Nu toate poveștile încep cu: „mi-am dorit dintotdeauna o carieră militară‟… Povestea sublocotenentului Cristi Gheorghiță, comandantul Grupei III de la Detașamentul 1 Jandarmi Mobil Vrancea, începe astfel: născut în Focșani și crescut în comuna Gologanu, Cristi, fiul cel mic al familiei Gheorghiță a fost atras în copilărie de științele exacte. După absolvirea clasei a VIII-a, pasiunea pentru cifre i-a îndreptat pașii către profilul Matematică-Informatică din cadrul Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ Focșani, gândindu-se că la finalul celor patru ani de liceu va activa în domeniul IT. Clasa a XI-a a venit însă la pachet cu o nouă idee: o carieră militară!
Fără pic de teamă că nu se va adapta, la finalul clasei a XI-a, Cristi Gheorghiță a solicitat trasferul la profilul Filologie din cadrul aceluiași colegiu, fiind cu un pas mai aproape de cariera militară. „Cumnatul meu activează de mult în sistem, și, cumva, el mi-a insuflat dorința asta. Am analizat un pic situația și mi s-a părut o alegere bună. După liceu, am dat admitere la Academia de Poliție, dar nu am intrat la zi. Ca plan B am avut Școala de Agenți de Poliție Câmpina. La Școala de Agenți a fost ok. A fost o perioadă care m-a schimbat și mi-a schimbat un pic percepția despre viață, lume și societate. A fost o perioadă foarte bună din punct de vedere al lecțiilor învățate‟, consideră sublocotenentul.
„Știu că am potențial!‟
Cu toate că perioada inițială de școlarizare la Câmpina a fost de 2 ani, vrânceanul a absolvit mai devreme, mai precis după un 1 an și 3 luni, „fiind promoția de la care a început să se reducă perioada de școlarizare‟. Ulterior, sublocotenentul a fost repartizat la o unitate cu structură militară din București unde a lucrat timp de patru ani. În toată această perioadă, tânărul s-a înscris la Facultatea de Drept, iar cu un an înainte de a absolvi s-a înscris și la Academia de Poliție din București, mergând în paralel cu două facultăți și un job. „Era un pic dificil pentru că la un moment dat mă aglomeram foarte tare. Trebuia să-mi iau concediu în sesiune pentru a putea face față învățatului și examenelor. Ulterior mă întorceam la birou, însă nu odihnit… A fost o perioadă destul de aglomerată și dificilă. Am avut și examenele suprapuse. Dimineață dădeam examen la Academie, apoi aveam examen la Facultatea la Drept. A fost o perioadă aglomerată, dar a trecut. Anul acesta am terminat Academia. Acum vreau să mă înscriu la Master. Deja m-am interesat. Vreau un master în limba engleză la SNSPA, Managementul Proiectelor Investiționale, pentru că am început să cochetez un pic și cu partea de consultanță financiară‟, spune Cristi Gheorghiță.
Anul acesta, începând cu 15 iulie, sublocotenentul Cristi Gheorghiță s-a alăturat echipei IJJ Vrancea. Spune că a găsit aici „un colectiv super unit, foarte primitor și săritor din orice punct de vedere‟. Tânărului comandant de grupă îi place „foarte mult specificul activității‟, cu atât mai mult cu cât a participat deja la câteva misiuni. „Îmi place ideea de a fi în stradă, de a vorbi cu oamenii și de a-i asculta. Munca cu omul este complexă și frumoasă. Chiar și faptul că-i asculți și le zici o vorbă bună, pentru ei contează mult‟, consideră tânărul jandarm.
În spatele imaginii de om al legii se ascund multe detalii pe care puțini le cunosc, însă un lucru este cert: viața de jandarm implică și pericole. Cristi Gheorghiță este pregătit să le înfrunte pe toate, spunând că pregătirea lui este permanentă. „Văd important ca echipa să fie puternică, pentru că în cadrul unor misiuni cu grad ridicat de risc este important să ai încredere în omul de lângă tine. Practic, cumva îi încredințezi viața ta și el, la rândul lui, îți încredințiază viața lui‟, este de părere tânărul. Ce definește un bun jandarm?! Răbdarea, fermitatea, obiectivitatea, gândirea critică… iar lista ar putea continua, răspunde Cristi Gheorghiță.
Planuri de viitor…
Tânărul spune despre el că este „un om cu capul pe umeri‟. Visează la avansări în carieră și chiar la „o funcție de conducere la nivel central‟, însă este conștient că trebuie să treacă prin toate etapele dezvoltării profesionale, să fie serios și perseverent. „Îmi dau seama de locul pe care-l am, că sunt tânăr și la început. Vreau și pot să demonstrez. Este o chestiune de timp. Știu că am potențial, vreau să se vadă că am potențial și să am rezultate. Vreau să muncesc mult. Îmi doresc că urc cât de mult pot. Idealul meu este să ajung cât mai sus, chiar la nivel central, să revin în București, să ajung într-o funcție de conducere. Dar, repet, știu că trebuie să trec prin toate etapele‟, adaugă Cristi Gheorghiță.
În familia Gheorghiță mai este un cadrul militar, mai precis Veronica, sora mai mare a lui Cristi. „Sora mea este subofițer administrativ la IJJ Vrancea. Părinții sunt foarte fericiți pentru că am reușit amândoi. Faptul că amândoi suntem aici, este ca o mândrie pentru ei. Nu ne-am gândit niciodată că o să lucrăm amândoi în același loc. Dar iată cum este viața. Niciodată nu știi la ce să te aștepți. Degeaba îți planifici ceva anume. Toate au cursul lor natural. Toată familia este mândră de noi‟, spune tânărul.
Tinerilor care încă nu știu ce alegere să facă după absolvirea liceului, Cristi Gheorghiță le recomandă să-și ia un an de gândire pentru a identifica domeniul care le place și care li se potrivește: „dacă nu sunt hotărâți în legătură cu ceea ce vor să facă, să-și ia timp. Să-și ia un an în care să lucreze activ pentru a identifica ceea ce le place și ceea ce-i face fericiți. Mergeți la firme sau la instituții, solicitați un stagiu de practică. Deveniți un bun specialist pentru că este important să avem oameni implicați cărora să le placă ceea ce fac‟. Colegilor de la IJJ Vrancea, tânărul le transmite următorul mesaj: „Fiți buni specialiști, sociabili și răbdători. Continuați să vă specializați. Fiți deschiși tuturor posibilităților care pot apărea și nu vă lăsați afectați de ceea ce vine din exterior‟.
În timpul liber, Cristi Gheorghiță spune că are „o viață destul de activă‟. Îi place să călătorească, să șofeze, să citească și să încerce lucruri noi, fiind într-o permanentă nevoie de a descoperi hobby-uri. Secretul unei vieți fericite?! Găsirea echilibrului între viață personală și job!
Îi dorim succes în carieră sublocotenentului Cristi Gheorghiță!