Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

MacBook Pro vs. MacBook Air de 13 inci. Pe care să îl alegi?

Cele mai recente laptop-uri de 13 inci de la Apple, bazate pe prima generație a procesorului Apple M1, au multe în comun la prima vedere, însă multe caracteristici de bază și componente interne le deosebesc. Iată cum se comportă.

MacBook Air, laptopul ultraportabil prototip la începuturile sale, nu este atât de ușor ca înainte (multe laptop-uri cu Windows sunt la fel de ușoare sau mai ușoare), dar este încă cel mai ușor laptop Apple actual. MacBook Pro de 13 inci este puțin mai greu, în funcție de configurație. Dar câteva grame probabil nu sunt o diferență suficientă pentru a lua o decizie informată.

În schimb, prețul mai ușor va fi factorul principal. MacBook Air 13 este circa 1.000 de dolari, în timp ce cel mai ieftin MacBook Pro 13 este circa 1.300 dolari. Iar în funcție de configurații poate crește considerabil.

Prețul mai mic al MacBook Air trebuie să vină de undeva, dar nu este de la o scădere a calității sau de la tăierea elementelor fundamentale. Obții același design din metal la MacBook Air 14 ca și la MacBook Pro 13 inci. Panourile de afișare sunt, de asemenea, foarte asemănătoare. Fiecare este un ecran IPS de 13,3 inci, cu aceeași rezoluție nativă (2.560 x 1.600 pixeli) și suport pentru gama de culori P3.

Ambele sunt, de asemenea, construite în jurul tastaturii magice de la Apple, o schimbare binevenită față de tastatura „fluture”. Ambele laptop-uri au doar porturi USB Type-C și o mufă pentru căști.

Însă la baza acestor asemănări se află câteva diferențe cheie menite să pună „pro” în MacBook Pro și să facă ca diferența de preț să aibă sens.

Ecranul MacBook Pro 13, deși are aceeași dimensiune și rezoluție, este cu 20% mai luminos decât afișajul MacBook Air 13. Acest lucru ar putea face o diferență semnificativă dacă lucrezi frecvent în birouri puternic iluminate.

Tastaturile pot fi aceleași, dar Touch Bar, o bandă OLED cu atingere activată aflată deasupra tastaturii, este prezentă doar pe MacBook Pro 13. Nu este chiar o caracteristică esențială, dar comenzile rapide și tastele rapide pot fi cu siguranță utile pentru creatorii de conținut care folosesc un MacBook Pro.

Mulți cumpărători sunt preocupați în primul rând de trăsăturile fizice ale fiecărui laptop, ceea ce face din acești factori un punct de plecare natural pentru comparație, dar ar trebui să acorzi atenție și specificațiilor. MacBook Air 13, creat pentru utilizatorii mai puțin pretențioși, care se concentrează pe portabilitate și pe un preț mai mic, are opțiuni de componente mai puțin puternice decât cele ale MacBook Pro 13.

Cel mai ieftin MacBook Air 13 începe cu un procesor M1, 8 GB de memorie și un SSD de 256 GB. MacBook Pro de 13 inci vine de asemenea cu un procesor M1, 8 GB de memorie și un SSD de 256 GB. Da, acestea sunt specificații identice, dar există două diferențe ascunse care ajută la explicarea prețului de pornire mai mare al lui Pro.

Primul îl reprezintă capabilitățile de răcire. Chiar și M1 extraordinar de eficient generează căldură în timp ce funcționează. Totuși, MacBook Air 13 nu are ventilator de răcire. Utilizează o tehnică de răcire pasivă. MacBook Pro, pe de altă parte, folosește un ventilator pentru a împinge căldura acolo unde trebuie.

Cealaltă diferență semnificativă dintre componentele Pro entry-level și Air entry-level este numărul de nuclee grafice, care procesează imaginile 3D și le transmit pe ecranul laptopului. MacBook Air 13 entry-level are șapte dintre aceste nuclee, în timp ce versiunile M1 ale Pro și Air de top au ambele opt. Este o mică diferență pe care majoritatea utilizatorilor nu o vor observa în timp ce navighează pe web sau fac procesare de text, dar pentru profesioniștii în grafică ar putea merita actualizarea.

În concluzie, dacă nu ai nevoie de un laptop mai bun sau mai puternic pentru muncă și dacă vrei doar portabilitate și valoare, MacBook Air 13 este calea de urmat. Dacă însă intenționezi să îți folosești MacBook-ul pentru muncă, mai ales dacă ești un creator de conținut, vei vrea să iei în considerare mai degrabă MacBook Pro 13, eventual modelul de 14 inci, în funcție de cât de mare este bugetul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?