Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

GALERIE FOTO: Toamna Odobeșteană. Șarba împlinește 50 de ani de la omologare

„Toamna Odobeșteană“ a debutat, joi, cu Festivalul soiului Șarba, care împlinește 50 de ani de la omologare. Evenimentul a avut loc la Green Garden Resort, iar printre invitați s-au aflat oameni de afaceri, majoritatea din domeniul viti-vinicol, primari ai localităților vrâncene, parlamentari, prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma. Nu au lipsit viticultorii de renume din orașul dintre vii și specialiști ai Stațiunii de Cercetări Viticole Odobești. „Bine ați venit la Odobești, orașul viilor domnești“, a fost mesajul cu care au fost primiți invitații de către primarul Daniel Nicolaș. Acesta a făcut o scurtă prezentare istorică a orașului, cu accent pe tradiția viti-vinicolă a zonei și istoricul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești, locul unde a fost realizat soiul Șarba, care a devenit un brand al localității. Edilul a arătat că podgoria Odobești trebuie să fie un brand al țării noastre deoarece toate cercetările au arătat că soiul Galbena de Odobești este a treia cea mai cunoscută marcă din România, după Dacia și Eugenia. Podgoria are aproape 10 mii de hectare de vie iar vinurile au obținut premii la concursurile internaționale. 

Primarul Nicolaș a făcut un apel la reprezentanții administrației să sprijine demersurile prin care Stațiunea de la Odobești să reînceapă să producă material săditor pentru producătorii din România. „Fac un apel să ne ofere sprijinul pentru a putea să reîncepem la Stațiune un proiect de producție a materialului săditor, să facem butași pentru a replanta viile din România cu viță sănătoasă, cu clonă de Șarbă, de Galbenă de Odobești, de Fetească Regală, cu soiurile pe care le avem în colecție. Odobeștiul este un oraș cu oameni harnici, oameni demni care de-a lungul timpului au reușit să ducă producția vinului la rang de artă”, a spus primarul Daniel Nicolaș. Acesta a menționat că Festivalul soiului Șarba este primul eveniment din Toamna Odobeșteană, parte a zilelor orașului care au început pe 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci.

Reprezentantul Guvernului, prefectul Nicușor Halici a declarat că viticultura și producătorii autohtoni trebuie susținuți și promovați pentru a se dezvolta și pentru a distribui aceleași vinuri de calitate cunoscute pe plan național, dar și internațional. „Sunt alături de domnul primar Nicolaș și îl admir pentru că își găsește timp de oferit pentru promovarea viticulturii Vrancei. Vrancea este județul cu cea mai mare suprafață de viță de vie și este unul din județele cu unele din cele mai bune și cunoscute vinuri. Viticultura și producătorii autohtoni trebuie susținuți și promovați pentru a se dezvolta și pentru a distribui aceleași vinuri de calitate cunoscute pe plan național, dar și internațional. Guvernul României susține dezvoltarea agriculturii, iar în acest an au fost lansate o serie de programe pentru susținerea și dezvoltarea viticulturii, iar Vrancea este județul care a atras cele mai multe finanțări pe acest sector. Îl felicit pe domnul primar Daniel Nicolaș pentru implicarea atât în dezvoltarea orașului Odobești, “Orașul viilor domnești” așa cum este el cunoscut, dar și pentru susținerea viticulturii locale“, a declarat prefectul Nicușor Halici.

„Trebuie să facem totul pentru a nu deveni o poză în albumul copiilor noștri”

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că pentru odobeșteni, dar și pentru locuitorii comei Jariștea de unde provine, viticultura este comoara cea mai de preț. El a arătat că Vrancea are o șansă în plus să se dezvolte dacă potențialul viti-vinicol va fi fructificat prin politici sustenabile și prin implicarea tuturor factorilor decizionali, atât guvernamentali, cât și local. „Odobești înseamnă și pentru mine un pic acasă. Sunt de aici, din zona dumneavoastră, din această podgorie minunată și aș vrea să menționez că Odobești este cea mai mare podgorie pentru că se află și Jariștea în ea. Pentru mine, Odobești înseamnă această frumoasă avere și anume vița de vie; viticultura aceasta pe care noi încercăm să o protejăm. Dar cei mai importanți sunt oamenii care au făcut posibilă această îndeletnicire, acei odobeșteni, acel primar Manea Băiatul, este cel care a ajutat enorm prin resurse proprii de a scăpa de boala filoxera care ataca viile la vremea respectivă. Acest primar a făcut tot ce e posibil să aducă butași în așa fel încât să salveze această minunată podgorie. Via înseamnă viață! Înseamnă muncă și familie. Din păcate, azi nu mai vorbim de Crâmpoșie, din păcate azi vorbim foarte rar de Tămâioasă Românească, din fericire vorbim despre soiuri care înseamnă tezaurul nostru al viticulturii vrâncene, printre care se află și Șarba“, a precizat președintele Cătălin Toma. Acesta a adăugat că, împreună, autoritățile locale, oameni de afaceri, politicieni trebuie să îi convingă pe guvernanții de la București că esența județului Vrancea este viticultura, o tradiție milenară care trebuie păstrată. „Fac apel la toată lumea: trebuie să facem totul pentru a nu deveni o poză în albumul copiilor noștri”, a spus președintele Consiliului Județean.

Degustare de vinuri 

Soiul Șarba a fost dezvoltat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură si Vinificație Odobești în urmă cu 50 ani. Soiul a fost omologat la 25 septembrie 1972 și este rezultatul a aproape 20 de ani de muncă a specialiștilor de la Stațiunea odobeșteană. Deși a fost plantată în mai multe podgorii, cele mai bune vinuri din Șarbă au fost obținute la Odobești, Panciu, Cotești, Dealul Bujorului și Ștefănești Argeș. Specialiștii Stațiunii Odobești au omologat în 2011 clona 3 Odobești din Șarbă, o clonă în care accentul este pus pe aromă. Șarba nu este singurul soi obținut la Stațiune. 

Istoricul și performanțele Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură si Vinificație Odobești au fost prezentate de inginerul Cătălin Toader, directorul instituției și de inginerul Marioara Pușcalău. Evenimentul dedicat soiului Șarba s-a încheiat cu o degustare de vinuri produse de Crama Șarba, deținută de Vinex Odobești, a omului de afaceri Corneliu Prunache. Societatea are 165 hectare de vie, din care 21 hectare sunt cultivate cu soiul Șarba. Crama a fost înființată în 2002, în 2005 finalizând modernizările şi retehnologizarile la standarde europene, cu o capacitate de prelucrare struguri de peste 1500 tone. Atracția cramei este un beci hrubă, ce datează din sec. al XVIII-lea. Modernizarea cramei va continua în perioada următoare, cu o linie de producție și îmbuteliere pentru vinuri roșii și o creștere a capacității de depozitare cu un milion de litri.

Vrâncenii sunt invitați la Toamna Odobeșteană

Festivalul „Toamna Odobeșteană“ este organizat de Primăria Odobești până duminică, 18 septembrie. Manifestările vor continua azi cu un spectacol susținut de Adina Stanciu + Gașca CDC, Florentina Corogeanu + Sorin Borzoș, Walter Ghicolescu, Cătălin Stepa, Emeric Imre și Marius Roje. Tot vineri, la Stadionul Unirea va debuta evenimentul Grapes Cup, iar primul meci va avea loc între orele 16.00-19.00. 

„Toamna Odobeșteană” va continua sâmbătă cu lansarea de carte „Biserica Negustorilor, Cazaclii din Odobești“ care îl are ca autor pe Valentin Muscă. De la ora 17.00, pe scena amplasată în Parcul Central vor urca Iustina Păun, Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, Ion Paladi și Ruslan Lazarin. Grapes Cup va continua sâmbătă cu o serie de meciuri susținute de 12 echipe, generațiile 2010 și 2015. 

Duminică, în ultima zi a manifestării „Toamna Odobeșteană“, va avea loc o nouă lansare de carte „Odobești, scrieri aleatorii“, autor Gheorghe Mocanu. De la ora 16.00 va avea loc o demonstrație de box făcută de Cătălin Paraschiveanu. De la ora 17.00, pe scena amplasată în Parcul Central vor urca Iustina Păun, Mayra, Ruslan Lazarin, Laura Isac, Adina Stanciu, Baterist Petru Moiseev, Ruby, Shift, Connect-R. De la ora 22.00 va avea loc un foc de artificii. Prezentatorul evenimentului este actorul Sorin Francu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?