Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

Vrânceanca Elena Bortoș, imobilizată la pat în urma unui accident rutier, are nevoie de noi

De trei ani, într-o cameră înconjurată cu icoane, vrânceanca Elena Bortoș își petrece aproape fiecare zi și noapte imobilizată într-un pat. Este la ea acasă, în Focșani, doar că un accident rutier petrecut în 2019 i-a schimbat total viața. Dintr-o soție, mamă și bunică activă, Elena Bortoș a devenit un pacient în propria casă. Nu-și poate ține echilibrul în picioare, nu se poate ridica singură din pat… nu poate nici măcar să țină în mână o cană cu apă. Însă mai multe detalii despre cum a ajuns în această situație, vom afla chiar de la ea. „Sunt originară din Pufești, dar m-am căsătorit în Focșani. Înainte să ajung în situația aceasta, aveam o viață perfectă… familie, doi băieți, care acum au 30 și 27 de ani și care, la rândul lor, au copii… Eram foarte activă. Lucram în panificație…‟, începe să povestească femeia.

În ziua de 15 iunie 2019, am plecat cu mașina la băiatul de la Bătinești. Eu conduceam, iar în dreapta era o cuscră de-a mea. Pe drum, la ieșirea sensului giratoriu spre Mărășești, pe E85, a avut loc un accident rutier în urma căruia am fost diagnosticată cu tetraplagie flască completă cu nivel C4 AIS/Frankel a TVMC cu fractură cominutivă și luxație C4-C5. Practic, după accident, nu mai simțeam nimic de la gât în jos‟, spune Elena Bortoș.

Cu toate că este dureros din punct de vedere emoțional, femeia povestește cum a ajuns în acea zi, în fața ei, „o mașină cu capacitate mai mare, care se pregătea să facă o manevră de oprire pe sensul meu de mers, deoarece avea o problemă cu uleiul. În manevra lui era deja pe diagonală, pe ambele mele benzi‟. Încercând să evite impactul frontal și să ajungă pe contrasens, Elena Bortoș a tras de volan dreapta, a intrat în câmp, după care a intrat cu botul mașinii într-un spalier. Femeia mai spune că persoana din dreapta nu a pățit nimic, în schimb ea a fost găsită de medicii veniți la fața locului în stare de inconștiență.

Din punct de vedere medical, nu mi s-a acordat șansă nici măcar că voi scăpa din operație‟

Ce s-a întâmplat după accident?! Elena Bortoș nu-și mai amintește, pentru că a leșinat, știe doar că atunci când s-a trezit, era la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon‟ Focșani. „După ce am văzut că sunt în spital, am amețit din noi și m-am trezit în salvare… Apoi am amețit din nou și m-am trezit la București, la Spitalul «Bagdasar-Arseni» pe secția Neurochirurgie. În urma acestui accident, a urmat intervenția chirurgicală la nivelul coloanei cervicale și a țesutului medular, adică a măduvei spinării care, din spusele medicilor, a fost secționată.

În urma acestui impact, am rămas complet imobilizată la pat. Din punct de vedere medical, nu mi s-a acordat șansă nici măcar că voi scăpa din operație, ceea ce nu s-a întâmplat, și-i mulțumesc Lui Dumnezeu că, mergând la recuperări în limita posibilităților financiare, totuși am reușit să recuperez, nu în totalitate, dar 60% brațele și cât de cât pot să-mi stabilizez un echilibru în șezut. Cred cu toată ființa mea că îmi voi reveni, dacă voi merge la clinici de recuperare‟, spune, plângând, femeia.

Pensia de handicap pe care o primește nu-i ajunge pentru a-și cumpăra medicamentele de care ar avea nevoie și nici pentru a merge la clinici de recuperare. Anul acesta în martie a mers ultima data la o clinică de recuperare din Târgu Mureș și ar fi trebuit să revină în mai, doar că nu a avut posibilități financiare. „Este o sumă destul de mare. Cazarea, masa și recuperarea în sine ajung undeva la 5.300 de lei pentru 14 zile. Nu-mi permit‟, spune Elena Bortoș al cărui singur ajutor în casă este o doamnă care are grijă de ea. „Copiii au casa lor‟, spune resemnată femeia.

Din cauza faptului că nu are o situație financiară bună, Elena Bortoș nici măcar nu îndrăznește să viseze la recuperare într-o clinică din străinătate, însă este deschisă dacă cineva ar ajuta-o să ajungă la un astfel de spital. „Având în vedere că situația mea financiară este dificilă, aș avea nevoie de pampers, chiar și alimente… cred că cine poate, cu ce poate ajuta, ar fi benefic. Ar fi binevenită și opinia altei persoane dacă ar cunoaște o clinică unde mă pot duce cu bani mai puțini, dar să am rezultate. Eu fac acasă recuperare cu un kinetoterapeut și am început să-mi simt foarte bine abdomenul, să stau cât de cât în șezut, iar mâinile mi le-am recuperat în proporție de 60% . Zilele trecute, în timpul recuperării, am simțit durere în picioare și sunt semne că mă voi recupera. Cu ajutorul Lui Dumnezeu, pentru că fără ajutorul Lui nu putem face nicio mișcare, îmi voi reveni‟, se îmbărbătează singură.

Cei care vor să-i ofere ajutor financiar, pot dona în contul deschis la Raiffeisen Bank pe numele Elena Bortoș:

RO91 RZBR 0000 0600 1644 2001

RO17 RZBR 0000 0600 1761 8779.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?