Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Guvernul din Cipru stabileşte un salariu minim pentru prima oară în istoria ţării

Guvernul din Cipru a anunţat miercuri decizia Consiliului de miniştri de a introduce, pentru prima dată în istoria ţării, un salariu minim naţional, care a fost stabilit la 940 euro pe lună, informează agenţia EFE. Ministrul Muncii, Kyriakos Kusios, a explicat că această măsură se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023. După ce a calificat decizia drept „istorică”, Kusios a adăugat că în primele şase luni din 2023 salariul va fi cel puţin 885 euro şi că, ulterior, va fi ridicat la pragul minim de 940 euro. Potrivit ministrului cipriot, circa 45.000 de persoane vor beneficia direct de impunerea salariului minim.

Kusios a prezentat propunerea sa finală privind salariul minim partenerilor sociali drept o ultimă încercare de a găsi un teren comun între cele două părţi, explicând că acest efort se face pentru a împăca cele două puncte de vedere, dar că decizia finală aparţine Guvernului. De asemenea, Kusios a precizat că decretul exclude anumite categorii de lucrători. „Sunt excluşi cei care lucrează în agricultură, lucrătorii casnici sau cei care lucrează în navigaţie”, a subliniat el.

Ministrul a mai spus că de asemenea sunt excluse persoanele care se pregătesc pentru a obţine un titlu sau o calificare profesională. „Când angajatorul asigură cazare şi masă, printr-un acord între părţi, se pot face deduceri din bani de 15% pentru mâncare şi 10% pentru cazare. Asta va fi posibil doar printr-un acord şi angajatorul poate, cu un preaviz de 45 de zile, să rezilieze acordul”, a mai afirmat Kusios. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?