Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

VIDEO: Despre nevoia de dotări pentru persoanele cu dizabilități la Sala Polivalentă din Focșani

Am primit la redacție un text și o scurtă filmare despre dificultățile pe care Răzvan, un suporter al echipei de handbal a CSM Focșani 2007, le are atunci când dorește să intre în Sala Polivalentă ”Alin Moldoveanu” pentru a urmări meciurile și a-și susține echipa favorită. Așa cum scrie și în text, Răzvan este nelipsit de la jocurile echipei de handbal încă de când a promovat în Liga Națională. Dificultățile invocate în text sunt reale, cum tot reală este și dorința sa de a fi lângă, de a fi parte a galeriei, așa cum spune și în filmare. De aceea, colegi dintre suporteri sau agenți de ordine aflați la intrarea în sală l-au ajutat mereu să ajungă în tribună și să asiste la jocuri, depășind inconvenientele create de dotările insuficiente – pentru persoane cu dizabilități – ale sălii.

Textul primit la redacție:Când ai o dizabilitate locomotorie gravă te lovești de tot felul de bariere. Unele țin de mediul înconjurător, altele de mentalitatea oamenilor. Pentru integrarea în comunitate, persoanele în fotoliu rulant și nu numai trebuie să lupte pentru îndepărtarea acestor bariere. Sportul, ca și cultura, poate fi un mijloc de integrare a persoanelor cu dizabilități. Susținerea unei echipe, trăirea intensă a emoțiilor din momentele cheie ale unui joc, pot apropia oamenii și anula diferențele dintre ei. Din păcate, de cele mai multe ori accesibilizarea clădirilor ce găzduiesc jocurile diverselor echipe locale nu respectă normativele tehnice referitoare la accesibilizarea spațiilor publice și astfel persoanele în fotoliu rulant se lovesc de foarte multe bariere. Sala Polivalentă din Focșani este într-o asemenea situație. Are o accesibilizare inadecvată ce creează multe probleme persoanelor în fotoliu rulant dornice să participe la jocurile găzduite de aceasta: accesul la rampă este blocat de automobile; unghiul de înclinare al rampei este prea mare; la intrarea în clădire există un prag; în sala de sport, persoanele în fotoliu rulant sunt nevoite să stea exact lângă teren, departe de ceilalți suporteri, existând riscul că acestea să fie lovite de vreun jucător în timpul jocului.

Răzvan este membru al grupului DizAbil. E și suporter nelipsit de la meciurile echipei locale de handbal de cinci ani. El împreună cu Larisa au realizat un filmuleț în care povestesc dificultățile pe care le întâmpină Răzvan atunci când merge să-și susțină echipa de suflet!

Grupul Civic – DizAbil este mentorat de către Diana Trenchea în cadrul proiectului „Pași civici către o comunitate puternică”, derulat de CeRe în parteneriat cu CIVICA cu sprijinul financiar de la Active Citizens Fund.

I-am solicitat un punct de vedere administratorului Sălii Polivalente ”Alin Moldoveanu”, Directorului Direcției Județene pentru Sport, Daniel Gongu, care mi-a declarat: ”Construcția inițială nu a avut dotări pentru persoanele cu dizabilități. Rampa a fost construită ulterior. Am primit mail-ul pe care îl aveți și dumneavoastră. Astăzi, la ora 8:25 printr-un mail de răspuns, am rugat-o pe doamna Iuliana Prunilă, coordonatoarea DizAbil, să ne vedem la sală pentru a încerca să găsim soluții la problemele ridicate. Până acum – ora 11:00, n.n. – nu am primit răspuns. Știm care sunt problemele. Am alocat în sală un spațiu, în stânga de după intrarea de pe rampă. În interiorul Sălii Sporturilor ”Alin Moldoveanu” sunt 4 locuri pentru scaune speciale pentru persoane cu dizabilități. Este singura zonă a sălii care poate fi folosită în acest scop. De aici, în caz de urgență persoanele în cauză pot fi mai ușor evacuate. Problema pragului o vom rezolva în această săptămână, până la meciul de handbal de sâmbătă seara. Rampa de acces este construcție veche, nu poate fi modificată pentru că situația din teren nu permite”.

În filmare, Răzvan are și propuneri, exprimă și dorința de a nu fi singur, izolat în sală la meciuri, ci alături de suporteri. Ceea ce propune – în principiu, dotarea sălii cu un elevator în zona treptelor de la intrarea în sală dinspre Bulevardul Unirii – presupune investiții pe care ar trebui să le facă proprietarul sălii, Ministerul Sportului. Până atunci, mă tem că Răzvan va continua să urce în sală ajutat, ca și până acum, de prietenii săi din galerie sau de agenții de ordine! Ori poate oferă cineva o soluție alternativă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?