Constructorii cer mai mulți bani pentru investițiile din Vrancea. „Am fost bombardați cu aceste ajustări, care au tergiversat și termenele de execuție”

0
3546

Consiliul Județean Vrancea a aprobat joi în ședință ordinară actualizarea Devizului general și a indicatorilor tehnico-economici pentru mai multe obiective de investiții. Actualizările au avut loc ca urmare a modificărilor prețurilor la materiale de construcții, carburanți, etc., și au fost solicitate de firmele constructoare, conform legislației în vigoare. Practic, în ședința de ieri au fost făcute aceste actualizări pentru două proiecte de investiții. Este vorba despre proiectele; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drumul județean dintre localitățile: Focșani-Golești-Vârteșcoiu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”; „Modernizare DJ 204 D, sector Vulturu-Hânguleşti-Maluri, km.26+000-km.35+600, L = 9,6 km., comuna Vulturu, judeţul Vrancea”.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a recunoscut că există o problemă cu prețurile care cresc de la o zi la alta și care dau peste cap socotelile constructorilor, precizând că administrația județeană a fost „bombardată“ de aceste ajustări, dar a avertizat că se vor face „în condițiile și în limita legii“. „Anul acesta am fost bombardați cu aceste ajustări, care au tergiversat și termenele de execuție. Avem cazul drumului de la Movilița care de doi ani nu se mai lucrează și suntem în situația să reziliem contractul. Nu vrea să mai lucreze pentru că are constructorul o părere diferită despre cum ar trebui ajustat. Noi explicăm într-un fel, dumnealor vor altfel și tot așa. Aceste ajustări trebuie să fie acoperite de lege și fără a întârzia anumite termene. Nimeni nu își va asuma să facem cheltuieli așa doar de dragul de a acoperi sută la sută. E bine că avem bani, avem ce cheltui, dar repet, în condițiile și în limita legii“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Au existat consilieri județeni care au vrut să știe de ce anumite lucrări la drumuri nu s-au făcut din finanțările anterioare și sunt solicitați bani acum, pe alte programe. Romeo Iordache, directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean, a precizat că reabilitarea unor drumuri nu înseamnă numai „balastare și asfaltare“, ci înseamnă și lucrări de artă, de stabilizare a unor zone care sunt foarte scumpe și care nu au putut fi prinse în acele finanțări.

Proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Focşani – Goleşti –Vîrteşcoiu – Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T” are o valoare de 32.081.900 lei cu TVA inclus (echivalentul a 6.974.326 euro), în care sunt incluse execuția lucrărilor și organizarea de șantier, serviciile de proiectare și serviciile de asistență tehnică. Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020, 85% fonduri europene, 13% bugetul național și 2% cofinanțarea locală. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 32 de luni (din care 2 luni este durata de proiectare). Perioada de garanție acordată de constructor este de 120 de luni (10 ani).

Proiectul „Modernizare DJ 204 D, sector Vulturu – Hângulești – Maluri, km.26+000 – 35+600, L=9,60 km., comuna Vulturu, județul Vrancea” are ca termen de execuție a lucrărilor 14 luni. Contractul de execuție a fost încheiat în data de 18.06.2021. Valoarea contractului este de 14.723.314 lei, fără TVA, obiectivul fiind finanțat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală 2.

La începutul lunii iulie 2021, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma a semnat ordinul de începere a execuției lucrărilor pentru „Modernizare DJ 204D, sector Vulturu – Hângulești – Maluri, km.26+000 – 35+600, L=9,60 km., comuna Vulturu, județul Vrancea”, (etapa a II-a continuare lucrări – rest de executat)”. „Am reușit să parcurgem toți pașii legali pentru reluarea lucrărilor de modernizare a DJ 204D sector Vulturu – Hângulești – Maluri, care vor rezolva problema traficului în această zonă. Sper ca lucrările să fie finalizate cu succes pentru ca vrâncenii care tranzitează acest drum să circule în condiții de siguranță“, a declarat atunci Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Tot în ședința de ieri, Consiliul JudețeanVrancea a mai aprobat documentația tehnică la faza Notă conceptuală și Temă de proiectare pentru trei poduri care vor fi reabilitate. Este vorba de următoarele obiective de investiții: „Pod din beton armat pe DJ 205E, peste râul Șușița, comuna Câmpuri, km. 64+950, L=144m”; „Pod din beton armat pe DJ 204D, peste râul Putna, comuna Suraia, km.7+155, L=125,40 m.”; „Pod din beton armat pe DJ 205M, peste pârâul Năruja, comuna Nistoreşti, km.3+994, L=68m.”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here