Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

VIDEO și GALERIE FOTO: Fenomenul de la Panciu! Cinci eleve și un profesor, cei mai pricepuți sanitari

Pentru al doilea an consecutiv, echipa Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, formată din Oana Trofin, Ioana Piciorlung, Delia Ulian, Xenia Benim și Ștefania Bîca, și coordonată de profesorul de biologie Constantin Ioan Gârleanu, se întoarce cu un premiu de la Etapa Națională a concursului „Sanitarii pricepuți”.

Echipajul din Panciu a câștigat locul I la faza judeţeană, organizată de Crucea Roșie Vrancea în luna Mai. „Mulţumiri că ne-au dat motive de mândrie, de bucurie şi în acest an, ocupând locul 6 pe ţară și, în mod deosebit doamnei profesor Lidia BOC, mentor al „sanitarilor pricepuţi” de mai bine de 24 de ani, fiind, totodată, și cel mai vechi și loial voluntar al filialei de Cruce Roșie Vrancea.

Dacă în 2021, același echipaj din Panciu s-a clasat pe primul loc, la nivel naţional, anul acesta s-a întors acasă cu o menţiune – locul 6 din 47 –, însă cu o experienţă mult mai bogată în tehnicile de acordare a primului ajutor. Şi, poate nu e întâmplător că toate cele cinci membre ale echipajului vor să urmeze Facultatea de Medicină.

Nimeni nu le va dărui succesul și de aceea, este important ca ei, copiii, să își recunoască progresul și să fie mândri de realizările lor. Să ştii cum să îi acorzi o şansă la viaţă unei alte fiinţe, poate fi copleşitor şi tinerii aceştia şi-au luat pe umerii lor o misiune titanică.

Filiala de Cruce Roşie Vrancea apreciază efortul şi dedicarea copiilor care aleg, an de an, să participe în acest concurs de Educație pentru Sănătate și Prim Ajutor, precum şi a voluntarilor, profesori, care i-au pregătit de-a lungul timpului şi îi vor mai pregăti. Pentru noi toţi, ei chiar sunt, cu adevărat, Sanitari Pricepuţi!”, ne spune Rodica Davidean, director Crucea Roșie Vrancea.

Ce a însemnat pentru Oana, Ioana, Delia, Xenia şi Ștefania concursul „Sanitarii Pricepuţi” şi cum le-a schimbat această experienţă, urmăriţi într-un scurt interviu, realizat cu ocazia premierii acestora pentru rezultatele obținute, de către Crucea Roşie Vrancea.

Crucea Roşie Vrancea: Veniți după experiența Concursului Național „Sanitarii pricepuți”. Cum vi s-a părut concursul de anul acesta?

Delia Ulian: A fost mediu… Mai greu decât concursul de anul trecut, doar că ne-am pregătit mult și n-au fost chestii pe care nu le-am acoperit. Deci, nu avea cum să pice ceva greu…

CR: Cât de mult v-ați pregătit? Cât timp ați acordat?

Delia: Aproximativ o lună! 26 de zile, 6 zile pe săptămână, câte 4 ore. Eu zic că ne-am pregătit foarte bine.

CR: Cum v-a schimbat pe voi? Ce a adus în plus experiența „Sanitarii Pricepuți”?

Delia: Numai chestii bune. Am întâlnit o grămadă de oameni faini, am învățat multe despre primul ajutor. Am avut numai de câștigat. Chiar dacă ne-am pregătit mult și nu am mai fost la distracții, nu regret. Nu regretăm niciuna dintre noi.

CR: Dacă ar fi să le dați un sfat colegilor voștri de liceu, să se alăture acestei inițiative, cum și ce le-ați spune?

Delia: Le-aș spune să încerce. Poate pare greu, poate uneori domnul profesor (n.r.: Ionuț Gârleanu) este mai strict, dar au numai de învățat. Ajută foarte mult „primul ajutor”.

CR: Ce v-a unit pe voi? Văd că sunteți așa, o echipă foarte compactă… Ce v-a unit pe voi să veniți, toate, în „Sanitarii Pricepuți”?

Ștefania: Cred că o influență mare o are faptul că suntem din aceeași clasă… adică, suntem trei din aceeași clasă (a XII-a)… și două din aceeași clasă (a XI- a)… dar și „primul ajutor”, în sine. Adică, toate am fost interesate să învățăm cum se practică. Și asta ne-a ajutat mult.

CR: Intenționați să mergeți mai departe, către domeniul medicinei?

Ștefania Bîca: Majoritatea dintre noi, da!

CR: O să mergeți la Medicină?

Ștefania: Da, da, la Medicină!

CR: În ce clasă sunteți?

Ioana Piciorlung: Trei persoane sunt în clasa a XII-a: șeful de echipaj (Delia), Ștefi și eu…

Oana Trofin: … Și două trecem în clasa a XI-a (Oana şi Xenia)…

CR: Fiindcă veți fi în clasa a XII-a, probabil că n-o să mai participați la „Sanitarii Pricepuți”. Deci avem, domnu’ profesor, o echipă nouă, la anu’?

Profu’ Ionuț: Parțial

CR: Cu ce așteptări? Ce proiecte avem pentru edițiile următoare? Mai ales că știu că aveți o tradiție îndelungată: mai mult de 13, 14 ani de când participați la „Sanitarii Pricepuți”.

Profu’ Ionuț: Prioritățile rămân mereu aceleași: calificarea la Etapa Națională. Dar la anul va merge un echipaj de gimnaziu… să vedem dacă ne calificăm, mai întâi, dar pentru noi ăsta e un obiectiv principal. Și, în rest, așa cum v-au spus și tinerele acestea, trebuie să mai modificăm puțin echipajul de liceu. Două dintre ele vor rămâne, ceea ce înseamnă că vor fi de ajutor pentru noile membre. Pentru că e cel mai simplu să învețe unii de la alții tehnicile acestea de „prim ajutor”.

CR: Povestiți-ne o experiență inedită de la concursul de anul acesta. Ce a fost special? Poate o experiență cu care nu v-ați mai întâlnit în pregătirea voastră…

Ioana: Premierea, cred…Că, atunci am văzut emoțiile fiecăreia dintre noi. Adică, la un moment dat, când am trecut de locul 10, toate am început să lăcrimăm. Ne uitam una la alta și nu ne venea să credem. Pentru mine… Din punctul meu de vedere premierea a fost un moment… în care am și scăpat, dar ne-am și bucurat.

CR: Cea mai grea experiență practică pe care ați avut-o? Cel mai greu procedeu care este?

Profu’ Ionuț: Vă referiți la cea mai dificilă tehnică? Cred că le este simplu să aleagă… Pentru cei care au exersat nu e greu.

Ștefania: Resuscitarea?!…

Profu’ Ionuţ: Evident, nu?

Ştefania: Deși, sunt aceiași pași tot timpul. Nu apare niciodată ceva nou. Însă mie, personal, mi se pare mai greu simularea pe victima conștientă. Pentru că mereu apare ceva nou. Sunt mai multe lucruri de făcut pe victima conștientă, decât pe cea inconștientă.

Oana: Tot „primul ajutor” este greu. Mai ales când ești într-o situație reală și trebuie să ai de-a face cu o victimă, și știi că viața unui om sau a mai multor persoane este în mâinile tale. Și, trebuie să fii conștient de tot ce se întâmplă și de tot ce faci, și nu contează ce faci, ci contează cum faci…

CR: Practic, dacă ar fi să ne luăm după rezultate, anul trecut ați obținut locul întâi, anul acesta o mențiune, voi știți foarte bine tehnicile de acordare a primului ajutor. În viața reală, v-ați întâlnit cu situații în care care a trebuit să acordați, efectiv, primul ajutor unei persoane?

Xenia Benim: Da! Anul trecut eram într-o excursie cu un grup de prieteni și am întâlnit o doamnă care făcuse insolație, și i-am acordat primul ajutor în caz de insolație. Eram împreună cu Oana, care este colegă cu mine.

Oana: Desigur… Era şi domnul profesor cu noi. Nu am putut interveni pentru că nu ne puteam proteja, persoana sângera. Trebuia doar să o liniștim, să-i oferim ajutor și să sunăm la Ambulanță. Un lucru foarte important, să sunăm la Ambulanță. Și, faptul că am stat cu ea și am liniștit-o a însemnat foarte mult.

CR: Vă simțiți mai singure acum pe voi, știind că puteți, în orice moment, să acordați „primul ajutor”? Vă schimbă asta, cumva, viața?

Ioana: Da. Eu cred că da! Eu îmi doresc ca și în școli să fie inclusă chestia asta, nu să fie neapărat un concurs. Să fie o oră măcar, pe săptămână. Nu știu… Orice altceva!

Ștefania:… un opțional

Ioana: Exact, un opțional… Pentru că e foarte important. Îs niște chestii, așa, de bază. Adică, mi se pare „wow” că lumea nu știe să facă un bandaj corect sau să se protejeze în unele situații… Mai ales, instinctul acesta de a ajuta, nu l-am văzut aproape la nimeni. Adică, mi se pare ciudat, din punctul meu de vedere. Deci…

Oana: Sunt anumite concepții greșite: „Că, de ce să intervin eu, dacă nu intervine nimeni?! Atunci sigur nu e grav…”Dacă s-ar vorbi mai mult despre asta, consider că ar fi mult mai bine.

Concursul de Educație pentru Sănătate și Prim Ajutor „Sanitarii Pricepuți”, organizat de Crucea Roșie Română, s-a desfășurat anul acesta la Băile Olănești sub deviza „Pentru că ne pasă”, iar „Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor de bază, el desfășurându-se, în școlile din România, din anul 1962.

Conducerea filialei de Cruce Roşie Vrancea, a Liceului Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, echipajul câştigător „Sanitarii Pricepuţi”, profesorii voluntari care au pregătit echipajele şi voluntarii Crucea Roşie Vrancea aduc mulţumiri organizatorului, Societatea Naţională de Cruce Roşie România şi partenerilor, Academia Europeană de Asistenţi Medicali, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei.

#SanitariiPriceputi #FazaNationala #PentruCaNePasa

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?