Protopopul Aurel Boțan, despre praznicul Adormirii Maicii Domnului. Se spune sau nu „La mulți ani” astăzi?

0
2908

Luni, 15 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, unul dintre cele 12 Praznice Împărătești. Am stat de vorbă cu preotul Aurel Boțan, protopopul Protoieriei Focșani I, pentru a afla mai multe informații despre această mare sărbătoare și despre viața Sfintei Fecioare Maria. După un post cu o durată fixă de două săptămâni, Postul Sfintei Mării, care a început la data de 1august și a durat până pe 14 august, sărbătoarea de astăzi amintește de momentul adormirii Fecioarei Maria. Preotul Aurel Boțan atrage atenția asupra faptului că în postul Sfintei Mării „am avut o singură dezlegare la pește‟, mai precis pe 6 august, dată de Praznicul Schimbării la Față a Domnului. 

Ca și specific, în postul Adormirii Maicii Domnului, pe data de 6 august avem Praznicul Schimbării la Față a Domnului, când avem dezlegare la pește, în rest, este un post mai aspru decât postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, socotindu-se o corespondență cu Postul Paștelui. Dacă la postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel facem o corespondență cu postul Crăciunului, când avem sâmbăta și duminica dezlegare la pește, iată că în postul Sfintei Mării avem doar o singură dezlegare la pește, dată de praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului‟ , spune pr. Aurel Boțan. De precizat că, în situația în care „sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pică într-o zi de miercuri sau vineri, nu se mănâncă de dulce, ci doar se dă dezlegare la pește‟.

Cu toate că sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) este așezată în calendarul creștin-ortodox înaintea Sărbătorii Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie), este bine să precizăm să anul bisericesc începe, de fapt, la data de 1 septembrie. Așadar, „din punct de vedere bisericesc, mai întâi este Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie și încheiem anul bisericesc cu una dintre cele mai mari sărbători închinate Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului‟, explică pr. Aurel Boțan.

Viața Sfintei Fecioare Maria, strâns legată de viața Mântuitorului

Viața Sfintei Fecioare Maria poate fi încadrată în mai multe etape. Prima este cea a copilăriei fragede, în care, până la vârsta de 3 ani locuiește alături de părinții ei, bătrânii Ioachim și Ana. „După vârsta de 3 ani și până la vârsta de 15 ani, Fecioara Maria este închinată Templului din Ierusalim‟, precizează pr. Aurel Boțan. Următorul moment important din viața Sfintei Fecioare este cel în care primește veste de la Arhanghelul Mihail că-L va naște pe Mântuitorul Iisus Hristos, „eveniment care se petrece în jurul vârstei de 16 ani, o vârstă destul de fragedă. Apoi urmează perioada până la 12 ani a Mântuitorului, însă primim puține informații despre ce s-a întmplat în această perioadă. Știm că imediat după naștere, urmează fuga în Egipt de teama ca nu cumva Irod să-L omoare pe Pruncul Iisus, fugă care durează aproximativ 3 ani. Și apoi mai avem acel moment de la vârsta de 12 ani a Mântuitorului, când, mergând la sărbătoarea de la Ierusalim, l-au pierdut pe Mântuitorul Iisus Hristos și, după câteva zile, L-au găsit în templu, învățându-i pe ceilalți‟.

Un alt moment în care se face referire la Mântuitorul Iisus Hristos și Mama Sa Maria, este nunta din Cana Galileii, „unde se presupune că Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea săvârșind minunea prin care transformă apa în vin, la rugămintea mamei Sale‟. Timp de trei ani, Sfânta Fecioară Maria L-a urmat pe Mântuitorul cât a propovăduit Cuvântul Evangheliei, însoțindu-L și pe drumul Crucii, bucurându-se apoi când a văzut că a înviat. „Conform tradiției, ni se spune că după Înălțarea la ceruri a Mântuitorului Iisus Hristos, Sfânta Fecioară a mai fost alături de comunitatea în care a trăit, aproximativ 11 ani. Deci, cu aproximație, Adormirea Maicii Domnului se petrece în jurul vârstei de 60 de ani‟, mai spune pr. Aurel Boțan.

Sfânta Fecioară Maria, vestită că se va ridica la ceruri

Termenul folosit pentru trecerea la viața veșnică a Maicii Domnului nu este „moarte‟, ci „adormire‟, fiind vorba despre o ridicare la cer. Prin urmare, pe pământ nu există moaștele Sfintei Fecioare Maria pentru că trupul ei s-a înălțat la cer, nefiind lăsat să putrezească în pământ. „Se spune că Mântuitorul Iisus Hristos, cu trei zile înainte de a se petrece acest eveniment (n.r. Adormirea Maicii Domnului), prin Arhanghelul Gavriil, îi trimite vestea Sfintei Fecioare Maria că va merge la Fiul Său. Maica Domnului merge în Grădina Ghetsimani să se roage, iar acolo se spune că copacii s-au plecat în cinstea Maicii‟, adaugă pr. Aurel Boțan.

Astfel, când a revenit acasă, Maica Domnului „și-a pregătit toate cele de trebuință pentru acest moment‟ aprinzând chiar și lumânări, iar apostolii Mântuitorului au fost aduși „din toate colțurile lumii ca să se închine și să-și ia rămas bun de la Sfânta Fecioară Maria, cu o singură excepție, Sfântul Apostol  Toma, care este adus cu trei zile mai târziu de acest moment‟. Apostolul Toma a dorit să se închine trupului Sfintei Fecioare Maria, însă, atunci când a fost desfăcut mormântul, trupul Fecioarei nu mai era acolo, „ci fusese ridicat la ceruri. Așadar, pântecele care l-a purtat pe Mântuitorul Iisus Hristos nu s-a dat stricăciunii‟.

Prin nașterea Sfintei Fecioare Maria, „s-au împlinit toate cele de trebuință pentru întruparea Mântuitorului Iisus Hristos‟. Însă Fecioara Maria nu este doar Mama Mântuitorului Iisus Hristos, „ci a tuturor oamenilor de pe pământ‟, fiind cea către care „alergăm‟ pentru ajutor și mulțumire prin intermediul rugăciunilor. „Sfânta Fecioară Maria a trăit o viață curată, liniștită și tocmai de aceea avem și acest post, să ne curățim și noi de păcatele pe care le avem. Este o perioadă, pentru români cel puțin, un pic mai aparte, pentru că ne vin acasă cei plecați în alte părți, și mesajul nu poate fi decât de dragoste și de unire. Pentru că până la urmă, Sfânta Fecioară Maria este o mamă a tuturor oamenilor care sunt pe fața acestui pământ‟, conchide pr. Aurel Boțan.

Se spune sau nu „La mulți ani” astăzi

Conform unui articol publicat de site-ul libertatea.ro – https://bit.ly/3SP0LeY, mulți români sunt confuzi dacă pe 15 august se spune sau nu La mulți ani. Acestei sărbători i se mai spune Sfânta Maria Mare. Pe 8 septembrie se sărbătorește nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică.  Potrivit sursei citate, preotul Eugen Tănăsescu din Constanța a explicat că putem felicita persoanele care poartă numele de sfânt de câte ori se sărbătorește ceva ce are legătură cu Fecioara Maria. Indiferent că este 15 august sau 8 septembrie, adică Adormirea Maicii Domnului sau nașterea Maicii Domnului, putem face urări celor care îi poartă numele. „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! sau La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! sau La mulți și binecuvântați ani!”. „Nu trebuie să uităm că la onomastică este sărbătorit sfântul respectiv, nu aceia botezați după el”, atrage atenția preotul Tănăsescu. În plus, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu este una tristă, ci dimpotrivă. Moartea Maicii Domnului este privită ca pe o mutare la viață, din acest motiv, sărbătorea este una plină de bucurie. 

„Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții >. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj, mai arată libertatea.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here