Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Judecătorul Daniela Matache ar putea fi din nou președinte al Tribunalului Vrancea

Tribunalul Vrancea și-ar putea schimba conducerea chiar luna aceasta, în funcția de președinte fiind propusă judecătorul Daniela Matache. Aceasta este în prezent vicepreședinte, după ce ani buni a condus instanța din postura de președinte. În 2020, funcția de președinte al tribunalului a fost câștigată prin concurs de judecătorul Dinu Jelea, în timp ce Daniela Matache a promovat concursul pentru vicepreședinte. Posibil ca niciunul dintre judecători să nu își ducă însă mandatul până la capăt, date fiind ultimele discuții de pe agenda Consiliului Superior al Magistraturii.

În iunie, Secția pentru judecători a decis detaşarea preşedintelui Tribunalului Vrancea, pe o perioadă de 3 ani, la CSM, explicații fiind oferite în cuprinsul hotărârii adoptate cu 5 voturi pentru și 4 împotrivă. Astfel, la CSM judecătorul Dinu Jelea va avea atribuții „specifice funcției de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor în cadrul aparatului propriu (…)” și, mai concret, „exercită atribuții complexe, de natură juridică, în domeniul resurselor umane și al organizării instanțelor judecătorești, respectiv al organizării concursurilor de competența Consiliului Superior al Magistraturii, fiind implicat și în grupurile de lucru și proiectele cu finanțare externă derulate la nivelul Consiliului, respectiv funcționari publici și personal contractual. De asemenea, la nivelul Serviciului resurse umane pentru instanțele judecătorești, această categorie de personal coordonează și îndrumă activitatea consilierilor juridici și a consilierilor, funcționarilor publici și personalului contractual, ajutând la fundamentarea și argumentarea din punct de vedere juridic a lucrărilor de specialitate, conform planificării întocmite de conducerea serviciului”.

La acea dată, în hotărârea CSM se arăta că Tribunalul Vrancea avea ocupate 22 de posturi de judecător din cele 27 prevăzute în schemă, 5 posturi fiind indisponibilizate pentru concursul de promovare. În urma analizei, CSM a ajuns la concluzia că detașarea președintelui Tribunalului Vrancea este oportună, detașare care va opera începând cu data de 15 august. Din acest motiv a fost necesar ca același CSM să decidă cine va conduce Tribunalul Vrancea, astfel că pe ordinea de zi a ședinței Secţiei pentru judecători din 12 august vor fi discutate două propuneri. Prima, aceea „de delegare a doamnei judecător cu grad profesional de curte de apel Matache Daniela, vicepreşedinte al Tribunalului Vrancea, în funcția de președinte al acestei instanţe”, iar a doua, „de delegare a doamnei judecător cu grad profesional de curte de apel Bejenaru Iolanda Lăcrămioara, preşedinte al Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Vrancea, în funcția de vicepreședinte al acestei instanţe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?