Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO! Premieră națională! 10 generatoare pentru stimularea precipitațiilor vor fi folosite în Vrancea

Tehnologia de stimulare a precipitațiilor cu ajutorul generatoarelor terestre va fi folosită, în premieră națională, la nivelul județului Vrancea. Primele 10 generatoare terestre vor fi amplasate în punctele de lansare a rachetelor antigrindină din județ și vor deveni operaționale de săptămâna viitoare.

Prefectul Nicușor Halici a arătat că este o tehnologie folosită la nivel internațional, în țări precum Croația, Franța, Spania, China sau în America de Nord. De altfel, generatoarele care vor fi folosite în Vrancea sunt realizate în Croația. „Azi, în Vrancea, s-a dat startul etapei de stimulare a precipitațiilor cu ajutorul generatoarelor terestre care vor stimula tipurile de nori care au potențial de precipitare”, a explicat prefectul Nicușor Halici. Acesta a arătat că, în 2022, Vrancea a fost polul secetei în România, cu cea mai mare suprafață de culturi agricole calamitate.

Celor 10 generatoare existente li se vor adăuga alte 10 pentru care se fac demersuri la nivelul instituțiilor centrale. „Facem toate demersurile pentru a mai aduce 10 generatoare pe care să le ducem în zona montană. Voi discuta cu primarii din zona de munte pentru a identifica zonele unde să putem amplasa aceste generatoare, care ar urma să fie manipulate de oameni de la nivelul fiecărei localități”, a precizat prefectul Halici, care a mulțumit premierului Nicolae Ciucă și ministrului Agriculturii, Petre Daea pentru susținerea acestui program de stimulare a precipitațiilor. Nu în ultimul rând, la începutul lunii octombrie, două avioane din Bulgaria, folosite în programul de stimulare a precipitațiilor în această vară în județele Tulcea și Constanța vor activa la aeroportul din Bacău. Acestea vor survola spațiul aerian din Bacău și Vrancea pentru a stimula precipitațiile în aceste regiuni.

Directorul de program antigrindină din cadrul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, a arătat că programul de stimulare a precipitațiilor cu ajutorul generatoarelor terestre va fi derulat pe o perioadă de 60 de zile, în perioada sezonului rece. Aceasta este considerată o perioadă favorabilă însămânțării norilor de joasă altitudine care au un minim de umiditate în ei. „Vom implementa un program de stimulare a precipitațiilor în care Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea va utiliza tehnologia generatoarelor terestre”, a spus directorul Ionuț Lazăr. Acesta a explicat că substanțele folosite pentru stimularea precipitațiilor nu sunt dăunătoare mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?