VIDEO: Orele de sport, la latitudinea directorilor și fără note. Profesorii din Vrancea au inițiat o petiție

0
966

Declarațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pun pe jar profesorii de educație fizică și sport. Într-un interviu la TVR Info, acesta a enumerat 11 discipline în trunchiul comun din viitoarele planuri-cadru pentru liceu, discipline despre care a spus că „vor fi, sunt convins”. Este vorba despre următoarele discipline: Matematică, Limba română, Fizică, Chimie, Biologie, Istorie, Geografie, Economie, Sociologie, Logică, Filosofie, arată edupedu.ro, care subliniază că lipsesc religia, limbile moderne și educația fizică.

În aceste condiții, Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din Vrancea a inițiat o petiție, pe platforma change.org – https://bit.ly/3BQ6Wti , prin care „sportivii români, părinții și toți cei care vor binele elevilor” sunt rugați să sprijine „demersul de a menține ora de educație fizică în școală!”.

Ministrul Cîmpeanu se declarase, la începutul anului, susținătorul introducerii în școli a mai multor ore de educație fizică și sport.

Iată ce spun profesorii de educație fizică și sport în petiție:

„Confruntat cu probleme tot mai mari din 1989 încoace, domeniul Educației Fizice și Sportului intră într-o criză majoră, indusă tocmai de către cei care ar fi trebuit să ajute pentru ca situația să se schimbe în bine. De la un an la altul, Educația Fizică și Sportul, domeniu considerat prioritar – conform legii nr. 69/2000, coboară tot mai mult ștacheta, este tot mai puțin performant, confruntându-se cu o mulțime de situații problematice.

Scăderea numărului de ore de educație fizică – la liceu, subfinanțarea sportului școlar românesc, infrastructura precară, lăsată în paragină, culminând cu noua decizie de a înlocui evaluarea prin notare cu ”ADMIS/RESPINS” și trecerea disciplinei educație fizică la CDȘ (curriculum la decizia școlii) – caz unic în toată Europa și în lume, cel mai probabil, fapt care ar putea avea grave repercusiuni asupra sănătății unor generații întregi.

Evaluarea la orele de educație fizică se schimbă în mod radical, trecându-se de la acordarea de note de la 1 la 10, la calificative. Din păcate, este impropriu spus calificative, căci nu sunt de tip ”satisfăcător”, ”suficient” sau ”foarte bine” ci doar ”admis / respins”. Acest fapt transformă ora de educație fizică în disciplină de mâna a doua, aruncă în derizoriu importanța acestui obiect, discriminează în mod clar Educația Fizică în raport cu celelalte discipline, demotivează elevul, care nu va mai participa cu același interes la această activitate de o importanță majoră pentru sănătatea lui, îngrădește posibilitatea profesorului de a-și atrage elevii către orele predate de el și de a asigura elevului un feed-back relevant pentru prestația lui la ore, în concordanță cu acele competențe pe care profesorul urmărește să le dezvolte.

Nota conferă activității sportive un caracter preponderent competitiv, spre deosebire de un simplu calificativ admis sau respins. În educație fizică și sport, competiția are un rol primordial în formarea personalității elevilor.

Scoaterea Educației Fizice și a Sportului în afara planului cadru

Ministrul a anunțat că planul cadru (disciplinele obligatorii pentru a fi studiate) va avea 11 obiecte, între care disciplina Educație Fizică și Sport nu se mai regăsește. Cum este posibil ca educația fizică să nu mai fie disciplină școlară obligatorie? Lăsarea orelor de educație fizică și sport la latitudinea conducătorilor de unități școlare este extrem de periculoasă, deoarece ne-am putea trezi cu situația în care orele de educație fizică să ajungă să lipsească cu desăvârșire din programul săptămânal al elevilor, cu niște consecințe dezastruoase asupra stării generale de sănătate a acestora!

Trecerea Cluburilor Sportive Școlare și ale Palatelor Copiilor din subordinea Ministerului Educației sub ADMINISTRAREA Unităților Administrativ –Teritoriale și pierderea titularizării cadrelor didactice care lucrează aici, transformarea lor într-un fel de funcționari publici

Deși măsura are efecte extrem de grave și asupra Palatelor Copiilor, vom face mai mult referire la cluburile sportive. Din rațiuni de economie, se renunță la mii de specialiști, care erau practic baza sportului de performanță, care munceau zi de zi, își puneau priceperea în slujba selecționării de noi elevi talentați, reușeau să țină sportul de performanță pe linia de plutire, în ciuda problemelor majore existente în acest subsistem.

Toată această situație vine într-un context general în care elevii fac tot mai puțină mișcare, în care țara noastră a ajuns pe locul întâi la capitolul ”obezitate infantilă”, sportul școlar de masă este în moarte clinică din pricina lipsei de finanțare și a deciziilor neinspirate.

Rugăm, așadar SPORTIVII ROMÂNI, PĂRINȚII ȘI PE TOȚI CEI CARE VOR BINELE ELEVILOR, SĂ NE SPRIJINE ÎN DEMERSUL DE A MENȚINE ORA DE EDUCAȚIE FIZICĂ ÎN ȘCOALĂ!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here