Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

UE recomandă scăderea la 45 de ani a vârstei pentru depistarea cancerului de sân

Comisia Europeană a recomandat marţi extinderea publicului ţintă pentru depistarea cancerului în UE, în special scăderea la 45 de ani a vârstei la care femeile sunt eligibile pentru un screening organizat al cancerului de sân, relatează AFP. „Trebuie să depistăm mai mult şi mai bine”, a declarat presei comisarul UE pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, care ea însăşi a supravieţuit cancerului de sân. „Propunem să extindem depistarea cancerului de sân (care, conform recomandărilor europene actuale, vizează femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani) la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 74 de ani”, a spus comisarul cipriot. „În plus, recomandăm utilizarea imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN) pentru femeile cu sâni deosebit de denşi”, a adăugat ea.

De asemenea, Comisia recomandă ca testul HPV (infecţie cu papilomavirus uman) să fie propus femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 65 de ani la fiecare cinci ani, mai degrabă decât examenul citologic („testul Papanicolau”). Pentru depistarea cancerului colorectal, sunt recomandate teste imunochimice din fecale la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 74 de ani pentru a determina necesitatea unei monitorizări prin endoscopie.

Comisia propune, de asemenea, introducerea screening-ului pentru cancerul pulmonar, cancerul de prostată şi, în anumite condiţii, cancerul de stomac.

În cazul cancerului pulmonar, se preconizează un screening pentru fumătorii înrăiţi şi foştii fumători înrăiţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi 75 de ani. În cazul cancerului de prostată, se propune introducerea unui test (antigen specific de prostată) pentru bărbaţii cu vârsta de până la 70 de ani, cu un RMN suplimentar ca test de urmărire. În cele din urmă, responsabilul european recomandă screening-ul pentru cancerul de stomac în ţări sau regiuni în care incidenţa şi rata mortalităţii acestui cancer sunt ridicate. Stella Kyriakides şi-a exprimat speranţa că aceste recomandări vor fi aprobate de către Consiliu – instituţie care reprezintă statele membre – până în decembrie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?