Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: „Mausolee pe bicicletă” – trei zile dedicate patrimoniului cultural al Vrancei

Peste 130 de cicliști din țară au pedalat, sâmbătă, la cea de-a VIII-a ediție a evenimentului „Mausolee pe bicicletă”, turul ciclist care promovează în fiecare an patrimoniul cultural al județului Vrancea. Evenimentul este organizat de Asociația Monumente în Vrancea în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, iar în acest an s-a desfășurat pe parcursul a trei zile. La ediția din acest an, Principele Nicolae al României a pedalat alături de jurnalistul Lucian Mîndruță și Iulian Ene de la Asociația ”Adevărații VeloPrieteni”, prieteni vechi și ambasadori ai ”Mausolee pe bicicletă”.

Prima zi – Copiii de la Irești și Drumul regelui

„Mausolee pe bicicletă” a debutat vineri, 16 septembrie 2022, cu o vizită a Principelui Nicolae al României în satul Mărăști, sat reconstruit de Armata Română după Primul Război Mondial. Însoțit de președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, principele Nicolae a depus o coroană de flori la mormântul mareșalului Averescu și a vizitat biserica din sat. Tot vineri, în Piața Unirii din Focșani a avut loc un concert al copiilor din cadrul Corului Parohiei Irești, îndrumați de părintele Ionel Miron. Concertul a fost urmat de proiecția filmului ”Regele Mihai: Drumul către casă”.

A doua zi – ploaie, vânt și ospitalitate

Plecarea în turul ciclist a fost sâmbătă dimineață, din Piața Unirii. A urmat un traseu prin Odobești, Bolotești iar prima pauză de hidratare a fost la ”Domeniile Panciu”. De aici a început urcarea, prin Vidra și Vizantea Livezi, către Soveja. A fost traseul cel mai anevoios din cauza ploii mărunte și vântului care a început să bată după oprirea de la Vizantea. Din fericire, ploaia nu a fost puternică iar plutonul de bicicliști a putut pedala către Soveja, la Biserica Matei Basarab. Aici, bicicliștii au fost primiți cu pâine și sare precum și cu tradiționalele poale în brâu pregătite de femeile din sat. În curtea bisericii a fost organizat și recitalul susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga în cadrul proiectului ”Harmonia Mundi”. Este un proiect cultural dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea uneia dintre personalitățile marcante ale istoriei contemporane românești: Nicolae Titulescu. „Mă bucur că pot să fac parte din acest proiect și acest tur astăzi. E foarte frumos, toată lumea este prietenoasă. Este frumos că traseul este împărțit și sunt momente la fiecare pauză când putem să socializăm, să vorbim despre istorie și despre locul respectiv”, a spus principele Nicolae, care a subliniat că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia. Inițiatorul turul ciclist, Traian Negulescu, a arătat că „Mausolee pe bicicletă” este o idee care a venit în urmă cu opt ani când, „conștienți de eroismul soldaților din Primul Război Mondial și de faptul că s-a așternut un praf peste aceste file de istorie, am zis să povestim despre aceste locuri, despre luptele care s-au dat aici, ulterior cineva a reconstruit, a reclădit sate, monumente în cinstea eroilor. Așa a pornit ideea „Mausolee pe bicicletă”, prin care am unit cele patru mausolee din Vrancea, respectiv Focșani, Soveja, Mărăști, Mărășești, într-un tur ciclist numit Mausolee pe bicicletă, care a ajuns la a opta ediție”.

Pe o vreme care se mai liniștise a urmat traseul către Mausoleul Mărăști. Aici a avut loc o prezentare de tehnică militară dar și de la unitățile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Voia bună a fost asigurată de artiștii Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei”, iar Primăria Răcoasa a asigurat pentru toți participanții un delicios gulaș, așa cum face an de an.

Oprirea finală a fost la Mausoleul Eroilor Mărășești, prilej pentru o poză de grup și îmbarcarea către Focșani, unde a avut loc premierea bicicliștilor. Ediția din 2022 a fost organizată de Asociația ”Monumente în Vrancea” sub egida visitvrancea.ro. Toți particpanții la eveniment au primit în kit-ul de start un tricou de ciclism design ”Mausolee pe bicicletă” pe care este inscripționat și logo visitvrancea.ro.

Siguranța cicliștilor a fost asigurată de o echipă de șapte persoane de la Poliția Română, coordonate de comisarul șef Remus Gherasim Nica, comandantul IPJ Vrancea. De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Vrancea a avut patru persoane care au pedalat pe traseu, pentru asigurarea măsurilor de ordine. Compania de securitate UMO Serv a asigurat un echipaj pentru ediția din acest an.

A treia zi – „Via Muntenia”, proiectul de drum turistic în podgoriile vrâncene

”Mausolee pe bicicletă” a continuat, duminică, cu lansarea proiectului „Via Muntenia” în colaborare cu Primăria Focșani, Centrul Cultural Vrancea și Asociația ”Drumuri printre Măguri” din Prahova. O parte dintre bicicliștii prezenți la evenimentul de sâmbătă au venit dimineață la ”Borna de Hotar” din Focșani unde a fost punctul de plecare pe traseul ”Via Muntenia”. A fost prezentată istoria „Bornei de hotar”, a proiectului „Via Muntenia” care își propune să prezinte frumusețile din zona subcarpatică, de la Focșani la Cozia. Este un drum turistic care promovează tradițiile și frumusețile locale, zonele mai puțin cunoscute. De la Borna de hotar, plutonul de bicicliști a pornit pe un Drum al Vinului care a cuprins Câmpineanca, Vârteșcoiu și oprirea finală la Primăria Cârligele. Aici a fost organizat un moment al artiștilor de la Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei” care au prezentat ”Meșteșugul Vinului” din podgoriile vrâncene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?