Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

FOTO: O fermă zootehnică în valoare de 13 milioane de euro, distrusă pentru a face loc Autostrăzii A7

Fermierul vrâncean Viorel Macovei acuză că traseul sectorului Focșani -Bacău din Autostrada A 7 îi va distruge afacerea în care a investit peste 13 milioane de euro. Omul de afaceri Viorel Macovei deține o fermă zootehnică bio în zona comunei Țifești, în cadrul căreia crește 830 de vaci care produc zilnic peste 11 mii de litri de lapte. În afară de spațiile de cazare a animalelor, ferma mai conține spații de depozitare a furajelor, tancuri de răcire și depozitare a laptelui, sisteme de muls automate etc. De reținut că fermele bio au un statut special și nu pot fi relocate în orice condiții.

Viorel Macovei susține că toată munca sa și a familiei sale de o viață va fi distrusă deoarece traseul autostrăzii trece exact prin mijlocul fermei, mai exact peste toate clădirile în care se află animalele și logistica necesară pentru întreținerea și mulgerea animalelor. Vinovat de această situație se face, în opinia lui Viorel Macovei, proiectantul care a stabilit traseul autostrăzii fără să țină cont de ceea ce se află pe terenuri. Acesta spune că a mers de zeci de ori la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) unde a explicat care este situația sa și unde a depus zeci de documente și memorii prin care a cerut schimbarea cu câțiva zeci de metri a traseului autostrăzii.

După ce am aflat că traseul autostrăzii va trece prin mijlocul fermei, mai exact peste clădirile în care desfășurăm întreaga activitate, am demarat tot felul de demersuri pentru ca cei care sunt răspunzători de construirea autostrăzii să conștientizeze că traseul actual îmi distruge întreaga afacere, munca de o viață. Am mers la CNAIR, la ședințele comisiilor tehnice care au avizat acest proiect, am discutat cu conducerea societății, cu proiectanții și le-am cerut să găsească o soluție, să mute cu câțiva metri autostrada pentru a nu-mi distruge afacerea. Sunt de acord cu construirea autostrăzii, sunt de acord ca aceasta să treacă pe terenurile mele, sunt de acord cu exproprierea și despăgubirile care sunt infime, dar nu sunt de acord să-mi demoleze ferma în care cresc 830 de vaci care produc 11 mii de litri de lapte pe zi, pentru ca pe acolo să treacă autostrada”, a afirmat fermierul vrâncean.

Acesta susține că deși valoarea investițiilor sale în această fermă sunt de aproape 13 milioane de euro, despăgubirile oferite de statul român sunt de doar 130 de mii de lei. Viorel Macovei spune că a solicitat sprijin pentru relocarea afacerii dar reprezentanții statului român îi spun să meargă și să-și caute dreptatea în instanța de judecată. „Nimeni nu mă înțelege și niciun oficial al statului român nu vrea să mă ajute. Sunt în situația de a pierde ferma și 830 de vaci. Îmi strivesc o afacere de 13 milioane de euro și îmi oferă 130 de mii de lei, este o bătaie de joc cruntă la adresa mea, a celor care muncesc să asigure hrana românilor. Am cerut ca statul să finanțeze relocarea, însă cei de la CNAIR nu vor să-mi dea niciun ban pentru relocare. Îmi spun că nu îi interesează pe ei și că dacă vreau, să merg la instanța de judecată”, a susținut fermierul vrâncean. Viorel Macovei a spus că situația este cu atât mai critică cu cât se apropie termenul de eliberare a terenului: „Din data de 30 iulie nu mai pot funcționa în ferma și pe terenurile mele. Dacă nu sunt sprijinit cum să fac relocarea? Unde să duc cele 830 de vaci? O să aduc animalele în fața buldozerelor”.

Situația în care se află fermierul vrâncean i-a fost prezentată joi prefectului județului Vrancea, Nicușor Halici, în cadrul unei întâlniri cu agricultorii vrânceni. Prefectul Nicușor Halici i-a cerut fermierului copii de pe documentele primite și adresele de corespondență cu CNAIR și a precizat că va susține propunerea de schimbare a traseului autostrăzii. Trebuie să vedem care sunt soluțiile și dacă se poate modifica traseul autostrăzilor pentru că sunt anumite condiții tehnice pentru realizarea de curbe la autostrăzi și drumuri expres. Voi susține modificarea traseului”, a afirmat prefectul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?