Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

După un deceniu de așteptare, fresca bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Focșani a fost sfințită

După un deceniu de așteptare și multe osteneli, pictura bisericii Parohiei Domnească-„Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Focșani, județul Vrancea, a fost sfințită duminică, 18 septembrie 2022. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în prezența unui mare număr de credincioși din întregul oraș. Evenimentul a încununat eforturile depuse, începând cu anul 2012, pentru împodobirea cu pictură, în tehnica frescă, a lăcașului de cult, construit în perioada 2005-2009. Toate lucrările s-au realizat prin strădania părintelui paroh Cătălin Ifrim, ajutat de enoriași, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și al Primăriei Focșani.

După pecetluirea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu apă sfințită a veșmântului iconografic al bisericii, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șapte preoți și diaconi, între care s-au aflat pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, și pr. paroh Cătălin Ifrim, respectiv alți trei slujitori din Focșani: pr. Daniel Dumbravă, de la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Nord, pr. Georgel Ciubotaru, de la Parohia „Buna Vestire”-Castelul de Apă, și pr. Ioan Ploscaru, de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Pornind de la fragmentul evanghelic al Duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci (Marcu 8, 34-38; 9, 1), Chiriarhul a vorbit, în omilia rostită la final, despre luarea crucii și urmarea lui Hristos. „Biserica ne îndeamnă să ne asumăm cu toții crucea vieții, deoarece fiecare om are datoria să și-o poarte cu demnitate până la capăt. Dacă ne vom asuma purtarea crucii cu credință și nădejde în ajutorul și iubirea milostivă a Preasfintei Treimi, cu certitudine, îi vom simți mai ușoară greutatea. Dimpotrivă, dacă încercăm să o lepădăm, cârtind împotriva lui Dumnezeu și încercând s-o punem pe umerii altora, atunci ni se va părea grea ca plumbul. Aceasta este menirea noastră aici, pe pământ: să ne trăim viața frumos, potrivit Evangheliei Mântuitorului Hristos, și să purtăm crucea vieții personale până la capăt, adică până în clipa când Dumnezeu ne va chema la El”, a explicat Ierarhul locului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

N.R. La evenimentul religios a participat și primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă. Pe pagina sa de Facebook, edilul a scris: „ Cu bucurie și evlavie am participat la slujba de sfințire a picturii Sfintei Biserici „Trei Ierarhi” din Municipiul Focșani, unde slujește părintele paroh Cătălin Ifrim. Primăria și Consiliul Local Focșani au sprijinit cu 20 mii lei lucrarea sfințită astăzi, în prezența a numeroși credincioși, de un sobor de preoți condus de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Duminică binecuvântată și pace în suflete și în case!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?