcare.

Multe stilouri pot folosi, de asemenea, cerneală pentru stilouri îmbuteliată, folosind fie un sistem de umplere încorporat, fie un dispozitiv în formă de cartuș numit convertor. Mulți oameni preferă cernelurile îmbuteliate în locul cartușelor, deoarece acestea sunt disponibile în mult mai multe culori și costă mai puțin decât cartușele de cerneală pe termen lung.

2) Țineți-l corect

Țineți stiloul astfel încât vârfurile să se sprijine uniform pe pagină. Țineți stiloul astfel încât penița să se afle deasupra alimentării și la un unghi de aproximativ 45 de grade față de hârtie. Un stilou Lamy nu va scrie bine dacă îl țineți cu susul în jos sau la un unghi prea mare sau prea mic.

De asemenea, încercați să nu răsuciți stiloul în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers în mână. Vârfurile celor două vârfuri ale penițelor trebuie să se sprijine uniform pe pagină în timp ce scrieți. În caz contrar, fanta de cerneală dintre ele va pierde contactul cu pagina și va face ca stiloul să sară sau să nu mai scrie deloc.

3) Nu apăsați prea tare

Dacă penițele se depărtează în timp ce scrieți, probabil că apăsați prea tare. Stilourile au nevoie de mult mai puțină presiune de scriere decât un pix cu bilă sau un stilou cu gel. De fapt, o presiune prea mare va împiedica stilourile fântână să scrie bine și le poate chiar deteriora. Multe stilouri stilografice pot scrie fără nicio presiune, în timp ce altele necesită doar o presiune foarte mică.

4) Păstrați-l cu capac

Păstrați-vă stiloul cu capac pentru a preveni uscarea penițelor. Stilourile trebuie să fie întotdeauna capsulate sau retrase atunci când nu le folosiți. În caz contrar, cerneala din peniță se va usca și stiloul nu va mai funcționa data viitoare când îl veți folosi.

În cazul în care penița unui stilou Lamy se usucă, de obicei, o puteți face să scrie din nou mâzgălind puțin sau adăugând o picătură de apă în peniță pentru a rehidrata cerneala.

5) Curățați-l periodic

Curățarea ocazională este o parte esențială a deținerii unui stilou. În timp, stilourile se înfundă cu fibre mici de hârtie și bucăți microscopice de praf și cerneală uscată. Vă recomandăm să vă curățați stiloul la fiecare 1-2 luni pentru o performanță optimă.

6) Folosiți hârtie și caiete prietenoase cu stilourile stilografice

Nu toată hârtia este la fel de potrivită pentru utilizarea cu stilouri stilografice. Acest lucru nu este strict necesar, dar folosirea hârtiei și a caietelor prietenoase cu stilourile va face ca experiența dvs. să fie mult mai plăcută și mai puțin probabil să se termine în frustrare.

Stilourile cu cerneală funcționează pe majoritatea hârtiei normale, dar vă puteți confrunta cu probleme de transparență, de umbrire (atunci când cerneala se răspândește în fibrele hârtiei într-un model de pene) și, uneori, chiar de săritură. Acest lucru se poate întâmpla indiferent dacă hârtia este bună sau mai puțin bună – majoritatea hârtiei din ziua de azi nu este făcută pentru stilouri.

De asemenea, cernelurile pentru stilouri pot fi foarte sensibile la praf și la uleiurile de piele, astfel încât hârtia care a stat o perioadă de timp sau care a fost manipulată foarte mult poate să nu funcționeze la fel de bine ca hârtia proaspătă, neatinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?