Uniunea Europeană suspendă relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi

0
71

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende acordul care relaxa regimul de vize cu Rusia, ceea ce va face ca procesul de obţinere a vizelor de către cetăţenii ruşi să fie mai greu şi mai lung, în contextul invaziei ruse din Ucraina, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP şi DPA. El a precizat că miniştrii, reuniţi într-o întâlnire informală la Praga, în Republica Cehă, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, au căzut de acord că relaţiile cu Moscova „nu pot rămâne neschimbate” şi că acordul „trebuie suspendat în totalitate”.

Decizia are ca scop să prevină practica de ”visa shopping”, folosită de ruşii care încearcă să intre mai uşor în UE prin statele membre cu reguli mai relaxate, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă la Praga. Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE. Decizia va face ca procesul de acordare de vize să fie „mai complicat” şi „mai lung”, a mai spus Borrell după reuniunea informală de la Praga. „Acest lucru va reduce considerabil numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, a declarat şeful diplomaţiei europene.

Făcând o concesie statelor membre din estul UE, care au cerut măsuri mai stricte, Borrell a declarat că ţările care se învecinează cu Rusia „pot lua măsuri la nivel naţional pentru a restrânge intrarea în Uniunea Europeană”.

El a precizat totuşi că aceste măsuri trebuie să fie conforme cu regulile spaţiului Schengen şi a subliniat că este important ca membrii societăţii civile ruse să se poată deplasa în continuare în Uniunea Europeană.

Înaintea reuniunii, Polonia şi cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) au declarat că intenţionează să interzică turiştii ruşi dacă UE în ansamblul său nu o va face. Într-o declaraţie comună obţinută de AFP, cele patru ţări au precizat că suspendarea acordului este „o primă etapă necesară”.

„Însă trebuie să limităm drastic numărul de vize emise, în special vizele turistice, pentru a reduce fluxul de cetăţeni ruşi în Uniunea Europeană şi în spaţiul Schengen”, au adăugat ele. Ţările menţionate au subliniat că această măsură trebuie să conţină excepţii „pentru disidenţi, precum şi pentru alte cazuri umanitare”. „Până când vor fi introduse astfel de măsuri la nivelul UE, (…) intenţionăm să introducem la nivel naţional măsuri temporare de interzicere a vizelor sau de restricţie a trecerii frontierelor pentru cetăţenii ruşi care deţin vize europene”, se arată în declaraţia celor patru state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here