Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Salman Rushdie ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură, susţine filosoful francez Bernard-Henri Lévy

Scriitorul Salman Rushdie, spitalizat în stare gravă după ce a fost înjunghiat în Statele Unite, ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură, care va fi decernat în luna octombrie, susţine filosoful francez Bernard-Henri Lévy în Journal du dimanche (JDD), potrivit AFP. „Nu-mi pot imagina niciun alt scriitor să aibă îndrăzneala, astăzi, să-l merite mai mult decât el. Campania începe acum”, a scris Bernard-Henri Lévy despre autorul britanic de origine indiană. Ameninţat cu moartea după ce Iranul a emis o „fatwa” în 1989, la un an după publicarea „Versetelor satanice”, Salman Rushdie a fost înjunghiat vineri în timpul unei conferinţe desfăşurate la New York. Bărbatul inculpat pentru înjunghierea lui, Hadi Matar, de 24 de ani, a pledat sâmbătă „nevinovat” la acuzaţiile de tentativă de crimă şi asalt.

Potrivit regulamentului Premiului Nobel pentru Literatură, lista celor cinci finalişti la prestigioasa distincţie, cea mai înaltă pentru un scriitor, a fost stabilită încă din luna mai, iar în prezent juriul citeşte operele acestora în întregime. Această listă este confidenţială şi, prin urmare, nu se poate şti dacă Salman Rushdie, deseori luat în considerare pentru Premiul Nobel, se află pe ea. Câştigătorul va fi anunţat la începutul lunii octombrie, la Stockholm. „Acest scriitor, pedepsit pentru că a scris, de treizeci de ani, texte libere care îi fac pe oameni liberi, merită o reparaţie”, argumentează Bernard-Henri Lévy în lungul text publicat de JDD, intitulat „Nemurirea lui Salman Rushdie”.

În opinia filosofului, „acest act de teroare absolută care, dincolo de trupul său înjunghiat şi de cărţile sale, este o teroare asupra tuturor cărţilor şi tuturor cuvintelor lumii, cere o ripostă izbitoare”. Filosoful francez, cunoscut şi ca BHL, este o figură influentă pe scena politică, filosofică şi literară franceză, implicându-se în numeroase cauze, în special în Orientul Mijlociu. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitorului tanzanian Abdulrazak Gurnah.

„Versetele satanice” sunt cel de-al patrulea roman al lui Rushdie, publicat în 1988. Autorul a descris romanul, scris în limba engleză, ca fiind în primul rând o cronică a experienţei imigranţilor. Cu toate acestea, musulmanii evlavioşi au criticat caracterizarea făcută în carte lui Mahomed şi altor figuri ale islamului timpuriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?