Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și FOTO: Fermierii vrânceni nu renunță: solicită în continuare stoparea lansării de rachete antigrindină

Fermierii vrânceni au solicitat, din nou, sistarea tragerilor cu rachete antigrindină pe raza județului Vrancea, deoarece culturile sunt calamitate aproape sută la sută din cauza secetei excesive, care în opinia lor, este cauzată de acestea. Fermierii, membri ai Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, au participat la o întâlnire organizată ieri de prefectul Nicușor Halici la Stația antigrindină, chiar în Centrul de comandă. Aceștia susțin în continuare că rachetele antigrindină se fac vinovate de instalarea secetei în Vrancea de 7 ani de zile, perioadă care coincide cu deschiderea Stației Antigrindină Focșani.

Am vrut să venim aici pentru a ni se explica care este mecanismul prin care funcționează acest centru de comandă cu toate celelalte puncte de lansare și să continuăm discuțiile cu privire la nemulțumirile și problemele pe care le-ați ridicat la întâlnirile anterioare. Ne aflăm aici pentru a ne prezenta care sunt efectele pe care le produce asupra norilor după ce se trage cu rachete antigrindină, iar pe de altă parte dumneavoastră agricultorii să spuneți cu ce vă confruntați. Decizia nu este la directorul Stației Antigrindină Focșani, iar o discuție mai aplicată vom avea cu ministrul Agriculturii după ce va fi desemnat. O să îl rog să vină în Vrancea și să ne sprijine, mai ales că la acest moment în județul Vrancea aproape tot ce înseamnă cultură agricolă este calamitată. Trebuie să identificăm într-un timp relativ scurt resursele financiare și cu unele soluții spuse și de dumneavoastră și gândite și de specialiști pentru a continua lucrările la canalul Siret-Bărăgan dar și la crearea unor lacuri de captare a apei ca să vă ajute la irigații”, a precizat prefectul Nicușor Halici.

Deși directorul de operațiuni de la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Focșani, Ionuț Lucian Lazăr a făcut o scurtă prezentare a modului în care funcționează acest sistem și a susținut că rachetele nu distrug norii, ci doar particulele de gheață care se formează în special în norii de tip cumulonimbus, agricultorii prezenți în centrul de comandă au susținut contrariul și au cerut oprirea lansărilor de rachete pe raza județului Vrancea. „De șapte ani de când se trage cu aceste rachete avem și problema asta cu seceta. Fără ploaie nu vom avea culturi agricole în Vrancea. Iar acolo unde se irigă se face cu costuri foarte mari care depășesc ceea ce se produce pe acele terenuri. Trebuie să găsim o soluție de mijloc. Trebuie să oprim aceste rachete antigrindină care aduc secetă și ne distrug culturile. O să cer despăgubiri Statului Român”, a afirmat Vasilică Pamfil, om de afaceri vrâncean care lucrează peste 4 mii de hectare de teren agricol, majoritatea în zona localităților Bolotești – Focșani.

Fermierii rămân la părerea lor și susțin că, atunci când nu se trage cu rachete sunt și ploi însemnate cantitativ. „Chiar pe data de 30 iunie, când nu ați putut trage cu rachete, a căzut grindină. Dar gândiți-vă că ne-a dat și apă, 60 de litri pe metrul pătrat. Cel puțin zece mii de hectare au beneficiat de 60 litri de apă pe metrul pătrat. Deci, cum vă explicați că în ziua când ați avut interdicția de lansare a rachetelor antigrindină am avut precipitații sub formă de ploaie, cum vă explicați?”, l-a întrebat fermierul Viorel Macovei pe Ionuț Lucian Lazăr, director operațiuni UCCG Moldova II Focșani.

Fermierii reclamă pierderi de milioane de euro anual

Chiar dacă directorul Stației Antigrindină Focșani a explicat că există deja studii științifice privind eficiența sistemului antigrindină, pe care le poate pune la dispoziție, fermierii vrânceni au susținut că rachetele distrug norii și le cauzează problemele pe care le au în prezent. „Numai anul acesta grupul de firme pe care îl conduc are înregistrate pagube de peste 4 milioane de euro. De șapte ani de zile pierdem și iar pierdem, am ajuns în situația în care avem toate bunurile gajate la bănci. Pe nimeni nu interesează situația noastră. Avem sau nu producții bune, banca își vrea banii înapoi. O să contactăm o casă de avocatură internațională care să ne reprezinte în relația cu Statul Român și vom cere despăgubiri”, a susținut fermierul Vasilică Pamfil.

9 rachete lansate în Vrancea chiar în timpul discuțiilor din Centrul de comandă

Chiar în timp ce avea loc această întâlnire, în Centrul de comandă s-a dat alarma, după ce a fost depistat un nor de tip cumulonimbus care se dezvolta vertiginos în zona localității Răcoasa și care risca să aducă grindină în zona localităților Panciu-Vidra Bolotești. Imediat au fost lansate de trei ori câte trei rachete care și-au atins ținta, în sensul că nu s-au mai înregistrat căderi de grindină, ci doar de ploaie. A urmat o nouă alarmă, la doar câteva minute distanță, dar de data aceasta pe raza județului Galați, mai exact în zona localității Nicorești. Și aici au fost lansate două rachete. Rămâne de văzut cine are dreptate în această dispută, dacă rachetele antigrindină stau la baza secetei excesive din ultimii ani și dacă acest sistem îi favorizează pe viticultori în detrimentul celorlați fermieri, așa cum susțin aceștia din urmă.

Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II are 20 de puncte de lansare antigrindină funcţionale, dintre care 12 în judeţul Vrancea şi opt în judeţul Galaţi. Un punct de lansare poate proteja până la 12.000 de hectare, gradul de combatere a acestui fenomen şi de protecţie a culturilor cu ajutorul rachetelor antigrindină fiind cuprins între 75 şi 80%.

AICI: Material explicativ privind activitatea de combatere a grindinei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?