Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Comisar șef Alin Dănuț Eșanu, șeful Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Vrancea

Copilăria este, pentru mulți dintre noi, una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții. Pentru comisarul șef Alin Dănuț Eșanu, șeful Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, copilăria este o amintire cu atât mai dragă, cu cât a avut parte de doi părinți care au lucrat „în cadrul aceleiași instituții în care lucrez acum, IPJ Vrancea‟. Născut și crescut în Focșani, cms. șef Alin Eșanu a învățat încă de mic că respectul, empatia și răbdarea sunt doar câteva dintre „ingredientele‟ de care ai nevoie pentru o viață echilibrată.

Profesorul care a vrut să devină polițist…

Tatăl, ofițer la IPJ Vrancea, iar mama, personal civil în cadrul aceleiași instituții, le-au oferit comisarului șef și surorii lui o educație aleasă și o copilărie „plină de învățăminte‟. După absolvirea Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ Focșani, vrânceanul s-a îndreptat către Facultatea de Istorie din Iași, nutrind o pasiune pentru această materie încă din adolescență. „După licența în Istorie, am fost profesor titular patru ani la Școala Garoafa. A fost extraordinar. A fost cumva un tribut pe care am vrut să-l aduc dascălilor pe care i-am avut în școală, pe toate palierele ei‟, spune cms. șef Alin Eșanu.

În perioada în care a fost dascăl, vrânceanul a făcut și stagiul militar, pe acea vreme la Școala de Subofițeri de Poliție „Vasile Lascăr‟ Câmpina. În cele șase luni de armată, „am avut parte de momente foarte frumoase‟ și a fost un impuls de a „reveni la cealaltă dragoste: uniforma militară. Iar în anul 2000 mi-am susținut licența în Științe Juridice la Academia de Poliție‟. Trei ani mai târziu, în noiembrie 2003, avea să fie „ultima lună la catedră‟ a profesorului Alin Eșeanu, și asta pentru că, în luna decembrie a aceluiași an, a fost încadrat din sursă externă ca „ofițer pe linie de judiciar la Biroul de Poliție Comunală Vidra‟.

Așa a început, spune cms. șef Alin Eșanu, „o activitate care a durat 13 ani ca ofițer de judiciar. După Vidra a urmat Biroul de investigații Criminale de la Poliția Municipiului Focșani și Serviciul Investigații Criminale din cadrul IPJ Vrancea. O perioadă de 13 ani care mi-a adus multe satisfacții. M-am ocupat de mai multe problematici, una dintre ele a fost patrimonul cultural național, având și licența în Istorie, iar o alta: înșelăciunile. Fiind în serviciu, s-a întâmplat să particip la cercetări la infracțiuni de mare violență, și chiar să lucrez împreună cu procurorii criminaliști‟.

În perioada 2016 – ianuarie 2021, acesta a fost șef de secție la Poliția Rurală Vidra, timp în care s-a asigurat de buna funcționare a secției, răspunzând cu promptitudine tuturor provocărilor profesionale. Și de această dată, cazuistica a fost diversă, incluzând chiar și dispariții de minori. Întrebându-l cum face față unor astfel de situații, comisarul șef spune că, fiind la rândul său părinte, intervine un sentiment care parcă-ți dă o și mai mare putere pentru că „te gândești dacă, Doamne ferește, ți s-ar întâmpla ție‟.

Își amintește de un caz care l-a marcat din cauza imagini pe care a văzut-o la fața locului. „Cu ani în urmă, când lucram la Investigații Criminale, a fost o situație foarte delicată întâmplată într-o comună de pe raza județului. Două femei, alături de două fetițe, au fost date dispărute, fiind o activitate care implica și prezența noastră, în sprijinul colegilor din teritoriu. Am fost la fața locului și a fost un moment neplăcut când, pe rând, cele patru persoane au fost găsite decedate. Tot la începutul carierei, ca ofițer de Judiciar la Vidra, a fost semnalată dispariția unui copil. Din păcate, a fost găsit înecat undeva pe malul Putnei, pe raza localității Vidra‟, povestește cms. șef Alin Eșanu.

Nu-mi place suferința copiilor și a animalelor‟

Ce nu-i place comisarului șef Alin Eșanu? „Nu-mi place suferința copiilor și a animalelor. Însă, la misiuni, mă concentrez, și asta îi sfătuiesc și pe colegii mei mai tineri, pe ceea ce am de făcut, și încerc cumva să-mi blochez anumite sentimente, pentru că la fața locului trebuie să fim raționali‟. Începutul lunii februarie a anului 2021 a venit la pachet cu o schimbare profesională pentru cms. șef Alin Eșanu, care a fost numit șeful Biroului pentru Protecția Animalelor al IPJ Vrancea.

De ce această schimbare? Pentru că „am vrut ceva nou‟ și „din dorința de a construi ceva‟. Cu toate că este o structură nou înființată care este încă într-o „perioadă de construcție din multe puncte de vedere‟, șeful Biroului pentru Protecția Animalelor are convingerea că „timpul își va spune cuvântul‟. Principiul de bază al acestei structuri este „comunicarea cât mai bună cu cetățenii‟ care trebuie să conștientizeze faptul că, atât timp cât dețin un animal, au și drepturi, dar și obligații. De la asigurarea hranei, a apei, a unui adăpost corespunzător care să-i ofere posibilitate de mișcare, și până la îngrijiri medicale și interzicerea aplicării de rele tratamente animalelor, toate fac parte din „lista de obligații‟ a deținătorilor de animale.

Prima noastră grijă este să determinăm oamenii să conștientizeze lucrurile acestea. Cine face rău unui animal, poate face oricând rău unui om. Sunt multe cazuri de agresiuni asupra animalelor. Avem în lucru și dosare penale, am aplicat și sancțiuni… Avem în competență verificările, cercetările și instrumentarea dosarelor sub supravegherea procurorilor din cadrul parchetelor competente în ceea ce privește infracțunile legate de agresiuni asupra animalelor și nu numai. Colaborăm cu alte instituții cu atribuții în acest domeniu. Avem campanii de informare prin școli, încurajăm sterilizarea animalelor de companie și le explicăm, mai ales copiilor, că, de pe urma animalului trăim și noi. Animalul ne păzește, ne hrănește și ne îmbracă, iar dacă nu arătăm respectul cuvenit animalului, înseamnă că nu-l merităm lângă noi‟, consideră cms. șef Alin Eșanu.

De la viitor, își dorește ca, alături de colegii lui – cărora le mulțumește pentru tot, să-și facă cât mai bine treaba. Munca unui polițist poate fi uneori de-a dreptul titanică, însă pasiunea și dorința de a ajuta semenii, depășește orice greutăți. „Meseria aceasta, indiferent că eși polițist, pompier, jandarm, militar, presupune suflet, înțelegere și asumare. Întotdeauan, când faci un lucru de plăcere, îl faci natural‟, este de părere cms. șef Alin Eșanu, căruia îi dorim succes în activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?