Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Sindicaliştii din Poliţie pichetează, în perioada 9-11 august, sediul Ministerului Finanţelor

Sindicaliştii din Poliţie pichetează, în perioada 9 – 11 august, sediul Ministerului Finanţelor din Bucureşti, printre revendicări aflându-se aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.

Potrivit Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC), acţiunea de protest va avea loc între orele 10:00-12:00. „Dacă nu vom avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, vom extinde manifestările, în mod legal, la nivel naţional, recurgând la acţiuni de protest inedite. (…). Drepturile poliţiştilor, personalului contractual şi cadrelor militare în rezervă/retragere (pensionarilor MAI) sunt în continuare sfidate de către factorii politici şi guvernamentali decizionali, fapt pentru care începem seria protestelor în stradă. Am încercat diverse forme de negociere: le-am transmis, tuturor, revendicări scrise, am avut întâlniri directe şi şedinţe de dialog social cu prim-ministrul Guvernului României, cu toate partidele din Coaliţie, cu preşedinţii Camerelor parlamentare şi cu parlamentari din comisii de specialitate, cu miniştrii MAI şi ai altor ministere decizionale, dar revendicările noastre legitime şi soluţiile acestora au fost pasate, permanent, de la unii, la alţii”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, printre principalele revendicări se numără aplicarea Legii-cadru a salarizării nr.153/2017 – Anexele VI şi VIII (referitoare la militari, poliţişti şi personal contractual), anexe care privesc in integrum familia ocupaţională bugetară Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională. „În fapt, legea a fost şuntată, în ultimii ani, prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, care ne-au sfidat tuturor drepturile/interesele economice, sociale şi profesionale”, susţin sindicaliştii.

Pe lista de revendicări se mai află acordarea unor sporuri prevăzute de lege, dar lăsate în aria de aplicare (subiectivă) a ordonatorilor de credite. Potrivit sindicaliştilor, un exemplu în acest sens este sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, având drept scop eficientizarea Poliţiei judiciare, care „este aplicat discreţionar în MAI, la nivel minimal, deşi Legea-cadru nr. 153/2017 îi dă dreptul ministrului să ridice cuantumul acestuia la 25%”.

Totodată, sindicaliştii din Poliţie mai cer actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat – conform Legii nr. 223/2015 – acestea fiind şi ele „îngheţate” în ultimii ani, tot prin OUG, „ba chiar supraimpozitate de către Guvern, în mod discreţionar, începând cu 2022”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?