Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Interviu cu plutonier Nicușor Chelaru, „pompierul lunii iunie 2022‟ la ISU Vrancea

Astăzi vom afla povestea plutonierului Nicușor Chelaru din cadrul Secției de Pompieri Adjud, cel care, în luna iunie a acestui an, a coborât într-o fântână cu o adâncime de 20 de metri pentru a salva trei persoane. Din păcate însă, victimele au fost declarate decedate, în ciuda tuturor manevrelor de resuscitare ale echipajelor medicale prezente la fața locului. În semn de „apreciere pentru rezultatele deosebite obținute în activitatea profesională‟, vrânceanul a fost numit „Pompierul lunii iunie 2022‟ , primind o diplomă din partea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea.

Originar din satul Domnești-Târg, comuna Pufești, plt. Nicușor Chelaru spune că încă de mic și-a dorit o carieră militară, inspirat fiind de unchiul care „la vremea aceea, avea o funcție importantă la Gruparea Antitero din București‟.

După ce a absolvit Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș‟ Adjud, vrânceanul s-a angajat, „deoarece voiam să-mi câștig propriul ban, să nu depind de nimeni și să aleg ce să fac cu banii mei. M-am angajat în Pufești, dar nu eram mulțumit de ce făceam atunci‟. Cu banii câștigați la acel loc de muncă, plt. Nicușor Chelaru a reușit să plătească orele de meditații la materiile la care urma să susțină examenul de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu‟ Boldești, județul Prahova. După un an de pregătire, tânărul a fost declarat admis.

Prin natura meseriei mele o să mă întâlnesc cu diferite situații dificile unde, dacă eu nu fac față, atunci cine altcineva?!‟

Au urmat doi ani de studii la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu‟ Boldești, pe cât de grei, pe atât de frumoși. „La început, a fost puțin dificil deoarece, obișnuit cu libertatea de acasă, am fost pus cumva față în față cu rigoarea școlii militare, pornind de la trezitul de dimineață, pregătirea fizică, pregătirea teoretică și restul activităților specifice‟, povestește plt. Nicușor Chelaru. Venind în practică la Secția de Pompieri Adjud, tânărul a putut observa îndeaproape munca de zi cu zi a pompierilor și spune că, „din punct de vedere psihic‟ se simțea pregătit: „am o inimă puternică și am conștientizat că, prin natura meseriei mele, o să mă întâlnesc cu diferite situații dificile unde, dacă eu nu fac față, atunci cine altcineva?!‟.

În 2015, după finalizarea studiilor, plt. Nicușor Chelaru a fost încadrat pe funcția de conducător autospeciale la Stația de Pompieri Panciu. „De la colectivul minunat pe care l-am întâlnit acolo, am avut foarte multe lucruri de învățat‟, recunoaște vrânceanul. Își amintește cu emoție de prima intervenție în care a fost nevoit să pună în aplicare manevrele de resuscitare învățate în școală. „În școala militară, am urmat modulul II unde am căpătat cunoștințe pentru a interveni cu abord intravenos și intubare. Astfel că, la momentul angajării mele la ISU Vrancea, am fost încadrat și pe ambulanța SMURD‟, spune plt. Nicușor Chelaru.

Din cauza imposibilității de a mai face naveta între Panciu și Domnești-Târg, tânărul s-a transferat la Secția de Pompieri Adjud, unde a fost încadrat ca subofițer operativ principal. „Ca și conducător autospeciale trebuia să-mi duc echipajul către intervenție în siguranță, să amplasez autospeciala și să lucrez cu instalațiile autospecialei. La Adjud, ca servant, lucrurile sunt puțin diferite. Trebuie să sustragi victimele surprinse de incendiu, să te cațeri sau să cobori după victime, să mânuiești țeava de refulare… este puțin mai multă muncă fizică‟, explică plt. Nicușor Chelaru.

Pompierul lunii iunie 2022‟

Marți, 21 iunie. O zi obișnuită la Secția de Pompieri Adjud. În jurul orelor după-amiezii, alarma sună și anunță că trei persoane se află într-un puț cu o adâncime de 20 de metri. Alături de colegii săi, plt. Nicușor Chelaru pleacă de urgență spre locul intervenției. „Imediat cum am ajuns acolo, am luat hotărârea să cobor în fântână. După ce colegii mei m-au ancorat în două cordițe, am început coborârea. Ajuns la luciul apei, am identificat prima victimă, fapt ce a făcut ca aceasta să fie scoasă în mai puțin de 10 minute și predată echipajului SAJ pentru începe manevrele de resuscitare. Celelalte victime nu se vedeau deloc. Erau complet acoperite de apă, fapt ce a făcut ca, în timp ce mă pregăteam să cobor a doua oară, colegii mei să tragă apa din fântână cu o pompă submersibilă aflată deja în fântână. Ulterior, am început cea de-a doua coborâre însă, ajuns la luciul apei, nu identificam nimic. Am rugat colegii să mă lase un pic mai jos și am identificat în cele din urmă o victimă ce purta o geacă din piele. Am fost nevoit să-i îndepărtez acea geacă pentru a o putea ancora. Ajuns la suprafață am predat cea de-a doua victimă echipajului SMURD și am coborât din nou pentru a identifica și cea de-a treia victimă. Ajuns la luciul apei, am identificat-o, era un bărbat la bustul gol. L-am ancorat, l-am scos la suprafață unde l-am predat echipajului SMURD care a început manevrele de resuscitare‟, povestește plt. Nicușor Chelaru.

Din păcate însă, cei trei bărbați de 42, 32 și 25 de ani nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul. Intervenția a fost foarte dificilă, pompierul fiind de părere că, fără sprijinul colegilor săi nu ar fi reușit să scoată la suprafață victimele. Distincția primită de curând din partea conducerii ISU Vrancea reprezită pentru tânărul pompier „o recompensă a lucrului bine făcut. M-am bucurat că munca îmi este apreciată și mulțumesc conducerii pentru această distincție‟.

Pompier și la serviciu, și în timpul liber

Fascinat încă de mic copil de „puterea supranaturală‟ pe care o au pompierii în situații de criză, precum incendii, inundații, accidente rutier, odată ajuns în postura de a purta uniforma militară, plt. Nicușor Chelaru și-a pus în practică abilitățile șlefuite în timpul școlii militare ori de câte ori a fost nevoie. „Executându-mi serviciul pe ambulanța SMURD, în urmă cu câtva timp, am mers împreună cu colegii mei la o intervenție unde o persoană se afla în stop cardio respirator. Persoana avea probleme pulmonare, iar noi am găsit-o în pat. Am reușit să-i restabilim funcțiile vitale, predând-o ambulanței cu medic. O altă resuscitare reușită am avut-o în Bacău. Am văzut o persoană că se prăbușește la pământ, moment în care m-am deplasat către ea. Am rugat o altă persoană care se afla în zonă să sune la 112, timp în care eu am început manevrele de resuscitare. La evaluarea primară, am observat semnele montării unui pacemaker și atunci mi-am dat seama că victima are probleme cardiace. Manevrele de resuscitare au reușit, și, după ce a fost preluată de ambulanță, cineva a venit la mine și mi-a spus că acea persoană a supraviețuit‟, povestește pompierul.

Pompierii sunt pregătiți să intervină nu doar în timpul serviciului, adevărații pompieri sar în ajutorul semenilor aflați în nevoie și atunci când sunt în timpul liber. Spre exemplu, într-una din zile, în timp ce se întorcea acasă de la Brașov, plt. Nicușor Chelaru a văzut, în Covasna, o mașină parcată pe partea carosabilă, iar o persoană trage o altă persoană din mașină pe caldarâm; moment în care am luat decizia să opresc și să văd ce se întâmplă. Mi-am dat seama că este vorba de o persoană în vârstă care a intrat în stop cardio-respirator. Am început manevrele de resuscitare până la venirea echipajului SMURD, dar victima a decedat‟.

Mai sunt mulți ani până la pensionare însă, pasionat fiind de „domeniul online și de ideea afacerilor online‟, plt. Nicușor Chelaru ia în calcul să se orienteză către o astfel de carieră după ce se va pensiona. Până atunci, își mai ajută soția care are „un business de vânzări online pe o platformă de vânzări online internațională‟. Din punct de vedere profesional, vrânceanul își dorește să fie sănătos și să-și îndeplinească cu brio misiunile. Colegilor le mulțumește pentru „sprijinul acordat pe parcursul tuturor intervențiilor la care am participat împreună. Fără ei e clar că nu aș fi putut să fac aceste lucruri. La Adjud, am un colectiv la fel de frumos și de bine închegat ca cel pe care l-am avut la Panciu, iar membrilor conducerii le mulțumesc pentru că mi-au apreciat munca!‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?