FOTO! Bâlciul tradițional din Adjud. Acțiune în scopul prevenirii furturilor din buzunare, genți și poșete

0
2801

Activități de prevenire în sistem integrat desfășurarate de polițiști și jandarmi la Bâlciul tradițional din municipiul Adjud.

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Poliției Municipiului Adjud, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, au desfășurat activități preventive pe linia prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, cu accent pe prevenirea furturilor din buzunare, genți și poșete.

Furturile din buzunare, poșete, genți au loc de obicei în spaţii restrânse, de regulă favorizate de aglomeraţie, precum: piețe, târguri, magazine, mijloace de transport în comun, atunci când oamenii merg spre serviciu sau spre casă, sunt grăbiţi, hoţii profitând de neatenţia acestora.

Comportamentul neadecvat al unor cetățeni, caracterizat prin neglijenţă și ignoranţă predispune la comiterea furturilor . Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid „scut” împotriva hoţilor şi a altor genuri de infractori.

Astfel, activitățile de prevenire desfășurarate de polițiști și jandarmi în municipiul Adjud au vizat conștientizara și informarea populației cu privire la măsurile minime de siguranță pe care trebuie să le ia atunci când se află în spații aglomerate sau când manipulează sume de bani.

Cetățenilor prezenți le-au fost distribuite pliante cu recomandări preventive, însă polițiștii le-au explicat acestora și diverse moduri de acțiune preferate de infractori și modul în care acestea pot fi prevenite.

Sfaturile polițiștilor pentru cumpărături în siguranță:

•evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări autogări, magazine,etc.
• portofelul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ţine în coş;
• feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;
• când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;
• daca stați la o coada priviți cu atenție celelalte persoane; dacă simțiți că asupra dumneavoastră se face pressing în magazine sau că cineva s-a instalat în fața dumnevoastră și v-a acoperit vederea, verificați imediat geanta și locul unde țineți portofelul;
• acordați o mai mare atenție poșetei decât plaselor de cumpărături; siguranța poșetei să fie o grijă permanentă pentru dumneavoastră; când faceti diferite plăți sau cumpărături nu scoateți tot teancul de bani ci numai suma necesară;
• țineți geanta în față, protejând-o cu mâna;
• mare atenţie la persoanele care se înghesuie numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze un lucru;
• nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea;
• nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;
• nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;
• nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;
• urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă, ca din întâmplare, obiecte de îmbrăcaminte sau plase goale pe mână; un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când „operează”, ca să-şi ascundă mâna de privirile străine;
• aveți grijă la folosirea cardurilor, la extragerea de numerar din bancomate; exista riscul sa fiți urmărit și să vă fie sustrasa suma de bani;
• nu ezitaţi să luaţi atitudine atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni;
• reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului pentru a curma activitatea infracţională a acestuia.

ATENŢIE!!! Reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia prin apel 112, pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei!

Pe această cale cerem cetăţenilor să dea dovadă de mai multă responsabilitate, încercând să acţioneze cu promptitudine în cazul în care sesizează comiterea unor astfel de fapte. Indiferenţa nu face decât să sprijine infractorii!

text și foto: IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here