Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și FOTO! Lucrările la Secția Pneumoftiziologie a Spitalului Județean au fost finalizate; pacienții vor fi mutați aici în toamnă

Astăzi a fost tăiată o panglică virtuală la Secția de Pneumoftiziologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, clădire care a fost supusă unui amplu proces de reabilitare. Finalizate mai repede cu o lună față de termenul programat, lucrările de reabilitare au beneficiat de fonduri europene atrase de Consiliul Județean Vrancea. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 2 milioane de euro, aici fiind inclusă și suma necesară pentru liftul exterior, cheltuială care nu a fost prevăzută în proiectul inițial, precum și instalația de oxigen, dar și sistematizarea curții. Fondurile europene obținute prin POR au acoperit un milion de euro, iar pe viitor secția va fi dotată cu fonduri de la Ministerul Sănătății, aici fiind inclusă aparatura medicală, dar și mobilierul din saloane.

La ce se întâmplă în România, pentru faptul că avem o investiție finalizată înainte de termen cred că trebuie felicitat constructorul și susținut. Știm ce înseamnă forța de muncă, ajustările, prețurile la materiale. Este un proiect pe fonduri europene, iar Consiliul Județean Vrancea a suplimentat fondurile, inclusiv pentru ca, la acest moment, această clădire frumoasă să aibă și lift. Ar fi fost greu ca, la o clădire cu 4 etaje, să mergi pe scări cu pacienții. (…) Cred că viața este mai presus de orice și orice investiție în sănătate contează. Și, cum am spus de când sunt în fruntea Consiliului Județean, educația și sănătatea sunt principalele obiective pe care le am în mandatul pe care l-am obținut de la vrâncenii noștri și sper să reușim să facem cât mai multe investiții. Vrancea merită să fie sănătoasă”, a trasmis președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, care a arătat că același constructor are în grijă și lucrările la Complexul Căprioara și la Tribunalul Vrancea. Aportul adus de CJ Vrancea a fost subliniat și de președintele Ionel Cel-Mare, care a arătat că, deși Spitalul Județean este al MS, „CJ a investit foarte mulți bani în această secție, dar și în celelalte”.

Acum câțiva ani această clădire era în discuții din cauză că nu se putea desfășura actul medical, dar iată că astăzi putem să vorbim la modul pozitiv. În sfârșit avem o clădire care corespunde pentru a putea desfășura un act medical de calitate, mai ales că aici avem pacienți cu afecțiuni respiratorii, care necesită anumite circuite și anumite dotări. Este foarte bine că am reușit și Consiliul Județean ne-a dotat și cu lift exterior”, a spus Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean, care a subliniat că locația, așa cum se prezintă în urma lucrărilor, este un vis împlinit și pentru echipa medicală care își desfășoară activitatea aici. Managerul Mîndrilă a arătat și că în trecut pacienții erau cărați cu targa sau chiar cu pătura pe scări, dată fiind starea de sănătate a acestora. „Mai mult decât atât, ceea ce pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii este vital, avem oxigen. Această clădire va avea și instalație de oxigen, vom avea și dotări de ultimă generație. Sperăm ca undeva până în octombrie să ne vină și dotările pentru a putea muta efectiv secția. Pentru că, știm, Consiliul Județean reabilitează și celelalte două pavilioane – Psihiatria și pavilionul unde acum funcționează Secția de Pneumologie. Trebuie cât mai repede să eliberăm acele două pavilioane, pentru a ne muta aici, și sunt convins că ne vom încadra în termene. Și Policlinica de copii este reabilitată și dotată, lucrările sunt în stadiu avansat, iar spre sfârșitul anului vor fi finalizate. Mulțumesc tuturor pentru implicare. Iată că și la noi își dau mâna toți factorii de decizie și facem lucruri extraordinare – pentru pacienți, pentru oameni, pentru toți vrâncenii”, a mai arătat managerul Spitalului Județean.

Iar un act medical de calitate și condiții de top sunt mai mult decât necesare, dat fiind că în prezent, formele de tuberculoză sunt grave, iar mortalitatea intervine chiar la vârste reduse. Explicațiile le-a oferit medicul șef al Secției Pneumologie, Oana Marcu: „Au stat mult acasă, nu sunt suficient de bine depistați. Dar din fericire va exista o caravană pentru depistarea cazurilor de tuberculoză. Și atunci vor fi identificați din timp și tratați mai repede. Poate nu va mai fi nevoie să stea o perioadă atât de lungă în spital”. Aceasta având în vedere că, în prezent, sunt pacienți care rămân internați pe secție chiar și câteva luni.
Condițiile au fost catalogate ca fiind foarte bune în prezent, incomparabile cu ceea ce exista înainte.
„Am 27 de ani de activitate numai în această secție și văd visul cu ochii, un lucru în care nu am sperat. Medicii mai tineri au fost mai optimiști și au crezut că se va îndeplini. Mulțumim tuturor factorilor implicați pentru acest spațiu. Vor fi niște condiții demne”, a spus și Iulia Marcu, asistent medical principal Pneumologie. Secția este unica de acest fel din județ și are o capacitate de 90 de paturi – 60 de cronici și 30 de acuți, iar în trecut aici au fost internați inclusiv pacienții Covid-19. Și acum vor fi câteva paturi pentru pacienții Covid, dat fiind că au crescut din nou cazurile. Aici își desfășoară activitatea 6 medici, pe secție, iar în ambulator sunt 3 medici. Secția are și un laborator propriu, unde sunt lucrate probele și analizele, rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?