Continuă demersurile pentru reabilitarea casei în care a locuit scriitorul Duiliu Zamfirescu

0
782

Consiliul Județean Vrancea continuă demersurile pentru reabilitarea și redarea în circuitul public a imobilului din Vârteșcoiu în care a locuit scriitorul Duiliu Zamfirescu. Plenul CJ va dezbate azi în ședință ordinară proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiţii Consolidarea, modernizarea și dotarea imobilului ,,Casa Duiliu Zamfirescu” din comuna Vârteșcoiu. 

Moștenitorii scriitorului Duiliu Zamfirescu au donat anul trecut Consiliului Județean Vrancea casa și terenul din Vârteșcoiu, imobile care au aparținut străbunicului lor, celebrul autor al romanului ”Viața la țară”. ,,Suntem 4 urmași ai scriitorului Duiliu Zamfirescu și am ajuns la o înțelegere și anume să donăm această casă pentru a fi reabilitată și transformată în casă memorială. Mi s-a părut că aceasta este cea mai frumoasă, elegantă și varianta câștigătoare pentru toată lumea. Pentru noi, dacă această casă va fi refăcută, este un plus“, a afirmat Nicolas Duiliu Zamfirescu. Acesta a precizat că familia sa va dona Casei memoriale mai multe bunuri ce au aparținut scriitorului Duiliu Zamfirescu, respectiv cărți, manuscrise cu semnătura autorului, obiecte de mobilier, fotografii, etc. „E o promisiune, din rezervele pe care le avem de documente, cărți, scrisori nepublicate, obiecte și fotografii din epoca respectivă de la anul 1900 și până la cel de al Doilea Război Mondial, pe care le-a avut marele scriitor“, a mai spus Nicolas Duiliu Zamfirescu.

Duiliu Zamfirescu este unul dintre cei mai importanți scriitori români, născut în Vrancea, care a trăit între anii 1858-1922. Un capitol important din istoria satului Faraoanele este perioada în care scriitorul a locuit la conacul din localitate. La începutul secolului al XX-lea, scriitorul a cumpărat vie la Faraoanele. Pentru a combate filoxera, care atacase vița autohtonă, adusese butași din Franța, altoind toată vița. În mijlocul viei și-a amenajat o casă, pe care o înconjurase de o grădină cu pomi fructiferi. Sătenii contemporani lui îl descriau ca fiind „un adevărat boier, glumeț, darnic și bun la sfat”, după cum se arată în „Faraoanele. Scurtă monografie a istoriei și vieții creștine din acest ținut”, semnată de Crîngaș Marius-Daniel și realizată cu sprijinul părintelui paroh Anastasie Ceaușu de la Vîrteșcoiu.

Cea mai importantă contribuție a lui Duiliu Zamfirescu la literatura română o reprezintă romanele din „Ciclul Comăneștenilor” (Viața la țară, Tănase Scatiu). De menționat că, la câțiva kilometri distanță, în satul Bonțești din comuna Cîrligele, se afla conacul care i-a aparținut boierului Râmniceanu, rudă cu scriitorul și modelul personajului Tănase Scatiu. Lăsat de izbeliște după 1990, conacul a fost afectat și de un incendiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here