Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Autorităţile italiene au început evacuarea taberei de refugiaţi de pe insula Lampedusa

Autorităţile italiene au început evacuarea taberei de refugiaţi de pe insula Lampedusa, pe fondul criticilor privind condiţiile precare de igienă şi supraaglomerarea acestui sit, relatează duminică dpa. Marinarii italieni au transportat duminică dimineaţa 600 de migranţi la Porto Empedocle, pe insula Sicilia, revenind ulterior pe Lampedusa pentru un nou transport de 600 de migranţi. Transporturile vin în răspuns la recentele informaţii şi evenimente de pe insulă. La sfârşitul săptămânii trecute, tabăra găzduia peste 1800 de migranţi, deşi are o capacitate de numai 350, iar pe parcursul următoarelor zile este de aşteptat să sosească noi refugiaţi. Autorităţile vizează să evacueze şi să igienizeze tabăra cât mai curând posibil, prefectul din Agrigento, în Sicilia, care este responsabil şi de Lampedusa, stabilind ca termen ziua de marţi.

Informaţiile recente privind condiţiile din tabără au stârnit indignare, fostul primar al Lampedusei, Giusi Nicolini, postând pe Facebook imagini ce arată oameni care zac sub cerul liber pe saltele vechi, pubele debordând şi munţi de gunoaie pe drumuri. „Aceste imagini ar putea fi din Libia, dar nu sunt, sunt din Italia”, a comentat Nicolini. Între migranţi se numără femei însărcinate şi copii.

Flavio Di Giacomo, responsabili al Organizaţiei ONU pentru Migraţie (OIM), a calificat pe Twitter situaţia drept scandaloasă, adăugând că problema nu o reprezintă numărul celor care sosesc, ci sistemul deficitar de distribuire a migranţilor. Potrivit Ministerului italian de Interne, peste 30.000 de oameni au sosit în Italia în ambarcaţiuni până acum în acest an, inclusiv cei de pe Lampedusa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?