Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Șofer de autocar din Republica Moldova, găsit vinovat pentru un cumplit accident produs între Haret și Mărășești

Primă sentință în dosarul unui cumplit accident rutier care a avut loc în noiembrie 2018, când un autocar s-a răsturnat pe DJ 204 E, între Haret și Mărăşeşti și în urma căruia o femeie de 47 de ani și-a pierdut viața, iar alte cinci persoane au fost rănite. Vinovat pentru accident ar fi șoferul autocarului, angajat la o firmă din Republica Moldova, și care făcea transport de persoane din Italia. Pe 19 noiembrie 2018 însă nu toți pasagerii au mai ajuns acasă. Din ce s-a reținut în rechizitoriu, în timp ce conducea autocarul în Vrancea, pe fondul vitezei neadaptate la un carosabil acoperit cu zăpadă, în curbă la dreapta, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a părăsit partea carosabilă prin stânga, derapând în şanţ, după care s-a răsturnat pe partea laterală stângă. 

Șoferul și-a recunoscut încă de la început culpa și nu a contestat nicio probă administrată de anchetatori. Acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare, fiind totodată obligat să achite despăgubiri către soțul și copiii femeii care decedase în accident, în condițiile în care aceștia s-au constituit părți civile cu câte 150.000  euro fiecare: „(…) condamnă pe inculpatul (…) pentru ucidere din culpă, la o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, (…) obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Iași la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. 

(…) impune inculpatului să execute următoarele obligaţii: b) să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. (…) obligă inculpatul să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Consiliul Local Iași sau Casa de cultură a studenților Iași, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. (…) dispune prelevarea de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare de la inculpatul (…) admite în parte acţiunea civilă şi obligă partea responsabilă civilmente SC (…) SA din Republica Moldova prin SC (…) SRL să plătească persoanelor vătămate constituite părţi civile (…), câte 20.000 euro fiecare preprezentând daune morale sau echivalent lei la cursul euro din România, la data plăţii efective. Obligă partea responsabilă civilmente SC (…) SA din Republica Moldova prin SC (…) SRL să plătească persoanelor vătămate constituite părţi civile suma de 10.000 lei reprezentând onorariu de apărător. Obligă inculpatul să plătească suma de 1.300 lei cheltuieli judiciare către stat (800 lei pentru faza de urmărire penală şi 500 lei pentru faza judecăţii). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?