Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Revine Bachus! Consiliul Județean reia tradiția Festivalului Internațional al Viei și Vinului

Consilierii județeni au aprobat majorarea cu 265 mii lei a bugetului estimat pentru ediția din acest an a Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus și cu 25 mii lei a bugetului alocat pentru evenimentul Vrancea eroică – 6 august. Banii suplimentari alocați pentru cele două acțiuni provin din economiile făcute la alte proiecte, fără să fie depășită valoarea bugetului stabilit la începutul anului pentru acțiunile de interes județean. În urma votului de ieri, bugetul estimat pentru Bachus 2022 ajunge la 565 mii lei însă valoarea finală va fi cunoscută după finalizarea procedurilor de achiziție publică pentru evenimentele ce vor fi organizate în cadrul Festivalului. În cazul evenimentului Vrancea Eroică – 6 august, valoarea estimată a bugetului a crescut la 35 mii lei.

Majorarea sumelor alocate de Consiliul Județean pentru Festivalul Bachus 2022 va permite reluarea organizării acestui eveniment așteptat de podgoreni, ultima ediție fiind în 2019. În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre se subliniază că „Vrancea este o zonă viticolă importantă a României, considerăm că se impune reluarea tradiției de a implementa acest eveniment ce constă în organizarea Concursului Național de Vinuri și a unei expoziții de produse tradiționale din județul nostru-Fabricat în Vrancea”. „Prin organizarea „Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus, cu cele două componente ale sale : Concursul Național de Vinuri Bachus și Expoziția de produse tradiționale „Fabricat în Vrancea” s-a observat de-a lungul timpului că numărul persoanelor ce vizitează județul Vrancea în această perioadă a crescut iar organizarea programului sus menționat ajută la promovarea pe plan național și internațional a zonei noastre din punct de vede oenologic, turistic, cultural, gastronomic și tradițional”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Consilierul județean PSD, Dănuț Cristian a arătat că aceste evenimente din cadrul Festivalului Bachus 2022 au fost criticate de consilierii județeni PNL în mandatele anterioare iar acum și-au dat seama că acestea contribuie la promovarea județului nostru.

Salut faptul că încercăm să facem Concursul Național de Vinuri și Expoziția Fabricat în Vrancea, proiecte care, de-a lungul anilor au fost foarte blamate de reprezentanții PNL. Înțelegem că acum sunt fiabile”, a spus consilierul județean PSD Dănuț Cristian.

Singura opoziție la proiectul de hotărâre a venit din partea consilierilor județeni USR, Vasile Alexe și Mihăiță Lepădatu. Consilierii județeni USR au fost însă atenționați chiar de președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, că este vorba de transferuri de la alte capitole bugetare, în urma economiilor făcute la alte proiecte. Președintele Cătălin Toma a subliniat că Vrancea are cea mai mare suprafață viticolă din România iar munca podgorenilor din județ merită să fie promovată de Consiliul Județean Vrancea la standarde civilizate. „Trebuie să țineți cont că vorbim de estimări și după aceea de aprobări. Nu este vorba de cheltuirea banului public, așa cum dumneavoastră considerați. Avem estimări făcute, cum sunt și influențele negative sau pozitive pe buget. S-au făcut economii la anumite proiecte, economii care sunt îndreptate acum în acest segment, tot în același capitol bugetar, respectiv Dezvoltare și promovare. În cazul în care vom avea discuții referitoare la organizarea acestui festival, cu siguranță vom avea înțelepciunea necesară să asigurăm fondurile în așa fel încât să nu fim nici populiști, dar să nu uităm că Vrancea are cea mai mare suprafață viticolă din România, Vrancea are trei podgorii iar Vrancea merită o expunere nu numai de dragul de a vedea un pahar de vin ci a face tot posibilul ca vinul acesta pe care îl produc și așa cu mare greu să fie promovat de Consiliul Județean Vrancea la standarde civilizate. Avem discuții și cu două ambasade privitor la relații economice care urmează să fie stabilite”, a spus președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?