Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Ajutor financiar pentru proprietarii de livezi și de vii cu struguri pentru vin

Podgorenii care produc struguri pentru vin și proprietarii de livezi vor primi un ajutor financiar de 875 lei/hectar pentru cheltuielile cu produse fertilizante, produsele de protecție a plantelor și motorină folosite la lucrările din acest an. Proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii se adresează producătorilor agricoli care sunt înregistrați la APIA cu cerere unică de plată pentru 2022 și care vor menține aceste suprafețe și în anul 2023. Acest ajutor financiar se acordă pentru minim 0,1 hectare și maxim 200 hectare, adică o valoare maximă de 173.211,50 lei / beneficiar. 

Cererile și celelalte documente justificative pentru înscriere în program vor putea fi depuse în perioada 16 – 29 august 2022 la centrele APIA însă vor putea fi transmise și prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail. „Schema se aplică pe întreg teritoriul României, pentru producătorii agricoli care utilizează suprafețe cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, potrivit cererii unice de plată 2022, de minim 0,1 ha inclusiv și maxim 200 ha inclusiv indiferent dacă suprafața declarată în cererea unică de plată 2022 este mai mare de 200 ha și achiziționează resursele materiale necesare. Cheltuielile în legătură cu plățile menționate de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 septembrie 2022”, se arată în proiectul de act normativ.

Una dintre condițiile impuse beneficiarilor este de a prezenta documente fiscale justificative pentru cheltuielile făcute cu produse fertilizante, produsele de protecție a plantelor și motorină, respectiv factura, bon fiscal, din care să rezulte datele de identificare ale solicitantului respectiv nume și prenume sau denumire, în perioada 24 februarie 2022 – 12 august 2022. Valoarea ajutorului financiar depinde atât de suprafața de livadă sau vie cât și de valoarea cheltuielilor făcute. De exemplu, dacă proprietarul deține 10 hectare de vie însă a prezentat documente fiscale doar pentru cheltuieli de 2000 lei, atunci va primi doar 2000 lei, nu 8750 lei, cât era suma de plată aferentă suprafeței. De asemenea, dacă pentru aceeași suprafață valoarea cheltuielilor pentru care au fost depuse documente fiscale  este de 10000 lei, valoarea ajutorului nu va depăși 8750 lei. 

Valoarea ajutorului financiar se poate reduce dacă suma totală solicitată de producătorii agricoli depășește bugetul alocat la nivel național, de 126,1 milioane lei. De asemenea, dacă suma solicitată este mai mică decât bugetul alocat, diferența rămasă se distribuie proporțional tuturor beneficiarilor.

Sursa foto: alohamalakhov – pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?