Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO! 82 de rachete au alungat marți grindina din Vrancea; unii agricultori cred însă că au alungat ploaia

Tragerile cu rachete antigrindină nu au alungat ploaia care a căzut, marți noapte, în tot județul, spun reprezentanții Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea de la Focșani. Dar în ciuda insistențelor specialiștilor, foarte mulți vrânceni continuă să creadă că tragerile cu rachete duc la alungarea norilor de ploaie. Ori tocmai astfel de rachete au fost cerute de fermieri, cu ani în urmă, atunci când grindina făcea prăpăd în județ și le distrugea culturile. 

Pe pagina de Facebook a Monitorului de Vrancea, odată cu publicarea, marți seara, a unei știri privind avertizarea de Cod Portocaliu a meteorologilor, foarte multe comentarii au făcut referire la rachetele antigrindină: „Mă întreb, de unde au ăștia atât de multe rachete? Și cine le plătește? Porumbul și floarea soarelui s-au dus, apără ăștia viile cu înverșunare. Făină și mălai, ulei nu ne mai trebuie?”; „Înainte când venea o furtună trăgeam clopotele, acum tragem cu rachete, de aia ne pedepsește Dumnezeu”; „Lăsați ploaia, nu mai trageți cu rachete”; „Mă mir de plouă la câte rachete s-au tras”; „Rachete, să culeagă viile”; „12 rachete am numărat; Da, Dumnezeu ne-o dă și ei o iau”.

O situație specială a avut loc, marți, la Tătăranu, unde mai mulți oameni din comună au vrut chiar să blocheze tragerile cu rachete antigrindină și acuzau că după ce s-a tras cu rachete „a ieșit soarele și nu mai plouă”. Oamenii spuneau că utilizarea rachetelor a dus la seceta din ultimele luni. „Fermierii sunt disperați deoarece avem un deficit imens în sol”, ne-a spus unul dintre agricultorii nemulțumiți, care ne-a trimis și o scurtă filmare cu lansarea rachetelor antigrindină. A fost aproape să se solicite intervenția polițiștilor prin numărul de urgență 112 pentru a calma spiritele încinse. În final, au fost trase 12 rachete și a plouat toată noaptea, cu o cantitate estimată de peste 30 litri/mp în 24 de ore. 

Primarul comunei Tătăranu, Bănel Bărbieru, ne-a spus că nu este primul an secetos iar până marți nu a fost trasă nicio rachetă de la punctul de lansare din comună.  „După ce au tras cu rachete a plouat liniștit, fără grindină, toată noaptea. Le-am explicat oamenilor că seceta nu este cauzată de rachetele antigrindină. Până ieri nu au tras nicio rachetă la noi și a fost secetă. La fel a fost în 2000 când nici nu erau rachetele antigrindină și a fost secetă. Este secetă, este deficit de apă în sol dar nu are nicio legătură cu rachetele antigrindină. Azi dimineață, după scandalul pe care l-au făcut ieri, le era și rușine să dea ochii cu cei de la punctul de lansare”, ne-a spus primarul Bănel Bărbieru. Oamenii spun însă că ar fi plouat mai puțin decât în localitățile unde nu au fost trase rachete.

Totuși, reprezentanții UCCG Moldova 2 Vrancea au arătat că intervențiile de ieri au demonstrat că nu există nicio legătură de cauzalitate între seceta instalată din toamna anului trecut și rachetele antigrindină. Ionuț Lazăr, director de program în cadrul UCCG Moldova 2 Vrancea, a arătat că, în data de 9 august, s-a intervenit cu 82 rachete antigrindină de la punctele de lansare Rădulești, Milcovul, Vulturu, Sihlea, Bordeasca, Ghinghești și Poiana. Tragerile au fost realizate în urma dezvoltării „parametrilor norilor convectivi aflați în zona de intervenție a Punctelor de Lansare” și după obținerea aprobărilor de lansare de la autoritățile aeronautice. „S-a intervenit cu un număr de 82 rachete antigrindină pentru a preveni formarea și dezvoltarea grindinei în norii convectivi, asigurând astfel protecția culturilor agricole și a comunităților locale”, ne-a spus directorul Ionuț Lazăr. El a precizat că intervenția preventivă a dus la reducerea riscului de formare a grindinei în nori iar, conform datelor radar, cantitățile de precipitații sub forma de ploaie căzute la sol au fost cuprinse între 10 litri/mp (zona Panciu) și 50 litri/mp (zona Sihlea, Răcoasa, Milcovul) și au acoperit întreaga suprafață a județului Vrancea.

Practic, a explicat director Lazăr, deși UCCG Moldova 2 Vrancea a intervenit cu un număr considerabil de rachete, balanța de apă din nori nu a fost modificată, ceea ce arată că nu există o relație de cauzalitate între seceta instalată în zonă și rachetele antigrindină. Exemplul cel mai elocvent este chiar Punctul de Lansare Bordeasca, ce a avut marți prima intervenție de la operaționalizarea acestuia. În zona comunei Tătăranu seceta și-a facut simțită prezența cu mult înainte de a fi lansat rachete. Ulterior tragerilor cu rachete, în zona comunei au fost inregistrate cantități de precipitații de peste 30 de litri/mp în 24 de ore.

De altfel, în 2021, când s-a tras un număr record de rachete antingrindină în Vrancea, peste 700 în sezonul de intervenție, a fost un an normal, cu precipitații care au ajutat la realizarea unor recolte record la culturile agricole. Deficitul de apă din sol din ultimele luni este cauzat de lipsa de precipitații de toamna trecută și a zăpezilor din iarnă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?