Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO: Focșaniul s-a înfrățit cu orașul Ștefan Vodă din Moldova. Oaspeților le-au fost prezentate investițiile din municipiu

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă și primarul orașului Ștefan Vodă din Republica Moldova, Vladislav Mihail Cociu au semnat, ieri, acordul de înfrățire între cele două orașe. Evenimentul a avut loc într-o atmosferă festivă ocazionată de aniversarea a 160 de ani de la Unirea administrativă a Focșanilor Moldoveni cu Focșanii Munteni. Zeci de oficialități și reprezentanți ai administrației locale și județene au fost prezenți la Primăria Focșani unde a avut loc acest moment istoric. Au fost prezenți cei doi vicepreședinti ai Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și Ionel Cel-Mare, deputatul Elena Stoica, subsecretarul de stat din Ministerul Culturii, Cristina Nedelcu, subprefectul Claudia Serafimciuc, părintele protopop Oscar Frunză, managerul Constantin Mîndrilă de la Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani, inspectorul șef IPJ Vrancea Remus Nica, inspectorul șef ISU Vrancea Flaviu Chiscop, inspectorul șef IJJ Vrancea Dorel Iordache, primari, consilieri locali și județeni. În on line, pe zoom, a fost prezent și profesorul Octavian Țâcu, fost deputat în Parlamentul Moldovei și fost Ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Moldovei. Au fost prezenți fostul director al ISEH Focșani, inginerul Corneliu State, cel care a realizat cheia municipiului Focșani, scriitorii Culiță Ușurelu, Adrian Matei. La final a avut loc un recital al Corului Pastorala. 

Primarul Cristi Valentin Misăilă le-a urat „Bun Venit!” oaspeților din Republica Moldova, primarul Vladislav Mihail Cociu și cei doi viceprimari Olga Luchian și Veaceslav Iurco. „Aniversarea a 160 de ani de la Unirea administrativă a Focșanilor Munteni cu Focșanii Moldoveni este un moment special pentru noi, focșănenii. La doar 3 ani după Unirea Principatelor Române, Focșaniul devenea o singură localitate. Iată de ce, pe lângă manifestările cultural-artistice dedicate acestui eveniment, am ales data de 6 iulie pentru o acțiune cu adevărat istorică – înfrățirea cu Orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova. Așa cum în 1862 decretul semnat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza unea, odată pentru totdeauna, cele două localități cu numele de Focșani, astăzi, noi, semnăm înfrățirea localităților noastre, Focșani și Ștefan Vodă. Însă, pentru ca momentul de astăzi să fie posibil, am început demersurile noastre tot într-o zi de seamă, 24 ianuarie 2021, când am avut primele discuții la Focșani, oraș al Unirii, cu deputatul Octavian Țâcu, un român adevărat de peste Prut! Ulterior, în data de 12 aprilie 2021, am avut o întrevedere on-line cu Vladislav Mihail Cociu și Olga Luchian, primarul și viceprimarul orașului Ștefan Vodă din Republica Moldova. În cadrul discuțiilor avute atunci, au fost atinse teme diverse, de la cultură la educație, iar concluzia trasă de ambele părți a fost că există puncte comune, care apropie cele două orașe. Pornind de aici, am demarat procedurile legale pentru înfrățire și am solicitat avizele necesare de la ministerele responsabile și ulterior acordul Consiliului Local Focșani, în vederea Înfrățirii! Între timp, am primit o altă veste minunată care sigur va influența cooperarea noastră! Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la aderarea U.E.. Ștefan Vodă este un oraș cu o viață culturală diversă, aici activând Școala de Arte „Maria Bieșu”, Casa de cultură, Biblioteca Publică Orășenească, un muzeu, un liceu teoretic, o școală de gimnaziu, o școală primară și două grădinițe pentru copii.

Înfrățirea parafată astăzi ne oferă de acum un cadru privilegiat pentru viitoarele schimburi și cooperări internaționale, dar și ocazia de a combina legăturile de prietenie cu diverse categorii de schimburi, în domenii extrem de variate. În acest sens, considerăm că se pot lansa proiecte transnaționale care să contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor din cele două localități. Vom urma, cu precădere, câteva direcții de cooperare, pe care le-am inserat și în cadrul Acordului de Înfrățire – dezvoltarea comunităţii pe baza tehnologiei informaţiei&comunicării, sectorul educațional, sectorul cultural şi sportiv, sectorul sănătate, sectorul social, sectorul turism, sectorul protecția mediului înconjurător, cooperare economică. Și lista rămâne deschisă! Odată cu semnarea Acordului, luăm în calcul toate categoriile posibile de colaborare, pentru că avem ce învăța unii de la ceilalți și împreună, în baza acestei cooperări, vom dezvolta proiecte benefice ambelor comunități. Să fie într-un ceas bun!”, a spus primarul Cristi Misăilă.

„Am regăsit orașul Focșani modern, frumos, cu tradiții istorice, cu oameni extraordinari, cu obiective turistice”

Primarul Vladislav Mihail Cociu a felicitat autoritățile focșănene pentru dezvoltarea municipiului din ultimii ani. Edilul din Ștefan Vodă a amintit că a trecut prima oară prin Focșani în 1989, în perioada studenției. „Suntem plăcut surprinși pentru că am regăsit orașul Focșani modern, frumos, cu tradiții istorice, cu oameni extraordinari, cu obiective turistice. Vreau să vă aduc sincere felicitări și să vă doresc să aveți doar lucruri bune și frumoase. Felicitări încă o dată pentru Ziua Focșaniului, ziua unirii a celor două orașe în acel moment istoric. Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă iar astăzi suntem aici pentru a semna un acord de înfrățire. De facto noi suntem frați, acum a rămas să o facem de jure. Suntem un oraș care poartă numele marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, doar el a fost Mare și Sfânt. Ne bucurăm că îi purtăm numele. Suntem un oraș la 80 km de Odesa. La 10 kilometri de noi sunt explozii, lansări de rachete. Foarte mulți mă întreabă: ce nevoie aveți să vă înfrățiți? Ne trebuie acest lucru pentru ca să acționăm la unison. Să facem tot posibilul pentru ca să le lăsăm urmașilor noștri o țară cu un viitor bun, cu lanuri bogate, cu securitate, să nu mai fie inamici pentru securitatea noastră comună. Vrem să facem tot posibilul să le oferim copiilor un viitor bun. Chiar dacă nu suntem, încă, în Uniunea Europeană, noi gândim, suntem un oraș european. Orașul Ștefan Vodă este, în acest an, Capitala Tineretului 2022, cu multe activități, cu foarte delegații prezente, inclusiv din România. Cu acest prilej vă chem la unitate, nu doar prin cugete și spirite. E timpul să purcedem și la fapte pentru marele eveniment istoric. Să facem unirea în suflet, să fim uniți noi, acasă”, a spus primarul Vladislav Mihail Cociu. 

Vicepreședintele Consiliului Județean, Marian Oprișan l-a felicitat pe primarul Cristi Misăilă pentru activitatea depusă la conducerea municipiului Focșani. Oprișan a menționat că, din păcate, după 1989 nu prea au fost politicieni în România care să lupte „pentru mai binele locuitorilor și fraților noștri din Basarabia”. „La istorie am învățat că România a fost de la Tisa până la Nistru, de la Dunăre la Hotin. Aceste cuvinte pompoase pe care le folosesc unii când vorbesc despre cum ar trebui să se poarte cele două state surori mi se par o idee eronată. Eu nu mă bucur pentru faptul că după atâția ani de la celebrul pact care a rănit profund țara noastră, Ribbentrop – Molotov, noi astăzi vorbim despre înfrățire și o facem prin documente scrise. Eu mă bucur că frații noștri sunt aici. Vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură și e păcat că, după 1989, nu prea am avut mulți bărbați de stat care să lupte pentru mai binele locuitorilor și fraților noștri din Basarabia și celelalte ținuturi românești. Așa cum Bucureștiul nu a făcut mare lucru, după promisiunile vaste de la 24 ianuarie 1859, pentru Moldova, așa nici Moldova românească și Bucureștiul nu au făcut mare lucru pentru frații noștri din Basarabia și celelalte ținuturi românești”, a spus vicepreședintele Marian Oprișan. 

Vizită la investițiile din Focșani

Delegația din Orașul Ștefan Vodă, aflată în Focșani cu ocazia semnării Acordului de Înfrățire, a vizitat o parte din investițiile aflate în derulare în Municipiul Focșani, dar și modelele de bună practică din domeniul epurării apelor uzate. Alături de primarul Cristi Misăilă, edilul din Ștefan Vodă, Vladislav Mihail Cociu a vizitat lucrările de modernizare ale Parcului Bălcescu, dar și terenurile de sport realizate de Municipiul Focșani la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Focșani. De asemenea, viceprimarul Olga Luchian însoțită de viceprimarul Alexandra Tătaru au vizitat stația de epurare a municipiului și uzina de apă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?