Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: Rugby – Iulian Ailincăi, produs al LPS Focșani, la campioana României!

  • LPS Focșani a fost punctul definitoriu în dezvoltarea carierei mele de rugbist!”

O postare pe pagina de facebook a CSM Știința Baia Mare anunță că ”Iulian Ailincăi semnează cu campioana României!” Cine este Iulian Ailincăi, ”puternicul pilier dreapta”, ”tare precum o stâncă și puternic pe picioare”, ajuns ”sub comanda lui Eugen Aljok-Paul Rusu”? Ne spune aceeași sursă. Este botoșănean, a început rugbiul la Asociația Rugby Club Sportiv Botoșani, iar la 15 ani a fost transferat pentru anii de liceu la excepționala școală de rugby de la LPS Focșani de marele om de rugby Viorel Ion, perioadă în care a câștigat un titlu de vicecampion național la U 19 și a avut selecții în Naționala U 17 a României.

La 20 de ani, ca mai mulți dintre colegii săi, a plecat la echipe de seniori – CSM București, apoi Grivița Roșie București și CSM Galați. Valoarea sportivă și umană a lui Iulian Ailincăi i-a impus promovarea la echipa campioană a României la 27 de ani, vârstă a performanței de vârf pentru un rugbist. Iar fostul junior al Focșaniului are toate datele pentru a face performanță de vârf.

Ca ziarist de sport am avut mai multe experiențe comune cu Iulian și colegii săi, unii deveniți ulterior jucători ai Naționalelor R 15 – Alexandru Savin sau R 7 – Răzvan Berbece sau Nistor Ioniță. Am fost împreună în cantonamente de dinaintea finalelor și la finalele – mică sau mare de campionat național jucate de LPS Focșani. Cea mai memorabilă experiență a fost deplasarea, în iulie 2014, cu echipele U 17 și U 19 ale LPS Focșani în Franța, cu autocarul pe traseul România – Slovenia – Italia – Franţa, până la Tarbes, în Pirinei, la invitaţia Comitetului Armagnac – Bigorre, pentru un program al cărui moment central l-a constituit disputarea Trofeului „Lilian Lacabanne”, pe care focșănenii U 19 l-au și câștigat. Ilustrez acest text cu câteva dintre imaginile – inclusiv din Stațiunea Biaritz, de pe litoralul Atlanticului – în care apare Iulian Ailincăi. Un rugbist care încheiase un ciclu din devenirea ca sportiv – jucase ultima finală de campionat național a LPS Focșani și își gândea viitorul. În acel moment părea a fi chiar Franța. Nu a fost să fie! Ieșea din relația directă cu profesorul Viorel Ion, cel care avea să plece la cele veșnice peste o lună și ceva. Dar care lăsa în urmă generații de sportivi și bărbați adevărați, pregătiți pentru vremurile – mai blânde sau mai dure ce au urmat.

Sunt recunoscător că am petrecut cei mai frumoși ani ai adolescenței mele alături de LPS Focșani, sub lupa Omului Viorel Ion!”

L-am rugat pe Iulian Ailincăi să-mi spună pentru cititorii Monitorului de Vrancea câteva gânduri despre ce a însemnat pentru el perioada de la Focșani în care l-a avut mentor pe profesorul Viorel Ion, a cărui comemorare de 8 ani va fi peste puțin timp. Iar Iulian mi-a trimis următorul răspuns, ce-l onorează: ”Mulțumesc pentru oportunitatea de a împărtăși iubitorilor de rugby și, mai ales, vrâncenilor despre importanța imensă pe care au avut-o în dezvoltarea mea, atât echipa din Focșani, cât și comunitatea. LPS Focșani a fost punctul definitoriu în dezvoltarea carierei mele de rugbist. Sub îndrumarea atentă și dedicată a profesorului Ion Viorel, m-am format atât ca sportiv – pilier dreapta, cât și ca om, domnul antrenor – căruia îi voi purta mereu o profundă recunoștință și care mi-a fost ca un al doilea tată, îngrijindu-se permanent să mă autodepășesc și să evoluez. Întreaga experiență pe care am avut bucuria să o trăiesc alături de echipa LPS Focșani a contribuit la formarea mea ca sportiv, dar, mai ales, la conturarea personalității mele, transformându-mă într-un om asumat, motivat și corect. Sunt recunoscător pentru faptul că am petrecut cei mai frumoși ani ai adolescenței mele alături de LPS Focșani, sub lupa Omului Viorel Ion, antrenor emerit și figură emblematică a rugbyului din România”.

PS. Cu o excepție, fotografia actuală a lui Iulian Ailincăi, preluată de pe pagina de facebook a CSM Știința Baia Mare, celelalte fotografii îmi aparțin. Nu doar pentru că eu le-am făcut, ci și pentru că în unele dintre ele pare că tinerii rugbiști mă considerau ca fiind unul de-al lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?