Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Am ajuns s-o vedem și p-asta! Liberalii din Consiliul Județean îi dau dreptate primarului Misăilă!

Liberalii din Consiliul Județean au susținut aprig transformarea Centrului Cultural în instituție de spectacole și proiecte, proiect supus votului în ședința de joi a CJ Vrancea. Zeci de minute, proiectele privind Centrul Cultural au fost motiv de discuții aprinse. Prin susținerea acestei modificări, cei din PNL îi dau dreptate primarului Focșaniului, Cristi Misăilă, cel care a încercat în mai multe dăți să transforme Ateneul Popular în instituție de spectacole și proiecte. Motivul principal este posibilitatea asigurării unei finanțări mai mari de la bugetul de stat pentru aceste instituții, ceea ce ar însemna degrevarea unor sume de la bugetul local, respectiv județean, bani care pot fi direcționați către alte investiții. Doar că în Consiliul Local Focșani, PNL-iștii s-au opus fix ideii pe care au susținut-o în Consiliul Județean Vrancea. E clar o ruptură logică în liberalismul mioritic.

Conform unor surse, proiectul de hotărâre discutat în plenul Consiliului Județean a fost dorit de vicepreședintele Ionel Cel-Mare, fost președinte ALDE Vrancea, liberal și el după fuziunea cu PNL. Proiectul nu a avut însă susținerea celor de la USR PLUS, așa că nu a trecut. Useriștii au revenit vineri explicând votul negativ din Consiliul Județean prin nerespectarea rigorilor tehnice deoarece a fost supusă la vot înființarea Centrului Cultural ca așezământ cultural (OUG 118/2006), însă cu atribuții de «instituție publică de spectacole de proiecte» – care are alt act normativ de organizare (OG 21/2007)”. Adică nu ar avea o problemă cu transformarea instituției însă ar trebui ca aceste proiecte de hotărâre să fie pregătite mai bine înainte de a fi votate. Cum ar veni, și USR-ul e de acord, pe fond.

De ce liberalii de la Consiliului Județean votează cu totul altfel față de cei din Consiliul Local Focșani? Că te-ai aștepta să aibă totuși o politică unitară, o logică a votului. Cert este că liberalii au fost aprigi adversari ai proiectelor inițiate de primarul Cristi Misăilă prin care Ateneul Popular urma să fie transformat în instituție publică de spectacole și proiecte. În 2019, în 2020, liberalii din CL Focșani nu au susținut aceste proiecte, oferind motivări penibile pentru a justifica votul negativ. Aceasta deși se modifica doar statutul instituției, care ar fi putut organiza mai multe tipuri de evenimente și obține finanțări direct de la bugetul de stat. Aceste argumente nu au contat pentru PNL și USR PLUS, care nu au văzut decât interesul politic și au votat împotriva acestui proiect doar pentru că a fost inițiat de primarul Misăilă. Însă când un proiect similar este propus la Consiliul Județean, cei de la PNL votează fără nicio problemă.

Este clar că liberalii fac opoziție distructivă în CL Focșani doar pentru a-i pune bețe în roate primarului Misăilă.

Unul dintre avantajele transformării Ateneului Popular în instituție de spectacole este asigurarea finanțării de la bugetul de stat pentru acțiunile pe care le derulează. Prin legea bugetului de stat pentru 2022 se stabilește că 3% din impozitul pe venit colectat la nivelul UAT se distribuie pentru finanțarea activităților instituțiilor de spectacole, respectiv pentru finanțarea orchestrelor, filarmonicelor sau teatrelor. Alocările se fac în funcție de bugetele acestor instituții. Adică, dacă sumele colectate sunt mai mari decât alocările, banii necheltuiți rămân la bugetul de stat și sunt redistribuiți. Astfel, din pix, Focșaniul pierde aproape 2 milioane de lei. Conform estimărilor făcute la nivelul municipalității, până la începutul lunii august s-au colectat 3,6 milioane lei în condițiile în care bugetul Teatrului Municipal Pastia nu depășește 1,9 milioane lei în tot anul. Ceilalți bani vor fi redistribuiți altor comunități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?