Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Spitalul Județean Focșani, inclus într-un proiect de screening primar prin mamografie digitală

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani va face parte din rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie Iași. ca prestator de servicii medicale de screening primar prin mamografie digitală, în cadrul proiectului „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, proiect desfășurat de IRO în parteneriat cu Fundația Enable, în 12 județe, printre care și Vrancea.

Proiectul se derulează în perioada 2020-2023 având ca obiect principal informarea și testarea femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 -69 de ani.

Pentru a face parte din proiect, spitalul a îndeplinit următoarele criterii de eligibilitate:

  • dispune de un mamograf digital 3D cu toate autorizațiile, certificările și validările tehnice, atât pentru efectuarea mamografiilor cât și pentru unitatea de citire corespunzătoare ;
  • păstrează o evidență a rezultatelor mamografie și monitorizează numărul de femei trimise pentru evaluări suplimentare și rezultatele acestor evaluări,
  • are medici /tehnicieni radiologi cu competență de Senologie Imagistică,
  • are registrator medical disponibil pentru programul de screening.

Spitalul va trece în cadrul proiectului pilot, printr-un proces de certificare \validare care va fi finalizat după participarea la două runde de screening, până la finele anului 2023, astfel devenind centru primar local de screening – unități de nivel I (servicii de screening primar prin mamografie digitală) .

Procesul de certificare \validare va fi reglementat de Ministerul Sănătății, pe baza criteriilor definite de European guidelines for quality assurance în breast cancer screening and diagnosis.

sursă text și foto: Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?