FOTO: Școala începe cu sfaturi pentru părinți și copii de la polițiști

0
380

VACANȚA S-A TERMINAT. SUNTEȚI PREGĂTIȚI PENTRU UN NOU ÎNCEPUT?”.

Polițiștii reamintesc fiecărui părinte că siguranța lor și a copiilor lor este cea mai importantă. Cel puțin 5 minute pe zi, gândește-te la ce face copilul tău, unde este și cu cine. Recomandări preventive prețioase, înainte de debutul anului școlar și discuții cu copiii, părinții și bunicii, alături de polițiștii de prevenire și siguranță școlară vrânceni.

În perioada  29 august -11 septembrie 2022,   Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, derulează Campania națională de prevenire a victimizării minorilor  ”VACANȚA S-A TERMINAT. SUNTEȚI PREGĂTIȚI PENTRU UN NOU ÎNCEPUT?”.

Campania se adresează părinților sau persoanelor care au în îngrijire copii și constă în activități de distribuire a unor materiale informativ-preventive referitoare la comportamentele de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în mediul on-line.

Astfel, la nivelul județului Vrancea, campania a debutat cu mai multe activități preventive desfășurate de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Siguranța Școlară în zona centrelor comerciale și în spații publice intens circulate de părinți însoțiți de copii. Pentru ca mesajele polițiștilor să îi însoțească pe parcursul anului școlar, copiii au primit din partea polițiștilor orare cu mesaje preventive.

Reamintim tuturor că siguranţa copiilor este răspunderea noastră, a tuturor, părinţi, bunici sau reprezentanți ai instituţiilor abilitate să prevină delicvenţa juvenilă şi să combată orice situaţie ce ar putea contribui la victimizarea minorilor.

STIMAŢI PĂRINŢI, pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliţia vă recomandă:

•        Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;

•        Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;

•        Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;

•        Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;

•        Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;

•        Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;

•        Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;

POLIȚIȘTII VRÂNCENI RECOMANDĂ TINERILOR:    

•        Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;

•        Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;

•        Nu intraţi în anturaje dubioase!

•        Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;

•        Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 30 august 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here