Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Premierul polonez pledează pentru reforme împotriva ‘imperialismului’ Uniunii Europene

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană de comportament imperialist faţă de statele membre mai mici din cadrul blocului comunitar într-un articol de opinie publicat miercuri pe site-ul de ştiri Welt, citat de DPA. ‘Practica politică a arătat că poziţiile Germaniei şi Franţei contează mai mult decât toate celelalte’, a scris Morawiecki pentru media germană menţionată, pledând pentru o abordare care să se bazeze într-un grad mai ridicat pe consens. ‘Avem deci de a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care cei mai puternici deţin puterea’, a spus el, adăugând că imperialismul UE trebuie combătut la fel ca imperialismul rusesc.

Premierul Morawiecki, al cărui guvern naţionalist dominat de reprezentanţii formaţiunii Lege şi Justiţie (PiS, conservator) a intrat în repetate rânduri în conflict cu Bruxellesul îndeosebi în probleme legate de statul de drept, a opinat că invazia Rusiei în Ucraina a pus în lumina reflectoarelor ceea ce el a numit deficienţele Uniunii Europene. În editorialul său, şeful guvernului polonez a cerut ‘o reformă profundă care să readucă binele comun şi egalitatea în prim-planul principiilor uniunii’.

Politicienii partidului aflat la putere în Polonia au avertizat că Varşovia ar putea riposta în faţa UE, dacă ţara nu îşi primeşte partea din fondurile de recuperare post-pandemie. Bruxelles-ul critică de mai mult timp recentele reforme ale sistemului judiciar din Polonia, care, în opinia sa, nu garantează imparţialitatea şi independenţa sistemului juridic polonez şi, prin urmare, încalcă legislaţia UE.

Donald Tusk acuză guvernul că încearcă ieşirea din UE

Pe de altă parte, fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, fost premier şi în prezent lider al opoziţiei poloneze, a acuzat marţi partidul conservator care conduce Polonia că doreşte să scoată ţara din UE, după ce liderul formaţiunii de guvernământ Jaroslaw Kaczynski a ameninţat Comisia Europeană cu represalii dacă nu va debloca PNRR-ul Poloniei. Această încercare de a scoate Polonia din UE este făcută ”consistent şi cu tenacitatea unui nebun”, a susţinut Tusk marţi într-un mesaj pe Twitter, citat de agenţia DPA. ”Toţi susţinătorii UE trebuie să înţeleagă odată asta”, a indicat el.

Fostul premier liberal polonez s-a referit în aceste critici la remarci ale lui Kaczynski într-un interviu pe care acesta l-a acordat în weekend săptămânalului conservator polonez Sieci.

În acest interviu, liderul de facto al Poloniei a spus că dacă formaţiunea sa, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), va câştiga alegerile parlamentare, aceasta va trebui să regândească relaţiile cu UE. El a ameninţat de asemenea Comisia Europeană cu represalii, cum ar fi blocarea prin veto a unor iniţiative ale UE, acuzând această instituţie de neseriozitate, după ce ea a cerut Varşoviei să dizolve camera disciplinară pentru judecători în schimbul aprobării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) polonez, lucru pe care guvernul polonez l-a făcut, dar cu toate acestea fondurile alocate Poloniei în acest plan sunt în continuare blocate de Comisia Europeană. ”A existat un acord, respectat de noi, dar încălcat de cealaltă parte (…) Dacă Comisia Europeană nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de Polonia, atunci noi nu mai avem niciun motiv să ne îndeplinim obligaţiile faţă de UE”, a remarcat Jaroslaw Kaczynski în acel interviu, potrivit portalului notesfrompoland.com.

El a susţinut de asemenea că există ”un plan germano-rus de a domina Europa” şi că opoziţia condusă de Donald Tusk lucrează ”la ordine externe” pentru ”a înrobi Polonia”, acuzându-l pe liderul opoziţiei că ”brutalizează viaţa publică” prin atacurile la adresa formaţiunii PiS. ”Am arătat maximum de bunăvoinţă” faţă de UE, ”dar concesiile nu ajută”, aşadar ”a sosit timpul să tragem concluziile”, a constatat Jaroslaw Kaczynski.

”Comisia (Europeană) încearcă să ne pună cu spatele la zid (…) Prin urmare, nu avem altă opţiune decât să ne scoatem toate armele din arsenal şi să răspundem ochi pentru ochi”, inclusiv blocând prin veto politici ale UE, a ameninţat el.

În urma disputelor cu Bruxellesul privind reformele judiciare aplicate de guvernul conservator de la Varşovia, acesta a ajuns în luna iunie la un acord cu Comisia Europeană ce prevede desfiinţarea camerei disciplinară pentru judecători şi aprobarea în schimb de către executivul comunitar a PNRR-ului polonez, programul european de relansare post-pandemie prin care Polonia poate accesa peste 35 de miliarde de euro. Dar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ulterior că dizolvarea acelei camere este ”un pas important”, însă nu suficient pentru a garanta independenţa judecătorilor polonezi, motiv pentru care Bruxellesul va menţine blocate pentru Polonia fondurile din Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?