Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO și FOTO! Elevi și profesori ucraineni, moldoveni și români la Școala de vară organizată de Liceul de Artă din Focșani

În sala de ședințe a Consiliului Local Focșani a avut loc astăzi conferința de debut a proiectului transfrontalier: Școala de vară „Identitate, spiritualitate și cultură românească‟ organizat de Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” Focșani în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Protoieria Panciu și Liceul „Emil Botta” Adjud. 

În perioada 25-30 iulie 2022, elevi și profesori din Ucraina, Republica Moldova și România vor desfășura împreună diferite ateliere de lucru: Atelierul de Artă urbană, care se va desfășura în Parcul Bălcescu, unde participanții vor realiza picturi urbane pe un perete; Atelierul sculptură – busturi, care se va desfășura tot în Parcul Bălcescu, unde participanții vor realiza din ipsos și lut bustul unionistului Nicolae Bălcescu; Atelierul de pictură icoane pe sticlă, care se va desfășura în curtea Liceului de Artă „Gh. Tattarescu”, la fel ca și atelierul Ro-Art mozaic.

De data aceasta, am organizat proiectul transfrontalier sub forma unei școli de vară. Parteneri în acest proiect sunt: Liceul «Alexandru cel Bun» Cernăuți – Ucraina; Liceul  Teoretic «Lucian Blaga» Tiraspol –Transnistria; Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineri «CRAT» Bălți – Republica Moldova; Inspectoratul Școlar Județean Vrancea; Colegiul Național «Emil Botta» Adjud; Colegiul Tehnic «V.D.Cotea» Focșani. Împreună vom fi împărțiți în trei echipe și fiecare echipă va lucra la câte un atelier tematic.

În Parcul Bălcescu se va desfășura un atelier de pictură unde copiii vor picta pe un zid aflat în lateralul aleii principale. Desenul a fost gândit exclusiv de colegul meu Ștefan Dumitru, care este și director adjunct la Liceul de Artă. Această lucrare va fi terminată până vineri, cel târziu, pentru că școala de vară se desfășoară în perioada 25-30 iulie. Am amestecat grupele de elevi astfel încât să se cunoască și  să creeze prietenii drurabile; din fiecare grupă vor face parte elevi de la Liceul de Artă, de la Liceul din Cernăuți-Ucraina, de la Tiraspol-Transnistria, din Republica Moldova și de la Colegiul «Emil Botta» Adjud. Colegii de la Adjud sunt partenerii noștri în acest proiect, cu ei am inițiat acest proiect și tot cu ei finalizăm‟, a spus profesoara Ioana Constantinescu, directorul Liceului de Artă Focșani.

„Este un proiect de suflet al nostru, al focșănenilor, al vrâncenilor‟

Școala de vară „Identitate, spiritualitate și cultură românească‟ a adus laolaltă 16 elevi și 4 profesori din Cernăuți-Ucraina, 15 elevi și 2 profesori din Tiraspol-Transnistria, 4 elevi și 2 profesori de la Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret „CRAT” din Bălți-Republica Moldova, 15 elevi și 1 profesor de la Colegiul Național „Emil Botta‟ Adjud, precum și elevi și profesori de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” Focșani. 

Este un proiect de suflet al nostru, al focșănenilor, al vrâncenilor. Ne dorim să arătăm că sufletul de român este prezent peste tot. Mă bucur să văd atât de mulți copii îmbrăcați în ii, în costumul tradițional românesc. Este un lucru extraordinar și, în același timp, emoționant. Astăzi ne-am întâlnit pentru a debuta acest proiect transfrontalier Școala de Vară internațională «Identitate, spiritualitate și cultură românească», un proiect inițiat de Liceul de Artă «Ghe. Tattarescu» Focșani. Îi mulțumesc doamnei director Ioana Constantinescu pentru totala implicare și dăruierea față de acest proiect‟, a precizat primarul Cristi Valentin Misăilă. 

La conferința de debut a fost prezent și Alexandru Zubco – Avocatul Poporului, Republica Moldova: „Îmi face o plăcere deosebită să contribuim și noi substanțial la aceste lucrări pe care familia Constantinescu cu drag le implementează în ultimii ani, și aici, în România, și țin să exprim sincere mulțumiri și să continuați să faceți istorie‟. Prezent la rândul său la ședință, profesorul Adrian Atarcicov a precizat că  acest proiect, care a pornit de la „o idee timidă‟, „este o chestie remarcabilă pentru Focșani și pentru județ. Îmi fac loc să-i mulțumesc unui om care este poate secundar ca prezență, dar care are un rol formidabil în această organizare, și anume domnul profesor Doru Constantinescu. Fără un om cum este domnul Constantinescu, chestia asta nu s-ar fi putut întâmpla‟. 

Profesoara Lauriana Ailincuței a spus că „din această echipă face parte și un om care a înțeles că atunci când ne este greu trebuie să întindă o mână, pentru că importanța acestui proeict în care cu toții suntem parte, este un lucru care depășește granițele țării noastre, și anume domnul prefect Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea‟.

Săptămâna trecută, consilierii locali PNL și USR au lipsit de la ședința extraordinară unde urma să fie supus votului și finanțarea acestui proiect. „Vreau ca domnii consilieri care sunt astăzi absenți să audă exact cum le transmit faptul că această Școală de vară se va derula conform programului, chiar dacă dumnealor nu au fost prezenți ca să ne poată susține”, a spus atunciIoana Constantinescu, directorul Liceului de Artă.

Elevii de peste Prut, impresionați de frumusețea Focșaniului

Timizi, dar curioși, câțiva elevi de peste Prut au venit în Parcul Bălcescu din Focșani pentru a participa la atelierul de pictură. Mulți dintre ei recunosc că nu sunt foarte îndemânatici atunci când vine vorba de desen, însă sunt dornici să învețe. Pentru unii dintre ei este prima dată când vin în România, și au rămas plăcut impresionați de ceea ce au văzut. Alții, deși au mai venit în țară, n-au trecut niciodată prin Focșani și spun că orașul „pare tare frumos. Este tare multă arhitectură frumoasă și biserici tare frumoase. Tare-mi place orașul‟.

Participând la proiectul Școala de Vară, nu doar că ne odihnim, dar ne și educăm și facem cunoștință cu vorbitori de limba română din Republica Moldova, România și Ucraina. Este prima dată când vin în România iar Focșaniul îmi pare că este foarte frumos și cândva mă voi întoarce aici‟, a spus o elevă. Iulia, Alexandra și Denisa, eleve în clasa a XII-A la Liceul de Artă Focșani, vor picta alături de elevii veniți din țărite vecine sub atenta îndrumare a profesorilor Ștefan Dumitru, Mihai Lăduncă și Neculai Păun. 

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani va organiza un tur ghidat al Municipiului Focșani pentru elevii participanți, iar Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” îi va invita într-o vizită. „Descoperirea valorilor spirituale și culturale românești, cunoașterea identității personale și naționale, precum și înțelegerea și respectarea celor din jurul nostru; descrierea unor aspecte caracteristice spiritualității românești utilizând concepte specifice și realizarea unor lucrări creative prin implicarea în contexte formale și non formale; dezvoltarea capacităţii de relaţionare şi comunicare cu alţi copii, de aceeaşi vârstă  şi din țări diferite; practicarea unor activităţi specifice vârstei şi adresate petrecerii timpului liber în mod benefic (ateliere de artă plastică, sculptură, artă murală și design) și acceptarea de noi provocări, care impun implicare personală în descoperirea de soluţii practice şi utile vieţii de zi cu zi‟, sunt doar câteva dintre scopurile acestei școli de vară.

Pr. Cristinel Popa, protoiereul Protoieriei Panciu a precizat că elevii vor merge marți la Mănăstirea Sihastru, „o zonă foarte frumoasă, unde ne vom întâlni cu un părinte duhovnic plăcut‟, iar joi vor vizita mausoleele din Vrancea, locul în care-și dorm somnul veșnic eroii neamului „care au făcut posibil ca noi astăzi să fim așa cum suntem‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?