Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO și FOTO! Două zile de omagiere a eroilor, la Mărășești și Focșani, în prezența premierului Ciucă și a lui ÎPS Ciprian

În această dimineață, la Mărășești, premierul Nicolae Ciucă a fost prezent la evenimentele comemorative organizate cu ocazia împlinirii a 105 ani de la momentul istoric de la 6 august 1917. Alături de premier au fost prezenți la eveniment prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, dar și alți primari din județ, deputatul Laurențiu Marin, consilieri județeni și locali, alte oficialități civile și militare.

„Îi omagiem astăzi la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, alături de premierul României, Nicolae Ciucă, pe bravii ostași români care au demonstrat că ”Pe aici nu se trece!” Bătălia de la Mărășești a reprezentat o acțiune militară de excepție a Armatei Române, având ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă până la finalul războiului. Glorie Armatei Române! Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei care s-au jertfit pentru țară!”, este mesajul postat astăzi pe facebook de Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Mesajul prefectului Nicușor Halici a fost: „Mărășești își poartă cu mândrie trecutul, în amintirea jertfei eroilor români care au luptat în Primul Război Mondial sub deviza „Pe aici nu se trece!” Astăzi cu Premierul României, autorități locale, militari și români din toată țara, le-am adus un mic omagiu, bravilor noștri străbuni! La mai bine de un secol de atunci, suntem datori să spunem copiilor noștri povestea lor, pentru ca fiecare generație care va veni după noi să cunoască și să înțeleagă lecțiile istoriei noastre.”

După evenimentul de la Mărășești, premierul Nicolae Ciucă a ajuns la Focșani, unde a participat, în sala mare a Consiliului Județean, la discuții cu primari și reprezentanți ai administrației județene. Au fost abordate subiecte privind seceta pedologică, fondurile europene pentru investiții, situația societății ENET Focșani.

Începând cu ora 11.30, la Mausoleul Eroilor din Focșani a avut loc o altă ceremonie militară și religioasă. Primarul muncipiului Focșani, Cristi Misăilă, a precizat: „Astăzi, în zi de mare sărbătoare, i-am comemorat pe eroii care au căzut pe câmpul de luptă de la Mărășești, dar și pe cei care își dorm somnul de veci în Mausoleul Eroilor Focșani! Să nu uităm că la Focșani, nu s-a înfăptuit doar Unirea Principatelor Române ci s-a scris și o filă din istoria tragică a Primului Război Mondial. În lume vremurile sunt din ce în ce mai tulburi! După ce doi ani am luptat cu pandemia de coronavirus care ne-a limitat o parte dintre libertăți, astăzi vedem cum națiuni care odată erau prietene sunt în război! La fel ca și astăzi, străbunii care își dorm somnul de veci în mausoleele din Vrancea au luptat pentru libertate și pentru un țel de veacuri al nostru – unitatea poporului român.

Luptele de la Mărăști din iulie 1917 și cele de la Mărășești din august 1917 au însemnat pierderea a zeci de mii de români dar, în același timp, au reprezentat momentul în care națiunea noastră și-a câștigat unitatea pe care aveam să o proclamăm mai târziu, în decembrie 1918. Nume precum Mareșalul Averescu, generalul Eremia Grigorescu, sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, căpitanul Grigore Ignat sau Măriuca Zaharia sunt sfinte pentru istoria acestor locuri, jerfta lor fiind cea care ne-a mântuit!

Iată de ce Mausoleul Eroilor Focșani este un simbol sfânt! Aici își dorm somnul de veci cei care au dat totul pentru țara lor! Au renunțat la tinerețea lor, la bucuria de a fi alături de familii, au renunțat la bucuria de a-și ține copiii în brațe și au plecat să lupte pentru țară! Mulți nu s-au mai întors! Puțini dintre ei sunt îngropați aici, ceilalți, cei mai mulți, au înroșit pământul din jurul Focșaniului și și-au găsit sfârșitul în gropi comune. Jertfa lor ne-a dăruit libertate și unitate! Să îi cinstim și să le pomenim, de-a pururea, numele căci lor le datorăm existența noastră ca națiune și ca țară. Dumnezeu să-i odihnească pe eroi și pe noi să ne ajute să fim demni de jertfa lor!”

Și vineri, la Mausoleul Eroilor din Mărășești, a avut loc un eveniment comemorativ în prezența lui ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de prefectul județului, Nicușor Halici, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă și alte oficialități civile, militare și religioase.

„Câteva ore într-un an nu reprezintă un efort, în comparație cu ceea ce ne-au lăsat străbunii noștri. Înaltpreasfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ne-a insuflat prin harul extraordinar, taina rugăciunii pentru sufletele străbunilor noștri care și-au dat viața pentru a ne lăsa moștenire ceea ce avem astăzi. Astăzi m-am și ne-am rugat pentru ei și pentru noi toți!”, este mesajul transmis de prefectul județului, Nicușor Halici, după evenimentul ”Întru slava eroilor neamului” organizat la Mărășești.

Primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, a transmis următorul mesaj:

„Am avut deosebita onoare să particip astăzi, 5 august 2022 la slujba de comemorare a eroilor neamului de la Mausoleul Eroilor Mărășești, slujbă oficiată de IPS Ciprian, Episcopul Buzăului și Vrancei. Evenimentul comemorativ intitulat ”Întru slava eroilor neamului” organizat de Societatea Femeilor Ortodoxe Române și Protoeria Panciu a fost unul cu adevărat înălțător.
M-am bucurat să văd că au fost pomenite și cele care au avut inițiativa și au luptat pentru ctitorirea Mausoleului Mărășești – respectiv doamne din cadrul Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române precum: Anastasia Filipescu (preşedinta SONFR 1911-1918), Alexandrina Cantacuzino (preşedinta SONFR 1918-1944), Elena Săvulescu și Smaranda Apostoleanu, preşedinte ale SONFR, filiala Focșani dar și numele eroinei Ecaterina Teodoroiu, răpusă de gloanțele vrăjmașilor în luptele de la Glod, Fitionești în 22 august 1917. Să nu uităm că în urmă cu 105 ani, pe 6 august 1917 începeau pe frontul de la Mărășești cele mai cumplite lupte din Primul Război Mondial de pe Frontul de Est, lupte care au schimbat cursul istoriei și au dus la făurirea României Mari la 1 decembrie 1918! La Mărășești, generalul Eremia Grigorescu a spus ”Pe aici nu se trece”, iar soldații români au făcut din piepturile lor scut și au respins toate atacurile armatelor conduse de Feldmareşalul von Mackensen.
În cinstea eroilor care își dorm somnul de veci la Mausoleul Eroilor Focșani vom organiza sâmbătă, 6 august 2022, de la ora 11.30, un ceremonial militar la care îi invit să participe pe toți focșănenii care își iubesc țara. Tot sâmbătă, în spațiul expozițional ”Trepte de Istorie” din Piața Unirii vom deschide o expoziție dedicată eroilor din Primul Război Mondial care au luptat pe Valea Râmnicului în 1916, dar și la Mărăști și Mărășești în 1917.”

Articolul publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei despre evenimentul de la Mărășești:

Vineri, 5 august 2022, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV) a organizat un eveniment comemorativ în cinstea eroilor neamului, care s-au jertfit în Primul Război Mondial pentru unitatea și libertatea noastră. Intitulat Întru slava eroilor neamului, conform inscripției de pe frontispiciul mausoleului, evenimentul are loc anual, în amintirea bătăliei decisive pentru soarta României în acele vremuri, purtată la Mărășești, în perioada 6-19 august 1917. De asemenea, rolul îndeplinit de vechea Societate Ortodoxă Națională a Femeilor Române (între anii 1910-1948) în ridicarea unui monument la Mărășești este cel care le angajează pe femeile ortodoxe din timpurile noastre să păstreze tradiția comemorării, la această dată, atât a înaintașelor lor, cât și a eroilor români.

În cursul dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela ortodoxă din incinta mausoleului, împreună cu pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional, pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, și părintele arhid. Laurențiu Manea, continuând cu slujba Parastasului pentru eroii căzuți în timpul Primului Război Mondial și pentru membrele Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române care au trecut la Domnul. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

La slujbe și la celelalte manifestări au participat consilieri eparhiali, părinții protoierei, reprezentanți ai autorităților de stat (dl Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, și dl Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani), membre ale SNFOR – ABV, clerici și numeroși copii din toate cele șapte protoierii buzoiene și vrâncene, precum și dna Daniela Naclad, președinta Societății Ortodoxe a Femeilor Române, filiala Iași.

În partea a doua a evenimentului, dna Neluța Mirela Furtună, președinta SNFOR – ABV, a ținut un cuvânt introductiv despre importanța comemorării faptelor de vitejie petrecute în aceste locuri acum 105 ani. A urmat alocuțiunea dlui Valentin-Romeo Muscă, directorul Muzeului Vrancei, referitoare la istoria sanctuarului ridicat la Mărășești, pe locul jertfei supreme a fiilor neamului, prin alte jertfe și osteneli, cum au fost cele ale femeilor care au dus greul din spatele frontului.

Programul a continuat cu două momente artistice: un program de cântece patriotice, prezentat de un grup de copii din municipiul Râmnicu Sărat, sub coordonarea dlor Gabriela Marinescu și Viorica Țârdeanu, respectiv un fragment dintr-o piesă de teatru, redat de copiii din Parohia Ruginești II, îndrumați de pr. Ion Ciobotea, având ca personaj central pe eroina Ecaterina Teodoroiu.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit, la sfârșitul manifestărilor, un cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificațiile pomenirii eroilor, mai ales prin slujbele oficiate în capela din interiorul monumentului funerar.

„Prima noastră datorie creștinească a fost săvârșirea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia, rugându-ne în comuniune, i-am pomenit pe cei de odinioară, a căror prezență este simțită de către fiecare dintre noi, cei care am pășit, cu bucurie și emoție, pe treptele acestui mausoleu. Apoi, în fața mormântului generalului Eremia Grigorescu, rămas în istorie ca cel care a rostit cuvintele: «Pe aici nu se trece!», am săvârșit slujba Parastasului – a cărei denumire se traduce prin: «a fi prezent alături de cineva», însemnând, astfel, că sufletele eroilor sunt prezente în inimile noastre, în aceste momente de rugăciune –, în care am cerut ca Dumnezeu să îi binecuvinteze cu fericirea Împărăției veșnice și să îi așeze în ceata drepților. Spre final, am avut parte de o exprimare a dragostei față de Biserică, neam și eroi din partea celor două grupuri de copii, de la Râmnicu Sărat și din Parohia Ruginești II. Am îmbinat, așadar, momentul sacramental-liturgic cu cel comemorativ-artistic, pentru a ne exprima cu toții recunoștința față de înaintași, dar și bucuria de a fi împreună, în această sfântă zi, când am pomenit un mare cuvios al neamului românesc, trăitor în secolul trecut, Sfântul Ioan Iacob de la Mănăstirea Neamț – Noul Hozevit”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În încheierea cuvântului, Ierarhul le-a felicitat pe membrele SNFOR – ABV pentru prezența lor în număr mare, alături de tinerele vlăstare ale neamului, preoții și autoritățile locale din județul Vrancea, nădăjduind că această comemorare va rămâne o tradiție statornică și în anii viitori.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?