Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și GALERIE FOTO: Interviu cu preotul Emil Toma despre Biserica „Ovidenia‟ Odobești, un lăcaș de cult cu o istorie… complicată

Vrancea este un județ iubit de Dumnezeu, iar acest lucru se poate observa și din numărul mare de biserici existente. La început de toamnă, pașii ne-au purtat nu departe de Focșani, într-un loc în care omul este mai aproape de divinitate, și anume la Biserica „Ovidenia‟ din Odobești. Cu ajutorul preotului paroh Emil Toma am aflat istoricul lăcașului de cult, care are o vechime de peste 350 de ani. Începută în jurul anului 1670, Biserica „Ovidenia‟ Odobești a fost finalizată abia în anul 1696, când a fost sfințită și dată cultului. 

Primii ctitori nu se cunosc, însă „în jurul anilor 1800, familia boierului Pamfil s-a ocupat de restaurarea bisericii, aceștia devenind al doilea rând de ctitori. Având în vedere faptul că pe ancadramentul ușilor de la intrarea în biserică este vulturul bicefalic, stema familiei Cantacuzinilor, presupunem că aceștia ar fi primii ctitori. Primul rând de pictură nu s-a păstrat, cel mai probabil din cauza anumitor factori ai vremurilor. În prezent, în biserică, din cel de-al doilea rând de pictură s-au mai păstrat doi sfinți și tabloul votiv al ctitorului, boierul Pamfil și cu soția dăruind practic Biserica lui Dumnezeu. Ceea ce se vede în prezent este pictura realizată de un pictor restaurator din București‟, spune pr. Emil Toma.

O istorie puțin mai complicată…

Micuța biserică din Odobești, în curtea căreia se află un cimitir cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, a avut de suferit în decursul anilor. Fiind filie a Parohiei „Nașterea Maicii Domnului‟ Odobești, care se află în imediata vecinătate, această biserică a fost vreme de câțiva ani închisă, apoi refăcută și închisă din nou. „După 1825, refăcută fiind de familia boierului Pamfil, biserica a fost redată cultului și împodobită cu tot ceea ce este necesar de către fiica boierului care s-a căsătorit cu un preot, cel care a continuat slujirea băiatului boierului Pamfil care a fost preot în biserica aceasta. Fiica boierului Pamfil este înmormântată în mijlocul bisericii, așa cum și-a dorit. Acest lucru se aseamănă cu dorința ctitorilor din bisericile din Nordul Moldovei care, după ctitorie, doreau să fie înmormântați în biserica pe care o ridicau în cinstea Lui Dumnezeu‟, mai spune pr. Emil Toma.

După 1825, nu sunt cunoscute foarte multe detalii, în schimb, biserica a avut de suferit din cauza cutremurelor (1940, 1977), a celor două Războaie Mondiale, ajungând într-un stadiu atât de avansat de degradare încât în perioada 1977-1990, biserica a fost închisă. În 1990, preotul paroh Gheorghe Bivolaru a mers la Direcția Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice și a obținut finanțare pentru reconsolidarea Bisericii „Ovidenia‟ Odobești. După anul 1994, lucrările de pictură au fost continuate de părintele Leu, sfințirea bisericii făcându-se în ziua de 27 august 2000. 

Din 1999 până în 2010, biserica a rămas închisă, cu toate că era pregătită pentru slujire. Motivul?! Era filie, iar toate slujbele se oficiau la Parohia «Nașterea Maicii Domnului». Doar în ziua hramului, 21 noiembrie, părintele Leu venea aici și slujea Sfânta Liturghie‟, povestește pr. Emil Toma. În 2011, Înaltpreasfințitul Epifanie Norocel care, pe vremea aceea era Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, „a rânduit ca și această biserică să aibă un slujitor, în persoana mea, arondând parohiei un sector micuț. Astfel, din 2011 și până în prezent slujesc aici‟.

„Dorința de a deveni preot a fost insuflată de bunica‟

Născut în Odobești, pr. Emil Toma este originar din Jariștea, însă a copilărit și la Andreiașu, la bunica maternă. Femeie cu frică de Dumnezeu, bunica i-a insuflat dragostea față de biserică și dorința de a deveni preot. Adolescent fiind, pe la sfârșitul clasei a VIII-a, pr. Emil Toma își amintește că mama lui „a auzit de o sfințire mare de biserică la Odobești și, dorind să participe, m-a luat și pe mine. Am participat la acea sfințire, practic la biserica la care am ajuns să slujesc acum‟.

După absolvirea Liceului Teoretic Odobești, dorința de a deveni preot a prins contur, așa că a urmat cursurile Facultății de Teologie din București. După cei patru ani de facultate, pr. Emil Toma s-a căsătorit, ulterior fiind hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil‟ din Săhăteni-Buzău. Cei cinci ani în care a slujit acolo au reprezentat o „perioadă de ucenicie‟ în care preotul spune că a avut multe de învățat. După cei 5 ani la Buzău, s-a întors pe meleaguri vrâncene, fiind instalat preot la Parohia „Ovidenia‟ Odobești în anul 2011 în urma unui examen pe care l-a promovat. 

Ajuns acasă, în Vrancea natală, preotul s-a bucurat „foarte mult de atașamentul credincioșilor‟ pe care-i consideră ca o familie. „Mă bucur că mi-au fost alături în acești aproximativ 12 ani de când slujesc aici și m-aș bucura dacă Dumnezeu va rândui să ies la pensie din această parohie. Să dea Dumnezeu să fim împreună așa cum am fost și până acum într-o relație deosebită și foarte apropiată, ca o familie‟, conchide pr. Emil Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?